Connect with us

Επικαιρότητα

Σε ποιους έρχονται λογαριασμοί ρεύματος “σοκ” των 400 – 600 ευρώ και γιατί

Published

on

δεη

Πολύ μεγάλα ποσά που φτάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ή τα 600 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες καταναλωτές.

Οι λόγοι για το γεγονός ότι έρχονται “υπερφουσκωμένοι” οι λογαριασμοί πολλοί.

Πρώτον, για πολλές δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, είχε πάει… πίσω η καταμέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ η οποία γίνεται κανονικά μια φορά ανά τετράμηνο. Λόγω της πανδημίας, “χάθηκαν” πολλές καταμετρήσεις με αποτέλεσμα τώρα τα νοικοκυριά να παραλαμβάνουν λογαριασμούς με αυξημένες καταναλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από το 4μηνο. Υπάρχουν και ακραία παραδείγματα με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που ενσωματώνουν καταναλώσεις 12 ή και 16 μηνών.

Από την άλλη, επιβαρυντικά λειτουργεί και η ενσωμάτωση σε αυτούς τους λογαριασμούς της λεγόμενης “ρήτρας αναπροσαρμογής”. Οι περισσότεροι καταναλωτές, για τις καταναλώσεις που είχαν κάνει μέχρι και τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δεν είχαν πληρώσει μέχρι τώρα για την συγκεκριμένη επιβάρυνση. Το… κακό, ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Αύγουστο αφενός διότι από τον συγκεκριμένο μήνα υποχρεώθηκε και η ΔΕΗ να επιβάλλει ρήτρα αναπροσαρμογής και αφετέρου διότι είχε ήδη “φουντώσει” η ενεργειακή κρίση. Ειδικά τον Αύγουστο που ήταν μεγάλη η κατανάλωση ρεύματος λόγω των κλιματιστικών, η τιμή χονδρικής είχε ήδη εκτοξευτεί στα 122 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον Σεπτέμβριο ανέβηκε ακόμη περισσότερο στα 134 ευρώ και τον Οκτώβριο έκανε ρεκόρ όλων των εποχών στα 200 ευρώ. Δυστυχώς, ο Νοέμβριος είναι ακόμη χειρότερος καθώς η τιμή έφτασε χθες μέχρι και τα 230 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξημένες καταναλώσεις, δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ

Ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξημένες καταναλώσεις, δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ.

  • Ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός τετραμήνου με 2400 κιλοβατώρες (600 κιλοβατώρες ανά μήνα) φτάνει πλέον στα 634 ευρώ.
  • Ένας λογαριασμός με 2800 κιλοβατώρες εκτινάσσεται στα 750 ευρώ και στις 3200 κιλοβατώρες αγγίζει τα 866 ευρώ.

Αυτά τα ποσά δε τα αντιμετωπίζουν ακόμη και τον… μήνα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν ψυγεία, φούρνους και άλλες ενεργοβόρες συσκευές καθώς εκεί η κατανάλωση ρεύματος είναι πολύ μεγάλη.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και ενόψει της έκδοσης του εκκαθαριστικού λογαριασμού με τις χειμερινές καταναλώσεις. Αν η κατανάλωση ξεφύγει από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα -είναι το όριο που επιδοτεί το κράτος- τότε η χρέωση φτάνει και στα 27-28 λεπτά η κιλοβατώρα (μαζί με την ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις αλλά και αφαιρουμένης της κρατικής επιδότησης). Αυτή σημαίνει επιβάρυνση 27-28 ευρώ για κάθε 100 κιλοβατώρες.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz