Connect with us

Ελλάδα

Χατζηθεοδοσίου: «Μόνη λύση το “κούρεμα” των υποχρεώσεων»

Published

on

Εν μέσω του δεύτερου lockdown, σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «βουνό» υποχρεώσεων και προβλημάτων αγωνιώντας για το μέλλον τους – «Κίνδυνος να εξαφανιστούν από την αγορά αυτοαπασχολούμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις». 

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλά στο Newsbomb.gr και κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, προτείνοντας λύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το τέλμα των επιχειρηματιών.

«Bαρύ το αντίκτυπο που θα έχει για την αγορά και την οικονομία το δεύτερο lockdown»

«Η στήριξή τους από την Πολιτεία είναι πενιχρή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών έχει αποκλειστεί από χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ και τα ποσά που δίνονται μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις τους» τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Με τις επιχειρήσεις να είναι κλειστές, άρα και με μηδενικό τζίρο, ακόμη και η πληρωμή του 60% του ενοικίου είναι ανέφικτη. Την ίδια ώρα, συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις προς Εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες, που ακόμη και αν ανοίξει η αγορά, και πιθανότατα ξανακλείσει, θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποπληρωθούν.

«Για την επιστροφή, λοιπόν, στην κανονικότητα θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και οι μικρομεσαίοι έχουν ήδη φτάσει αν δεν έχουν, οι περισσότεροι, ξεπεράσει, τα όρια των αντοχών τους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Μέτρα τώρα για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις»

Είναι ξεκάθαρο ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα απειλείται σοβαρά και για την επιβίωση όσων περισσότερων επιχειρήσεων είναι δυνατό απαιτούνται έκτακτες λύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου «θα πρέπει να συζητηθεί πλέον το ενδεχόμενο «κουρέματος» οφειλών» επισημαίνει.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους γιατί η οικονομία είναι εδώ και μήνεςπαρατεταμένα, στον «πάγο» με αβέβαιη την έξοδό της από αυτόν.

Θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου «Ας μην εθελοτυφλούμε, πρέπει, όλοι – κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικοί εταίροι και φορείς- να εξετάσουν σοβαρά τη λύση του «κουρέματος».

Ωστόσο, δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Όπως είπε Χρειάζονται, παράλληλα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων.

«Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε προτείνει τη δημιουργία περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, επέκταση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με ταυτόχρονη αύξηση τόσο του χορηγούμενου ποσού όσο και του ποσοστού που δεν θα επιστρέφεται, καθώς και επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας» είπε και πρόσθεσε πως «η οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο».

Ήδη ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός για το 2021, προβλέπει ύφεση περίπου 11% –σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις.

«Η δική μας πρόβλεψη είναι για ακόμη βαθύτερη ύφεση που μπορεί να φτάσει στο 15%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούν να κλείσουν το επόμενο διάστημα, με τα «λουκέτα» να φέρνουν και έκρηξη της ανεργίας» τόνισε.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου έκανε λόγο για κίνδυνο καταστροφής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης.

«Χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των πληττόμενων, εδώ και τώρα, ο κίνδυνος είναι πιο ορατός από ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,2% των επιχειρήσεων της χώρας, και ότι η επόμενη μέρα θα έρθει και χρειάζεται τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, υγιή και ισχυρή.

«Δεν βλέπουμε να δίνεται, η βαρύτητα που αναλογεί στη στήριξη των μικρομασαίων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ενώ σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου ακόμα και το Σχέδιο Πισσαρίδη δεν φαίνεται να ασχολείται με το μέλλον των μικρομεσαίων, του βασικότερου πυλώνα της οικονομίας μας.

«Αυτή θα πρέπει να είναι η στέρεη βάση στην οποία θα χτίσουμε για να έρθει η ανάκαμψη. Για να συμβεί, όμως αυτό, δεν πρέπει να αφεθεί να γκρεμιστεί. Και αυτό είναι επιλογή και ζήτημα αποφάσεων. Ο χρόνος πια λιγοστεύει και πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα» κατέληξε.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz