Connect with us

Uncategorized

Συμφωνία των Πρεσπών: Ρωσία – Ελλάδα … νέα σύννεφα;

Published

on


Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην Ρωσία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πέρασε από τα Σκόπια και πλέον αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο

Και εκεί που όλοι οι θιασώτες της μακροημέρευσης των ελληνορωσικών σχέσεων «ανέπνευσαν» με ανακούφιση μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, με την εκπνοή του χρόνου στις 7 Δεκεμβρίου 2018, να τώρα οι εκατέρωθεν νέες διπλωματικές «βολές»…

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με σχόλιο της Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφοριών του τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα της επικύρωσης από τη Βουλή των Σκοπίων της συμφωνίας των Πρεσπών και των αλλαγών που επήλθαν στο Σύνταγμα της χώρας. Χαρακτήρισε την συμφωνία των Πρεσπών ως «συνέχιση μιας τεχνητής διαδικασίας που επιβλήθηκε έξωθεν με στόχο την προσέλκυση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ…». Μια διαδικασία που αντιβαίνει στη νομοθεσία της χώρας αυτής και ταυτόχρονα δεν παίρνει υπ´όψιν τη θέση του προέδρου της χώρας και τη γνώμη της πλειοψηφίας του πληθυσμού που αντιτίθεται στη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «προωθείται, αγνοώντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν τίθεται καν σε συζήτηση ένα δημοψήφισμα για ένα θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά της συμφωνίας, την Ελλάδα, στο ρωσικό σχόλιο γινόταν λόγος για σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό, για αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμένου, και κατέληγε ότι για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία, ούτε καν λόγος να γίνεται.

Είναι γεγονός ότι μόλις το σχόλιο δημοσιεύτηκε προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα, πόσο δε που ήρθε κάπως καθυστερημένα και έπεσε πάνω στην πορεία της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης και της απότομης όξυνσης του πολιτικής κατάστασης μέσα στην Ελλάδα. Ήρθε αφότου ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη συγχαρεί το σκοπιανό ομόλογο του για την κοινοβουλευτική επιτυχία.
Η Αθήνα, λένε οι τυπολάτρες της διπλωματικής πρακτικής, δεν μπορούσε να αφήσει έτσι το ρωσικό σχόλιο, έπρεπε να «βγάλει κάτι». Έβγαλε την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίαε, που αναφέρει ότι «η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας». 

Η Αθήνα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Μόσχα που αναγνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια την ΠΓΔΜ ως «δημοκρατία της Μακεδονίας», θα αποκαλεί στο εξής τη χώρα αυτή με τη συνταγματική της ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποφύγει δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Με άμεση απάντηση το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τη Ρωσία να σεβαστεί «τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».

Η Μόσχα επανήλθε, πάραυτα, με νέα δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Γρουσκό, ξεκαθαρίζει ότι «δεν παρεμβαίνουμε με κανέναν τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας αλλά σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Σ.Α. του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράσει τη γνώμη της».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ένα απλό διπλωματικό μπρα ντε φερ που έγινε γιατί και οι δυο πλευρές έπρεπε να βγάλουν ανακοινώσεις; Μια…σκληρή προειδοποίηση της Μόσχας προς την Αθήνα, ‘Η μήπως ένας στυγνός «εκβιασμός» της Μόσχας του τύπου, «υπάρχει και ο ΟΗΕ, εκεί σας περιμένω»;

— Ναι, παραδέχονται ανεπίσημα, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, υπάρχει η εικόνα ότι η μεθόδευση της λύσης γίνεται για λόγους προσέλκυσης της μικρής γείτονος χώρας, εδώ και τώρα στο ΝΑΤΟ (όχι άμεσα στην Ε.Ε.), και αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργεί πρόβλημα στην παραδοσιακή φίλη, Ρωσία.

— Εμείς ενεργούμε με βάση το συμφέρον μας και τίποτα περισσότερο, διαβεβαίωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Σωστή θέση, γενικώς.

 — Είμαστε μια χώρα δημοκρατική και στη δημοκρατία δεν θα κάνουμε εκπτώσεις,  είπε αρκετές φορές ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

— Αυτό το όργιο που έγινε στα Σκόπια, με το δημοψήφισμα, με τη διαδικασία, στη συνέχεια, μέσα στο κοινοβούλιο όπου ο Αμερικανός πρέσβης «αλώνιζε», όπου άνοιγαν τις φυλακές και κουβαλούσαν καταδικασμένους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ, έναντι της αποφυλάκισης τους κλπ, πως μπορεί η ελληνική δημοκρατική ψυχή να το δικαιολογήσει; Πως ανεχθήκατε να σας πείσουν ότι οι Ρώσοι μοναχοί που κατεβαίνουν στην Ελλάδα, την κοιτίδα της ορθοδοξίας, είναι εκείνοι που σπέρνουν ζιζάνια και προκαλούν τις κινητοποιήσεις; Γιατί κανείς δεν έδωσε σημασία στο γεγονός ότι τις διαδηλώσεις, ανοικτά τις οργάνωσαν τα μακεδονικά σωματεία, ΜΚΟ που έχουν έδρα τις ΗΠΑ;

Γιατί η Μόσχα έχει «κόλλημα» με την τήρηση του νόμου.
Στα τέλη 2003 ο αγγλοσαξωνικός παράγοντας προώθησε σχέδιο λύσης του κυπριακού που το βάφτισαν ως «σχέδιο καλής θέλησης» του Γ.Γ. Κόφι Ανάν. Η Μόσχα έμαθε γί αυτό από «τις εφημερίδες», όπως μου είχε δηλώσει ο τότε ΥΦΥΠΕΞ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Το Μάρτιο 2004 όμως, όταν οι εμπνευστές του σχεδίου είδαν ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν τη σθεναρή αρνητική στάση της πλειοψηφίας των Κύπριων στο «σχέδιο Ανάν», ζήτησαν από τη Ρωσία να δεχτεί να παρουσιαστεί το σχέδιο ως κοινό όλων των μόνιμων μελών του Σ.Α.

Η Ρωσία αρνήθηκε, επέβαλλε «τεχνικό» Βέτο που ανέτρεψε τα σχέδια των εμπνευστών, δίνοντας μια ανάσα στους Κύπριους που κατάλαβαν ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα τους. Το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό.

Η δημοκρατία διέπεται από νόμους πάνω στους οποίους στηρίζεται, η καταπάτηση αυτών, μπορεί να λύνει συγκυριακά ένα θέμα δημιουργεί όμως προϋποθέσεις για ανατροπή και κατάρρευση του συνολικού συστήματος Δικαίου μιας χώρας, ή ακόμα των διεθνών σχέσεων. Η Μόσχα αντιδρά σε μια τέτοια προοπτική. Ποιοι την ασπάζονται και την υλοποιούν, είναι γνωστό.

 

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz