Connect with us

EDITOR

Σκάνδαλο με τα νερά του ΑΟΣΑΚ; Ποιος εμπαίζει τους αγρότες;

Published

on

Μπερδεύεται αντί να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας που λέγεται ¨νερά του ΑΟΣΑΚ”. Το θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα μετά και τον ξεσηκωμό των παραγωγών Άσσου – Λεχαίου και Περιγιαλίου, οι οποίοι για 3ο συναπτό έτος είδαν να εξαιρούνται απο τα δικαιώματα άρδευσης. Το θέμα επιχείρησε να αγγίξει η περιφέρεια Πελοποννήσου συγκαλώντας ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε Κορινθίας υπό τον Περιφερειάρχη (ο οποίος παρέστη μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι δια ζώσης) και παρόντων όλων των εμπλεκομένων, φυσικά και εκπροσώπων του ΑΟΣΑΚ. Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου και η ημερομηνία έχει σημασία, κρατήστε την!

Σε ενημερωτικό δελτίο της Περιφέρειας αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα της σύσκεψης αυτής και οι παρεμβάσεις που θα οδηγούσαν σε λύσεις. Συγκεκριμένα:

1) Επισκευές καθαρισμού του υδραύλακα ΑΟΣΑΚ, συντήρηση, προσθήκη
θυρών υδροληψίας για άμεση χρήση έτσι ώστε να μην χάνεται το νερό το
οποίο φέτος είναι λιγοστό.

2) Εκσυγχρονισμός του ΑΟΣΑΚ και συγκρότησης ενός νέου φορέα εκσυγχρονισμένου, ο
οποίος θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα ΑΟΣΑΚ”, θα υλοποιηθεί μέσα από
τις μελέτες των δικτύων του Φράγματος Ασωπού, η οποία ήδη προκηρύχθηκε
από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 16/03/2022.

Οι παραγωγοί αποχώρησαν απο την σύσκεψη αυτή σκεπτικοί και αποφάσισαν συνάντηση ενημέρωσης στο παλιό Δημαρχείο του Λεχαίου  ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου και απόφαση των παραγωγών ήταν να πραγματοποιηθεί δυναμική κινητοποίηση προς ΑΟΣΑΚ και Περιφερειακή Ενότητα, να επιδοθεί δε ψήφισμα διαμαρτυρίας και αιτημάτων σε όλους τους αρμοδίους.

Σήμαναν τα “τύμπανα”! Συγκεντρώνονται οι αγρότες

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ 

Στις 22 Μαρτίου η Κόρινθος συνταράχθηκε από την πορεία των αγροτών η οποία έκανε πρώτη στάση στο Δημαρχείο. Κατέληξε λίγη ώρα μετά στην Αντιπεριφέρεια όπου ουσιαστικά η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα επανέλαβε όσα είχαν ειπωθεί στην σύσκεψη της 9ης Μαρτίου με την επισήμανση πως “σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατόν να έχουν δοθεί λύσεις” καλώντας τους παραγωγούς να έχουν υπομονή.

Οι παραγωγοί μη έχοντας υπομονή αλλά ανάγκη για άμεση λύση συναντήθηκαν με τον Υπουργό Νίκο Ταγαρά στο παλιό δημαρχείο του Λεχαίου λαμβάνοντας δεσμεύσεις για νέο φορέα αλλά όχι λύση άμεση για την άρδευση της χρονιάς που είναι σε εξέλιξη. Η συνάντηση αυτή έγινε στις 23 Μαρτίου.

Λέχαιο: Νέο φορέα διαχείρισης υδάτων ανακοίνωσε ο Ταγαράς

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΟΣΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ…Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ

Χθες 29 Μαρτίου οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που ουδείς, δεδομένων όλων όσων έχουν προηγηθεί και αναφερθεί στο δημοσίευμα ,περίμενε. Στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ανεβαίνει η ΑΔΑ  9PYYOPHK-Γ2Β, απόφαση του ΔΣ του ΑΟΣΑΚ της 28ης Φεβρουαρίου 2022, η οποία τι ορίζει; Ορίζει την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗ μέρους των νερών των πηγών στην λίμνη Στυμφαλίας προκειμένου να προστατευθεί ο υδροβιότοπος. Η ακριβής ποσότητα νερού που θα διατεθεί στην λίμνη θα προκύψει από την μέτρηση υδάτινου δυναμικού που υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο στον ΑΟΣΑΚ.

Η απόφαση υπογράφεται από τον Πρόεδρο Ηλία Ανδρικόπουλο και τα μέλη, Καραμπίνη Κωνσταντίνο, Καραφωτιά Γεώργιο, Καλογερόπουλο Ανδρέα. Κατσιμπούλα Αντώνη και Ανδρικόπουλο Παναγιώτη.

Στην Δ.Ε Άσσου – Λεχαίου επικρατεί αγανάκτηση αφού η απόφαση ελήφθη 28 Φεβρουαρίου και οι εκπρόσωποι του ΑΟΣΑΚ που μετείχαν στην σύσκεψη στην Π.Ε Κορινθίας στις 9 Μαρτίου ΔΕΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΑΝ στους παρόντες! Το ξέχασαν;

Αν η απόφαση είχε γνωστοποιηθεί τότε στην σύσκεψη τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά. Οι παραγωγοί θεωρούν οτι παραπλανήθηκαν αφού, όπως παραπάνω κατεγράφη, προχώρησαν σε μια σειρά κινήσεων για την δικαίωση τους και ενώ; Ενώ ήδη ο ΑΟΣΑΚ είχε αποφασίσει εμπλουτισμό της λίμνης! 

Οι εξελίξεις όμως δεν παύουν εδώ! Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 29 Μαρτίου 2022, ο τοπικός Πρόεδρος Λεχαίου αναρτά στο διαδίκτυο δυο αποφάσεις του ΑΟΣΑΚ με την ίδια ημερομηνία συνεδρίασης και την ίδια ΑΔΑ αλλά… διαφορετικό αποφασιστικό!!! Το δεύτερο έγγραφο αναφέρει πως το ΔΣ του ΑΟΣΑΚ αποφασίζει να αναβάλλει το προς συζήτηση θέμα εώς ότου μετρηθούν ακριβώς οι ποσότητες υδάτινου δυναμικού του ΑΟΣΑΚ. Προφανώς ισχύει η δεύτερη απόφαση αλλά πότε αυτή ελήφθη; Και γιατί αναρτήθηκε η πρώτη η…λανθασμένη; Πρόκειται για λάθος τυπικό ή υπάρχει σοβαρό ζήτημα ουσίας εδώ; 

Στο διαδίκτυο και στην συγκεκριμένη ανάρτηση ξέσπασε πόλεμος! Οι αναφορές για παραποίηση εγγράφων είναι σαφής το ίδιο και οι προθέσεις για προσφυγή στην Δικαιοσύνη. 

Λυπάμαι πραγματικά.! Μιλάμε για παραποίηση εγγράφων. Πραγματικά είναι σκάνδαλο. Το ότι πήραν και απόφαση για να πέσει το νερό στην λίμνη χωρίς να εχει έρθει το νερό στις περιοχές μας για εμπλουτισμό αυτό δεν έχει προηγούμενο. Αυτό που με ξεπερνάει όμως είναι ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου Κορινθίων ψήφισε να πάει το νερό στην λίμνη πράγμα που το οποίο δεν θα έκανα ποτέ εγώ. Λυπάμαι πραγματικά” γράφει ο Πρόεδρος του Άσσου Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος

Επίσημες αντιδράσεις εκ των άλλων φορέων δεν καταγράφονται ακόμα ωστόσο το ζήτημα είναι σοβαρό και σίγουρα ο ΑΟΣΑΚ θα πρέπει να εξηγήσει αφενός το τι συνέβη με τα δυο έγγραφα και αφετέρου για ποιους λόγους δεν ενημέρωσε στην σύσκεψη του Μαρτίου για την ειλημμένη απόφαση. Το βέβαιο είναι πως η Δ.Ε Άσσου – Λεχαίου στην κυριολεξία “βράζει”.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz