Connect with us

Επικαιρότητα

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι; Αναμένεται διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό και κλειστούς χώρους

Published

on

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι; Αναμένεται διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό και κλειστούς χώρους

Συνεχείς συσκέψεις για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ η φημολογία για διάγγελμα από τον πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, από την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και η Αριστοτελία Πελώνη μέχρι αύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε εστίαση και διασκέδαση από το τέλος της εβδομάδας.

«Αναγκαία καθίσταται και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας. Έτσι, μέχρι αύριο o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας» είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σοκ για 18.000 κρούσματα
Χαλάρωση μέτρων, παραλλαγή Δέλτα και ανεμβολίαστοι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη κρουσμάτων. Τα μαθηματικά μοντέλα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη σοκάρουν. Αν δε ληφθούν μέτρα ο Ιούλιος θα κλείσει με 2.600 μολύνσεις ημερησίως, ενώ στα τέλη Αυγούστου θα φτάσουν τις 3,5 χιλιάδες. Ο Σεπτέμβριος θα ξεκινήσει με 4.000 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αν έως τότε δεν ληφθούν μέτρα η χώρα θα καταγράψει το αρνητικό ρεκόρ των 18.000 κρουσμάτων.

Εμβόλιο για να μην μας «πνίξει» το 4ο κύμα
Για να μη βρεθεί η χώρα στο έλεος της ινδικής μετάλλαξης θα πρέπει το τείχος ανοσίας να φτάσει το 85%. Κυρίως όμως θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν το Σεπτέμβρη όλοι άνω των 50 ετών και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Χθες καταγράφηκαν 1465 μολύνσεις από τις οποίες 639 στην Αττική. 81 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 76 στη Θεσσαλονίκη και 60 στο Ρέθυμνο. Για μια ακόμη μέρα πάντας 8 στα 10 κρούσματα αφορούσαν σε νέους και παιδιά.

Ποια μέτρα είναι «στο τραπέζι» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού – Πελώνη: Μέχρι αύριο οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και εστίαση από τον πρωθυπουργό
Μέχρι αύριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους από τον πρωθυπουργό.

«Προφανώς θα υπάρχει ένα πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί εφόσον μιλάμε για υποχρεωτικότητα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Οι ανακοινώσεις θα αφορούν σε συγκεκριμένα πεδία υποχρεωτικότητας, τόνισε η κα. Πελώνη, λέγοντας στους πολιτικούς συντάκτες να κάνουν λίγη υπομονή.

Σχετικά με το αν εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εκπαιδευτικούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στην συγκεκριμένη ομάδα πηγαίνει πολύ καλά, με ποσοστό άνω του 70%.

Στην κυβέρνηση εξετάζονται αλλαγές στα μέτρα που θα εφαρμοστούν όσο βρισκόμαστε σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Για το θέμα της μάσκας υπάρχει αμφιταλάντευση μεταξύ των ειδικών, με ορισμένους να ζητούν την επαναφορά της χρήση της παντού και άλλους να ζητούν την εφαρμογή του μέτρου σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και φυσικά σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση -της οποίας οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά- οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν την επαναφορά της μάσκας συνολικά ή τουλάχιστον σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Αν και η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την περίπτωση των οριζόντιων μέτρων, δεν ισχύει το ίδιο για τους τοπικούς περιορισμούς. Τα τοπικά lockdown είναι ξανά στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, αν σε κάποιες περιοχές παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων.

Η αντίδραση του κόσμου, αλλά και η αναζωπύρωση της πανδημίας βάζουν στον «πάγο» το κυβερνητικό σχέδιο για μαγαζιά είτε αμιγώς για εμβολιασμένους είτε με μεικτούς κλειστούς χώρους που θα υποδέχονται και ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα τρία σενάρια για την εστίαση είναι τα εξής:

– Να γίνει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων μετά τις 15 Ιουλίου

– Να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

– Να εφαρμοστούν οι ήδη ανακοινωθείσες αποφάσεις για αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται στο να επιτρέπει μόνο εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, αφού όλα δείχνουν πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα των μεικτών εσωτερικών χώρων, τουλάχιστον με την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή. Εξετάζεται επίσης οι πελάτες να είναι μόνο καθήμενοι και η πληρότητα να ανέβει και πάνω από 80%.

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους μεικτούς χώρους, δηλαδή ποιοι θα μπορέσουν να επιλέξουν αν το κατάστημά τους θα είναι μεικτό.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιους και από πότε;
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και τα ΑμεΑ, ενώ θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί. Για τους πρώτους, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί μπορεί να έρθουν από τον Ιούλιο, ενώ γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί νοσοκομείων θα πάρουν σειρά από τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, υπό συζήτηση είναι τα σενάρια σχετικά με άλλες κατηγορίες που θα μπορούσε να αφορά μελλοντικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός  (αθλητές, σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικοί κ.α.), χωρίς τίποτα να έχει «κλειδώσει».

Παράλληλα, η κυβέρνηση «κοιτά» και προς τον ιδιωτικό τομέα, όπου ήδη μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Ακόμα, σήμερα αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων μεταξύ 15-17 ετών, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικοί.

Πηγή:madata.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz