Ελλάδα
Συναγερμός για δύο κρούσματα αλλαντίασης στην Ελλάδα: Σπάνια, σοβαρή παραλυτική νόσος – Διασωληνώθηκε ο ένας
Καμπανάκι σήμανε στις υγειονομικές αρχές, για δύο σοβαρά περιστατικά αλλαντίασης στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, στις 15 Νοεμβρίου 2022 δηλώθηκε μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων του ΕΟΔΥ συρροή 2 ύποπτων κρουσμάτων αλλαντίασης που συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακή σχέση (ζευγάρι).
Άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός διάθεσης αντιτοξίνης της αλλαντίασης μέσω του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, για χορήγηση της αντιτοξίνης στους δύο ασθενείς.
Με τη συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέστη δυνατή η χορήγηση της ειδικής αντιτοξίνης εντός του πρώτου εικοσιτετραώρου από τη δήλωση των 2 κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ. Οι δύο ασθενείς, η μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη, νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση σε υγειονομικές μονάδες της Αττικής.
Από το αναφερόμενο ιστορικό κατανάλωσης τροφίμων προέκυψε ότι το ζευγάρι, αλλοδαπής εθνικότητας, που βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές, κατανάλωσε, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, σπαράγγια παρασκευασμένα από τους ίδιους με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης.
Σημειώνεται πως το χρονικό διάστημα 2004-2021 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης σε βρέφη και ένα ύποπτο κρούσμα σε ενήλικα.
Αλλαντίαση: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).
Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.
Ως εκ τούτου, συστήνεται η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.
thetoc.gr
-
Ελλάδα8 ώρες ago
Μαγαζί με κάρβουνα έκανε διασκευή το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι: «Τρίκαλα καλέ, όχι Καρδίτσα» (vid)
-
Ελλάδα23 ώρες ago
«Κόλπα» εργοδοτών με το Δώρο του Πάσχα: Εκατοντάδες καταγγελίες για μη καταβολή
-
Ελλάδα10 ώρες ago
Επικός πιτσιρικάς «ξενέρωσε» με τις διακοπές μόλις θυμήθηκε το σχολείο – «Μου έφυγε η όρεξη τώρα»
-
Ελλάδα12 ώρες ago
Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαϊου: Άγια Πάθη και Αποκαθήλωση του Ιησού – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-
Ελλάδα4 ώρες ago
Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι
-
Ελλάδα22 ώρες ago
Ελληνική Αστυνομία: «Μην είσαι αγκωνόμυαλος, φόρα το κράνος σου σωστά»
-
Ελλάδα12 ώρες ago
Μεγάλη Παρασκευή: Η αυστηρότερη νηστεία -Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές
-
Uncategorized12 ώρες ago
Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα: Πληρότητες σχεδόν 100% στα ΚΤΕΛ- «Βουλιάζουν» λιμάνια και αεροδρόμια