Connect with us

Ελλάδα

Στο εδώλιο η αλληλεγγύη

Published

on

Εκδικάζεται σήμερα στη Σάμο η αγωγή γονέων εναντίον καθηγήτριας που κάλεσε τους μαθητές να υποδεχτούν χωρίς φόβο προσφυγόπουλα στο σχολείο τους ● Η τοπική ΕΛΜΕ οργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης στην εκπαιδευτικό, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Το ποσό των 50.000 ευρώ αξιώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ανω Βαθέος με την αγωγή κατά αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, η οποία εκδικάζεται σήμερα, που κάλεσε τους μαθητές του σχολείου να υποδεχτούν χωρίς φόβο τα προσφυγόπουλα τα οποία θα φοιτούσαν στις απογευματινές τάξεις υποδοχής.

Ο σύλλογος, που είχε υποκινήσει την ξενοφοβική αποχή των μαθητών με αίτημα να μην περάσουν την πόρτα του σχολείου προσφυγόπουλα, κατηγορεί την εκπαιδευτικό ότι τους προσέβαλε όταν, όπως ισχυρίζονται, τους ρώτησε «είστε ρατσιστές;», κάτι που αρνείται η ίδια.

Η δικηγόρος της υπογραμμίζει ότι η δίωξη είναι προσχηματική και στοχοποιεί τα δικαιώματα των μαθητών προσφύγων. Στο πλευρό της εκπαιδευτικού τάσσονται τα τοπικά σωματεία εκπαιδευτικών, αλλά και γονείς.

Η Σοφία Κατζάνη εργάστηκε πέρσι στην παράλληλη στήριξη μαθητή στο Δημοτικό του Ανω Βαθέος. Λίγες μέρες πριν το σχολείο υποδεχτεί τα προσφυγάκια στο απογευματινό πρόγραμμα, οι μαθητές της Εκτης εκδήλωναν την ανησυχία τους ότι θα κολλήσουν «μολυσματικές ασθένειες».

Η εκπαιδευτικός ένιωσε την ανάγκη να τους εξηγήσει ότι οι θεσμοί και οι Αρχές έχουν επιληφθεί τα πάντα και δεν έχουν τον κίνδυνο να κολλήσουν οποιαδήποτε ασθένεια. Κάτι το οποίο έχει καταδείξει άλλωστε η εμπειρία ετών και αποτελεί θέση του υπουργείου Παιδείας και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Την επομένη κλήθηκε στο γραφείο του διευθυντή μαζί με τη δασκάλα της Εκτης, όπου μια ομάδα 15 γονέων τις επέπληξαν για την κουβέντα στην τάξη. Υστερα από τέσσερις μήνες τής επιδόθηκε αγωγή από τον σύλλογο.

«Μίλησα για ανθρωπιά»

«Μίλησα στους μαθητές μου για τα “άλλα” παιδιά και για το πόσο ίδια είναι τελικά μεταξύ τους και τους κάλεσα να αγκαλιάσουν τους νέους συμμαθητές τους. Τους μίλησα για την προσφυγιά των Ελλήνων, για την αγάπη και την ανθρωπιά. Αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονέων. Των ίδιων γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά τους για εβδομάδες στο σχολείο για να μην μολυνθούν από τα “άλλα” παιδιά, παρότι οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν επανειλημμένα πως δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος. Το αδίκημά μου είναι ότι πίστευα και πιστεύω πως όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολείο. Γιατί ο ρόλος ενός εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων και αριθμητικών πράξεων. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να μεταδίδει και ανθρωπιστικές αξίες στους μαθητές του. Γι’ αυτό η αγωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εναντίον μου θίγει στην ουσία κάθε εκπαιδευτικό λειτουργό» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η εκπαιδευτικός, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι απηύθυνε συκοφαντικό χαρακτηρισμό στους γονείς, τονίζοντας ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στους ίδιους κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους μαθητές.

«Η υπόθεση αποδεικνύει ότι, όταν η πολιτεία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην παροχή κατάλληλων συνθηκών φιλοξενίας και οι υπεύθυνοι της σχολικής μονάδας αδυνατούν να εφαρμόσουν το θεσμικό πλαίσιο και να διαχειριστούν τις ατεκμηρίωτες αντιδράσεις των γονέων, αφήνονται έκθετοι και αβοήθητοι αναπληρωτές δάσκαλοι που με ελάχιστο μισθό, επί μερικούς μήνες κάθε έτος, υπηρετούν σε διαφορετικά σημεία ανά την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι όσα δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας οι υπεύθυνοι. Η εκπαιδευτικός έπραξε το καθήκον της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παιδιών. Η αγωγή είναι προσχηματική και προφανώς χρησιμεύει ως όχημα προκειμένου να διατηρήσουν οι γονείς τις αντιδράσεις και να ακυρώσουν την εκπαίδευση των προσφύγων» σημειώνει η Γιώτα Μασουρίδου, συνήγορος της εκπαιδευτικού.

Η τοπική ΕΛΜΕ καλεί σε παράσταση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Σάμου, με την ΑΔΕΔΥ να έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί.

«Η συνάδελφος δεν έκανε τίποτα παραπάνω από τη δουλειά της. Να υλοποιήσει δηλαδή την εγκύκλιο του υπουργείου, που προέβλεπε ότι στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν τάξεις υποδοχής πρέπει να γίνει ενημέρωση ευαισθητοποίησης των μαθητών και των γονέων σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και να στηρίξει το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΟΗΕ. Οι διώξεις εκπαιδευτικών από γονείς είναι απαράδεκτες γιατί στρέφονται τελικά κατά των ίδιων των παιδιών, των οποίων τις ψυχές δηλητηριάζουν διεγείροντας φοβικά αντανακλαστικά» υποστηρίζει η Πένη Δεμερτζή, μέλος της ΕΛΜΕ Σάμου.

Η λειτουργία των τάξεων υποδοχής προσφύγων στη Σάμο προκάλεσε έντονες ξενοφοβικές αντιδράσεις γονέων, οι οποίες υποδαυλίζονταν από εκκλησιαστικούς άρχοντες και κλιμακώθηκαν με την ανοχή των τοπικών αρχών και της διεύθυνσης του σχολείου.

Επί σχεδόν ένα μήνα οι γονείς αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα, ενώ γονείς μάς μεταφέρουν κλίμα εκφοβισμού και μιλούν για αμφισβητούμενες διαδικασίες.

«Εμφυλιακό κλίμα»

«Στις συνελεύσεις δεν τολμούσε κανείς να εκφέρει αντίθετη άποψη και αμέσως δεχόταν επίθεση. Οσοι ήμασταν αντίθετοι με την αποχή, στοχοποιηθήκαμε. Επικρατούσε εμφυλιακό κλίμα, το οποίο συνεχίστηκε με απειλές και επιθέσεις μέσω Διαδικτύου».

Σιγά σιγά αρκετοί γονείς, οι οποίοι αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της αποχής, άλλαξαν γνώμη, ενώ στο τέλος της χρονιάς είχαν παραιτηθεί τρία από τα εφτά μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου.

«Η τελευταία συνέλευση του συλλόγου, στις 18 Μαΐου 2019 με θέμα τις ΔΥΕΠ, όπου και αποφασίστηκε η αγωγή κατά της εκπαιδευτικού χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, δεν είχε μεγάλη συμμετοχή. Αρα είναι ένα ερώτημα από πόσους αποφασίστηκε η δίωξη. Μάλιστα αρκετές οικογένειες έχουμε ζητήσει ενυπόγραφα από τον σύλλογο να αποσυρθεί η αγωγή» δηλώνει μητέρα και μέλος του συλλόγου.

Στο πλευρό της εκπαιδευτικού τάσσεται το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου αλλά και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Το γεγονός πρέπει να γίνει αφορμή για να δυναμώσει μέσα στα σχολεία η πάλη ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν κι ενισχύουν τον φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Να δυναμώσει η πάλη για έναν κόσμο ειρήνης μακριά από τον φόβο του πολέμου, από την ανασφάλεια των συνεπειών των διεθνών ανταγωνισμών και από το μίσος για το «διαφορετικό»» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία.

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz