Connect with us

Ελλάδα

Σαββατοκύριακο στις ειδυλλιακές λίμνες της Ελλάδας

Published

on

Ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς αποτελούν οι ειδυλλιακές λίμνες της χώρας μας, που ειδικά τον Νοέμβριο δημιουργούν μοναδικής ομορφιάς τοπία, σε χρυσαφί, γήινες αποχρώσεις. Το μπλε του νερού, πάντα κερδίζει τα βλέμματα και βοηθά να ηρεμήσουμε και να απολαύσουμε τη γαλήνη που εμπνέει. Αν και η Ελλάδα φημίζεται για τα νησιά της, οι λίμνες στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πραγματικά ξεχωριστές και μπορούν να μας χαρίζουν αξεπέραστες εμπειρίες στη φύση.

Μάλιστα, στην Ελλάδα συναντάμε λίμνες στις όχθες των οποίων έχουν χτιστεί γραφικές και ιστορικές πολιτείες, όπως των Ιωαννίνων και της Καστοριάς, αλλά και λίμνες που βρίσκονται στη φύση, όπως η Λίμνη Δόξα στον Φενεό ή ακόμα και η λίμνη Πλαστήρα, που αποτελούν δημοφιλέστατους προορισμούς για όλο τον χρόνο.

Οι Πρέσπες στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, η Βόλβη, η Βεγορίτιδα και η Κερκίνη στη Μακεδονία, η λίμνη Τσιβλού στην Πελοπόννησο, μπορούν να μας χαρίσουν αξέχαστες διακοπές και εμείς έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω μερικές από τις πιο δημοφιλείς λίμνες της χώρας μας για να επισκεφθούμε όποιο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου επιλέξουμε.

Λίμνη Δόξα, Κορινθία

Λίμνη Δόξα
Λίμνη Δόξα

Η λίμνη Δόξα είναι γνωστή και ως λίμνη Φενεού, καθώς βρίσκεται στην ομώνυμη πεδιάδα. Πρόκειται για ένα μέρος με «πλούσιο» φυσικού κάλους, ιδανικό για όσους απολαμβάνουν φυσιολατρικές πεζοπορίες. Το καταπράσινο τοπίο κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ πολύ έντονη είναι και η βιοποικιλότητα της λίμνης. Ξεχωριστή «πινελιά» στο τοπίο δίνει το παλιό εκκλησάκι του Άγιου Φανούριου, ένα «κόσμημα» αρχιτεκτονικής, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα και το οποίο ενώνεται με την όχθη της λίμνης, καθώς είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο.

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη ΠλαστήραIntime

Είναι ίσως η πιο δημοφιλής λίμνη της χώρας μας ως χειμερινός προορισμός και πραγματικά, τον Νοέμβριο είναι στα καλύτερά της. Μοναδικό φυσικό κάλλος, παραμυθένια ατμόσφαιρα και αμέτρητες δραστηριότητες για όλους, σε αυτή την τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1959 και σήμερα συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνία της Ελλάδας. Σκίουροι, ζαρκάδια, πάπιες, δρυοκολάπτες και νεροκότσυφες, είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι της φύσης που μπορεί να συναντήσουμε κατά τον παραλίμνιο περίπατό μας.

Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

λίμνη της Καστοριάς
H λίμνη της Καστοριάς

Η λίμνη της Καστοριάς ονομάζεται λίμνη Ορεστιάδα, συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες τοποθεσίες του Δικτύου Natura 2000 και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τη βιοποικιλότητα της χώρας μας. Η παλιά πόλη της Καστοριάς δε, που έχει χτιστεί στην όχθη της, προσφέρει ένα ταξίδι στον χρόνο, όταν αυτή η πόλη της Μακεδονίας είχε μετατραπεί σε οικονομικό κέντρο της περιοχής. Στην επίσκεψή μας εκεί, αξίζει να επισκεφθούμε και την περιοχή Δισπηλιό, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού από τη νεολιθική εποχή.

Λίμνη Παμβώτιδα, Γιάννενα

Η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων
Η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων

Είναι πιθανώς η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι στο ερώτημα «ποια λίμνη της Ελλάδας γνωρίζετε;». Η πόλη των Ιωαννίνων, η πλούσια ιστορία της λίμνης, το Νησί, το επιβλητικό τοπίο με το συνήθως χιονισμένο Μιτσικέλι, δημιουργούν έναν μοναδικό ατμοσφαιρικό συνδυασμό. Η ίδια η λίμνη θεωρείται ένας «πλούσιος», ζωντανός οικότοπος, διότι φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ είναι μία από τις δύο λίμνες της Ελλάδας, που διαθέτει νησί το οποίο κατοικείται. Στο νησάκι της λίμνης υπάρχει οικισμός, πολλά εργαστήρια και καταστήματα αργυροχρυσοχοΐας, της τέχνης για την οποία είναι ονομαστή η πόλη των Ιωαννίνων αλλά και το σπίτι του Αλή Πασά, η προσωπικότητα που χάραξε την ιστορία της πόλης και το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Λίμνη Τσιβλού, Ζαρούχλα

Λίμνη Τσιβλού
Λίμνη ΤσιβλούEurokinissi

Η λίμνη Τσιβλού, που βρίσκεται στο χωριό Ζαρούχλα της Πελοποννήσου είναι από τις λιγότερο γνωστές λίμνες της χώρας. Αποτελεί δημιούργημα μίας καταστροφικής κατολίσθησης που συνέβη στην περιοχή το 1913, βρίσκεται σε υψόμετρο 754 μέτρων και περιβάλλεται από τις ορεινές δεντρόφυτες πλαγιές του Χελμού.

Πρέσπες, Φλώρινα

Πρέσπες
ΠρέσπεςIntime

Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται οι Πρέσπες, δύο εμβληματικές λίμνες για όλα τα Βαλκάνια. Εκτός από τη μοναδική φύση και το απίστευτο τοπίο, στη Μικρή Πρέσπα μπορούμε με τα πόδια, μέσω της πεζογέφυρας, να επισκεφθούμε τον Άγιο Αχίλλειο, το μικρό νησάκι που είναι το δεύτερο κατοικημένο νησάκι σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά το Νησί των Ιωαννίνων. Στον Άγιο Αχίλλειο θα δούμε και την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας, αλλά και τη βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων του 11ου αιώνα, τον Άγιο Δημήτριο του 14ου αιώνα και άλλες.

Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

λίμνη Κερκίνη
Φλαμίνγκο στη λίμνη ΚερκίνηEurokinissi

Λίγο έξω από τις Σέρρες, στην Κεντρική Μακεδονία, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη είναι ένας ακόμα σημαντικός προορισμός, ιδανικός για τη χειμερινή περίοδο. Η λίμνη ουσιαστικά είναι ένα φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα και δημιουργήθηκε το 1932, με «αναπροσαρμογή» το 1982. Αποτελεί εθνικό πάρκο και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ για τους υδροβιότοπους, ενώ ανήκει και στο Δίκτυο Natura 2000. Θηλαστικά όπως το τσακάλι, η βίδρα και η νυφίτσα, δέκα είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών ζουν στην περιοχή, ενώ γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πτηνών. Στην Κερκίνη όμως ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα, που εκτιμάται περί τις 4000.

newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz