Connect with us

Ελλάδα

Στα ΑΤΜ η αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια Απριλίου

Published

on

Την Παρασκευή θα γίνει η πληρωμή για την αποζημίωση προκαταβολικά των μηδενικών ενοικίων για μήνα Απρίλιο, όπως αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ πρόσθεσε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η αξιολόγηση για το μήνα Ιούνιο.

«Η πρόθεση μας είναι πολύ στοχευμένα να επεκτείνουμε το μέτρο, αλλά θα δούμε ποια θα είναι τα στοιχεία λειτουργίας της οικονομίας τον Μάιο και ανάλογα θα πράξουμε το μήνα Ιούνιο» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Η καταβολή της αποζημίωσης του Απριλίου θα γίνει προκαταβολικά όπως έγινε και τον Μάρτιο. Αμέσως μετά την πληρωμή θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τη δήλωση Covid.

Όπως και τι προηγούμενες φορές η δήλωση είναι υποχρεωτική για όλους, καθώς όσοι εισπράξουν αποζημίωση αλλά δεν υποβάλλουν δήλωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.

Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι όλοι οι ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον Απρίλιο, καθώς και οι ιδιοκτήτες που πληρώθηκαν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του μήνα. Σημειώνεται ότι τα ποσά της αποζημίωσης είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις ή οφειλές.

Όπως αναφέρει και η υπουργική απόφαση, απαραίτητες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους αποζημίωσης είναι:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

β) Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

γ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

δ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2021 βάσει των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Α’ και Πίνακα Β’ της Α.1063/2021 απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών.

ε) Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Μάρτιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης.

στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Μάρτιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο-εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Οι δικαιούχοι αποζημίωσης με βάση την σχετική υπουργική απόφαση:

1. Ειδικά για το μήνα Μάρτιο 2021 προκαταβάλλεται στους δικαιούχους σύμφωνα με τα κριτήρια της παρούσας απόφασης το ποσό της αποζημίωσης ως εξής:

α) για τα πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID 19 δεν εισπράττουν μίσθωμα κατά τον μήνα Μάρτιο 2021:

i) ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και

ii) εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού μηνιαίου μισθώματος, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου της υποπαρ. 3 της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4235/2014 (Α’ 32), καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

β) για τα φυσικά πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης του μηνιαίου μισθώματος.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz