Connect with us

Ελλάδα

Συνεπιμέλεια: Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο

Published

on

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από το πρωί το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις σχέσεις γονέων και τέκνων, το οποίο ενδέχεται να ψηφιστεί αύριο, αν τελικά απαιτηθούν δύο συνεδριάσεις.

Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης γνωστοποιήθηκε η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία επισημαίνει ότι χρήζουν αποσαφήνισης ο όρος «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας, αλλά και ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, διότι μπορεί να οδηγήσει στην εναλλασσόμενη κατοικία.

Με την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για δύο άρθρα του νομοσχεδίου. Το άρθρο 5 για το «συμφέρον του τέκνου» και το άρθρο 13 για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί. Η ένσταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε από το σώμα.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τη γονική μέριμνα και τη διαμεσολάβηση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Ο κ. Τσιάρας σχολίασε και αναφορά του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σχετικά με προσωπικά βιώματα βουλευτών αναφορικά με το ζήτημα της συνεπιμέλειας και της γονικής μέριμνας.

«Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι. Προφανώς το λέω απευθυνόμενος και στην αξιότιμη πρώην υπουργό κυρία Γιαννάκου. Προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μάς προβάλει ως δικές της αντιστάσεις. Εγώ σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Όπως επίσης έχω καταθέσει τον σεβασμό μου σε όλη την πολιτική πορεία της κυρίας υπουργού, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα αυτό να εκληφθεί με ένα λάθος τρόπο. Αντίθετα, το γεγονός ότι όλοι μας σε ένα γενικότερο οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο γινόμαστε δέκτες τέτοιου είδους καταστάσεων, νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν επιδέχεται άλλου είδους ανάγνωση» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Λίγο νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε σχολιάσει ότι υπάρχουν ενστάσεις από όλες τις πλευρές. «Πιστεύω ότι εκ παραδρομής χθες, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, κύριε υπουργέ, αναφερθήκατε στο ότι οι ενστάσεις των συναδέλφων βουλευτριών της ΝΔ, οφείλονται σε βιωματικές καταστάσεις. Επειδή αυτό δεν είναι ψόγος αλλά έπαινος, κατά τη γνώμη μου, και έτσι έπρεπε να εκληφθεί, αλλά ο λόγος που χρησιμοποιήσατε δεν κατατείνει προς τα εκεί, θα ήθελα να σας το σημειώσω και θα βρείτε την ευκαιρία ενδεχομένως να αποκαταστήσετε».

Τις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου υπερασπίστηκε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αποδεικνύει ότι δεν διστάζει να φέρει σε δημόσιο διάλογο θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να προτείνει στην εθνική αντιπροσωπεία ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους».

Σφοδρή επίθεση επικαλούμενος την έκθεση της Επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλή που αποδομεί πλήρως τις βασικές διατάξεις του, εξαπέλυσε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης και εισηγητής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Κάθε μέρα προστίθεται κι ένα νέα επεισόδιο στην οδυνηρή διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. Η έκθεση της Επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής είναι κόλαφος για το ν/σ σας κ. υπουργέ της Δικαιοσύνης και οφείλεται να το δείτε», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αν λάβω υπόψη τα πυρά δικών σας βουλευτών σας και την απροθυμία τους να το στηρίξουν κατά την β’ ανάγνωση του ν/σ στις αρμόδιες Επιτροπές, καταλαβαίνω το πρόβλημά σας κ. υπουργέ».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz