Κόσμος
Σβήνετε τα φώτα, περπατάτε και μην τρώτε φέτα… – Οι οδηγίες στους Βρετανούς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
Επιστήμονες στη Βρετανία διατείνονται ότι βρήκαν τη λύση για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και προτείνουν στους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τη φέτα από το τραπέζι τους για να κάνουν οικονομία.
Καθώς η ενεργειακή κρίση οδεύει σε κορύφωση, οι πολίτες στη Βρετανία δέχονται καθημερινά προτροπές να αλλάξουν τις συνήθειές τους για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Για παράδειγμα, μεταξύ των προτάσεων/παραινέσεων είναι να κλείνουν τα φώτα, να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αλλά και να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.
Για το τελευταίο, οι συμβουλές προέρχονται από το ερευνητικό κέντρο CarbonCloud που έκανε την έρευνα για λογαριασμό βρετανικής εταιρείας ενεργεικών ποτών και αναψυκτικών στη Βρετανία.
Οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη ήταν τα επίπεδα υποξειδίου του αζώτου από τα χωράφια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα λιπάσματα, ο υπολογισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την αποψίλωση δασών, η χρήση ενέργειας στα εργοστάσια και η παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Με βάση την ανάλυσή τους, η ομάδα ήταν σε θέση να υπολογίσει τον αριθμό των κιλών CO2 που εκλύονται ανά κιλό τελικού προϊόντος.
Γιατί ενοχοποιείται η φέτα
Τα ευρήματά της έρευνας για τη φέτα δείχνουν ότι απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού για να παραχθεί, εκλύοντας 34 κιλά CO2/kg κατά την παραγωγή.
Αντίθετα, οι ειδικοί προτείνουν στους αγοραστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τη φέτα με μοτσαρέλα (9 κιλά CO2/kg) ή το χαλούμι (30 κιλά CO2/kg).
Η λίστα με τις αλλαγές στα προϊόντα ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έφταιξε έναν πίνακα με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές στο διαιοτολόγιο των Βρετανών για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των καταναλατών.
Στη δεύτερη θέση, προτείνεται η αντικατάσταση της φέτας με μοτσαρέλα για μείωση 25 κιλών CO2 ανά κιλό προϊόντος.
Στην τέταρτη θέση όμως, το χαλούμι έχει καλύτερη τύχη καθώς προτείνεται η αντικατάσταση του κατσικίσιου τυριού από το κυπριακό τυρί για κέρδος 16 κιλών CO2 ανά κιλό προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά τα ποτά, η έρευνα υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα οι καταναλωτές να πίνουν κόκκινο κρασί αντί για το δημοφιλές στη Βρετανία “σκληρό” αλκοολούχο ποτό τζιν. Κάτι όμως που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες για την εν λόγω έρευνα είναι ότι προτείνεται η αντικατάσταση του καφέ λάτε (καφές με πολύ γάλα) με κάποιο ενεργειακό ποτό. Η εταιρεία που έχει παραγγείλει την έρευνα είναι η βρετανική TENZING που παράγει ενεργειακά ποτά.
thetoc.gr
-
Αθλητισμός2 ώρες ago
Ξυλόκαστρο: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην στις 11/5
-
Ελλάδα21 ώρες ago
Ιφιγένεια Αστεριάδη: Πέθανε στα 57 της η ηθοποιός – Μέχρι πριν 20 ημέρες έπαιζε στο θέατρο
-
Αθλητισμός21 ώρες ago
Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα στην Μασσαλία – Εντυπωσιακές εικόνες από την υποδοχή του Belem
-
Μουσική19 ώρες ago
Έλενα Παπαρίζου: Αναβιώνει το Number One 19 χρόνια μετά και ξεσηκώνει το Μάλμε!
-
Ελλάδα22 ώρες ago
Μεσσηνία: Σκύλος επιτέθηκε σε 6χρονη και την τραυμάτισε στο πρόσωπο
-
Ελλάδα19 ώρες ago
Οι τουρίστες μίλησαν: Η Ελλάδα ανάμεσα στις δέκα πιο όμορφες χώρες στον κόσμο!
-
Τέχνες7 ώρες ago
Οδηγός κινηματογράφου: Αυτές είναι οι νέες ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες [τρέιλερ]
-
Uncategorized8 ώρες ago
Eurovision: Στη μάχη απόψε για μια θέση στον τελικό η Μαρίνα Σάττι – Guest εμφάνιση από την Έλενα Παπαρίζου