Connect with us

Ελλάδα

Προϋπολογισμός 2021: Πάνω από 10% η ύφεση φέτος – Σήμερα το σχέδιο στη Βουλή

Published

on

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού αφήνει πλέον ολοφάνερα τα σημάδια της.

Η χώρα μαστίζεται από την πανδημία του κορονοϊού και πλέον η επίδρασή της αρχίζει πλέον και γίνεται ολοένα φανερή και στον οικονομικό τομέα καθώς σήμερα (20/11) θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού με έλλειμα 10%, ποσοστό πολύ πιο μακριά από το 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Παράλληλα ο πήχης της ανάπτυξης… προσγειώθηκε στο 5% για το επόμενο έτος από 7,5% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Τα νούμερα αυτά προφανώς εμφανίστηκαν μετά την πανδημία του κορονοϊού ενώ ο προϋπολογισμός θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Πρωτογενές έλλειμμα οριακά κάτω από το 7% του ΑΕΠ για φέτος και στη περιοχή του 4,5% για το 2021 έναντι 1% που ήταν το βασικό σενάριο του προσχεδίου.
  • Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,5% για το 2020 και ρυθμό ανάπτυξης 5% για το επόμενο έτος .
  • Μεγάλη υστέρηση στα φετινά έσοδα και αναπλήρωση μέρους των απωλειών το 2021.
  • Αύξηση του αποθεματικού για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση που δεν κοπάσει η ένταση της πανδημίας

Αγωνία για το ευρωταμείο

Την ίδια ώρα σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται το οικονομικό επιτελείο μετά τις εμπλοκές στην ενεργοποίηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το πλαφόν στις προκαταβολές για το 2021.

Το ευρωταμείο βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα μετά το βέτο που άσκησαν Ουγγαρία και Πολωνία λόγω της ρήτρας για τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, με αποτέλεσμα να θολώνει ο χρονικός ορίζοντας για την εκκίνηση της εκταμίευσης των πόρων στα κράτη μέλη της ΕΕ που για την Ελλάδα ανέρχονται σε 29,1 δισ. ευρώ (16,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια) Στο πακέτο των 29,1 δισ ευρώ προστίθενται 2 δισ ευρώ μέσω του React EU που θα καλύψουν δράσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι εξελίξεις μεταθέτουν την εισροή των πρώτων κεφαλαίων προς το τέλος του 2021 και όχι εντός του πρώτο εξαμήνου σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών.

Πέραν της χρονοτριβής στις διαδικασίες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου θα ορίζεται ότι το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με το 10% των συνολικών κονδυλίων που δικαιούται κάθε χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει το 2021 περί τα 3 δισ. ευρώ όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλι 5,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,635 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις και 1,272 δις. ευρώ από δάνεια. Επιπρόσθετα δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί οι όροι και οι δεσμεύσεις που θα αναλαμβάνει η κάθε χώρα προκειμένου να λάβει τη χρηματοδότηση.

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν βασική πηγή τροφοδότησης της ανάκαμψης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού η συνεισφορά του Ταμείου στην ανάπτυξη της οικονομίας υπολογίζεται σε δύο ποσοστιαίες μονάδες ενώ ανάλογη είναι και η επίπτωση στη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz