Connect with us

Ελλάδα

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Ηλεία Ανησυχία για τους κατοίκους

Published

on

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε, χθες το βράδυ στις 20:00, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου στην Ηλεία, ήταν ο κύριος σεισμός», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος.

Η νέα σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Πελοπόννησο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, είχε μέγεθός  4,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 40 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίζεται στα 17 χιλιόμετρα δυτικά του Πύργου.Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες για ζημιές.

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει στην ίδια περιοχή ακόμη μία σεισμική δόνηση, της τάξεως των 4.5 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Όπως εξήγησε o κ. Σώκος, «πρέπει να δούμε κάποια πράγματα, δηλαδή να δούμε τον μηχανισμό του σεισμού αυτού, να δούμε πως θα εξελιχθεί η ακολουθία και για αυτό είναι σχετικά νωρίς να πούμε οτιδήποτε».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «φαίνεται ότι υπάρχει μία σεισμική διέγερση και μία σεισμική ακολουθία με μικρά σχετικά μεγέθη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την Δυτική Ελλάδα, δηλαδή την περιοχή της χώρας μας με τους περισσότερους σεισμούς».

Όσον αφορά στις υπόκωφες βοές που ακούν οι κάτοικοι, κυρίως της Δυτικής Ηλείας, ο Ευθύμιος Σώκος εξηγεί ότι «αυτές οι βοές είναι μικροί σεισμοί που γίνονται και οι κάτοικοι ακούν ουσιαστικά τα σεισμικά κύματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «όταν είσαι κοντά στη σεισμική εστία, όπως είναι οι κάτοικοι του Πύργου, του Κατάκολου, της Αμαλιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων, δεν αισθάνεσαι τον σεισμό, αλλά ακούς τα σεισμικά κύματα, διότι τα σεισμικά κύματα έχουν ακριβώς αυτή την ιδιότητα, για αυτό και δεν είναι κάτι περίεργο».

Πηγή :newsit.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz