Connect with us

Αθλητισμός

Πελέ: Η Ελλάδα, το «Αθήνα 2004» και το μεγάλο παράπονο

Published

on

Πελέ: Ο Βραζιλιάνος «μάγος της μπάλας» είχε ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 να αποτελούν αφορμή για να εκφράσει το μεγάλο παράπονό του.

Το «Μαύρο Διαμάντι» δεν βρίσκεται, πλέον, μαζί μας. Ο σπουδαίος Πελέ βγήκε σε πολλές μάχες νικητής, αλλά αυτή τη φορά ο καρκίνος τον νίκησε. Μολονότι δεν θα είναι, πλέον, ανάμεσα μας, θα ζει για πάντα στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας.

Ο Πελέ, άλλωστε, πέρα από σπουδαία προσωπικότητα, ήταν κι ένας άνθρωπος που είχε ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μάλιστα, αποτέλεσε αφορμή για να εκφράσει και το μεγάλο του παράπονο.

Πελέ: Ο «μύθος» που μίλαγε στη μπάλα

Δάκρυσε κρατώντας τη Φλόγα

Ο Πελέ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν ύψωσε στο εμβληματικό Μαρακανά την Ολυμπιακή Δάδα. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου εμφανίστηκε μέσα από 1.000 παιδιά που είχαν σχηματίσει τους ολυμπιακούς κύκλους, φορώντας τη στολή λαμπαδηδρόμου του «ΑΘΗΝΑ 2004».

Πελέ Ολυμπιακή Δάδα
Ο Πελέ υψώνει στο εμβληματικό Μαρακανά την Ολυμπιακή Δάδα, φορώντας τη στολή λαμπαδηδρόμου του «ΑΘΗΝΑ 2004»AP

Ήταν αυτός που άνοιξε, εκείνο το πρωί, την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας στους δρόμους του Ρίο. Ο ίδιος εξηγώντας τη συγκίνησή του, εξέφρασε το μεγάλο του παράπονο: Το γεγονός ότι έγινε επαγγελματίας μόλις 16 ετών δεν του επέτρεψε να λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Football legend Pele carries Olympic torch

Ο Πελέ κόντρα σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Η πρώτη του παρουσία στη χώρα μας ήταν το καλοκαίρι του 1961, για μια σειρά φιλικών που έδωσε η Σάντος με τις τρεις μεγάλες ελληνικές ομάδες. Οι Βραζιλιάνοι είχαν ήδη σπουδαία φήμη, αντιμετώπισαν πάντως αρκετές δυσκολίες απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι οι μόνοι που κατάφεραν να νικήσουν τη Σάντος.

Santos no hino do Olympiacos!!

Πρώτη ομάδα που αντιμετώπισαν ήταν η ΑΕΚ, την οποία νίκησαν 3-0. Ο Παναθηναϊκός έβαλε δύσκολα στην παρέα του Πελέ, η οποία όμως κατάφερε να τον «λυγίσει» 3-2. Τελευταίος στη σειρά, ο Ολυμπιακός με τον οποίο ο Πελέ δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-1 τη Σάντος και έβαλαν αυτό το κατόρθωμα στον ύμνο της ομάδας τους, με τον χαρακτηριστικό στίχο «ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ».

Οι Βραζιλιάνοι, πάντως, είχαν διαμαρτυρηθεί για το σκληρό παιχνίδι των Πειραιωτών, ενώ ο Πελέ δήλωνε μετά τα τρία παιχνίδια ότι του φάνηκε «Πιο συγκροτημένη ομάδα ο Παναθηναϊκός που βασίζει το παιχνίδι του σ’ ένα καλό σύστημα καθώς και στην υπερβολική ταχύτητα των παικτών του».

Πελέ Ελλάδα
Ο Πελέ με τους Έλληνες διαιτητές των αγώνων του 1961 στη ΛεωφόροEUROKINISSI

Ξύπνησαν αναμνήσεις στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Το 2005 ο Πελέ βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα, καθώς ήταν καλεσμένος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μάλιστα, στο πλαίσιο της παρουσίας του έγινε επίσημο μέλος του συλλόγου, όπως συνέβη και με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και το «παρών» έδωσαν κι οι (τότε) «σταρ» των «ερυθρόλευκων», Ριβάλντο και Ζιοβάνι, το «Μαύρο Διαμάντι» δήλωσε χαρούμενος που επισκέφθηκε ξανά την Ελλάδα.

Φυσικά, θυμήθηκε και το φιλικό με την ομάδα του Πειραιά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι καλά το φιλικό που είχαμε παίξει με τον Ολυμπιακό, πριν από 40 χρόνια, όταν ακόμη δεν είχαν γεννηθεί ο Ριβάλντο και ο Ζιοβάνι. Με συγκινεί το ότι μετά από τόσα χρόνια, οι άνθρωποι με αγαπούν και με αγκάλιασαν. Το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο και δίνει ευχαρίστηση». Αξίζει να αναφέρουμε ότι η βράβευση του πραγματοποιήθηκε από τον Κώστα Πολυχρονίου, ο οποίος είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του στο ιστορικό φιλικό των δύο ομάδων τον Ιούλιο του 1961.

Πελέ Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός τίμησε τον Πελέ, σε εκδήλωση που έγινε το 2005EUROKINISSI

Το θρυλικό «δικάβαλο» στην Ξάνθη

Λίγες ώρες μετά τη βράβευση του από τον Ολυμπιακό, ο Πελέ πήγε στην Ξάνθη, ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Χρήστου Πανόπουλου.

Ο Βραζιλιάνος εγκαινίασε το προπονητικό κέντρο του συλλόγου στα Πηγάδια. Η εκδήλωση ήταν μια ποδοσφαιρική γιορτή, όπου το «παρών» έδωσαν πάνω από 3.000 άτομα, τα οποία τον αποθέωσαν!

Ο «μάγος της μπάλας» έφτασε στην ακριτική πόλη με ελικόπτερο και στη συνέχεια ανέβηκε ως συνεπιβάτης στη μηχανή του Χρήστου Πανόπουλου. Χωρίς αμφιβολία ήταν μια από τις πιο σουρεάλ στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πελέ Πανόπουλος Ξάνθη
Ο Πελέ συνεπιβάτης στη μηχανή του Χρήστου Πανόπουλου. Χωρίς αμφιβολία ήταν μια από τις πιο σουρεάλ στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου.EUROKINISSI

«Αν έπαιζα σήμερα θα είχα σκοράρει 2000 γκολ»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πελέ είχε πει ότι: «Αν έπαιζα σήμερα θα είχα σκοράρει 2.000 γκολ αντί για τα περίπου 1.000 που σκόραρα», ενώ στη συνέχεια είχε προσθέσει: «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα στο ποδόσφαιρο… Θα ήταν σαν να ζητούσαμε από τον Μπετόβεν να παίξει πιάνο τώρα ή τον Μικελάντζελο να ζωγραφίσει σήμερα. Ευχαριστώ τον Θεό γιατί έπαιξα για 35 χρόνια και έχασα μόλις δύο φορές».

Όσο για το προπονητικό κέντρο είχε δηλώσει: «Είναι εκπληκτικές οι εγκαταστάσεις. Οι ποδοσφαιριστές σήμερα έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις για να προπονούνται και πάλι γκρινιάζουν. Στα γήπεδα αυτά θα μπορούσε να κάνει προετοιμασία και η εθνική ομάδα της Βραζιλίας».

Ο Πελέ, ο οποίος έμεινε άλλη μια μέρα στην πόλη για να δει την προπόνηση της ομάδας, απένειμε μετάλλια στους παίκτες της Ξάνθης για την ιστορική έξοδο στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, έλαβε ως δώρο μια φανέλα με το Νο10 και το όνομά του και μια αναμνηστική πλακέτα, τα οποία δόθηκαν, μερικά χρόνια αργότερα, σε οίκο δημοπρασιών.

Πελέ Ξάνθη
Ο Πελέ απένειμε μετάλλια στους παίκτες της Ξάνθης για την ιστορική έξοδο στην ΕυρώπηEUROKINISSI

Η τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα

Η τελευταία φορά που ο θρυλικός Πελέ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν στις 7 Σεπτεμβρίου 2006. Σε εκδήλωση που έγινε στη Βουλιαγμένη, όπου έδωσε το «Χρυσό Παπούτσι» στους πρώτους σκόρερ σε Super League, Β’ Εθνική και Γ’ Εθνική.

Ο Κώστας Πολυχρονίου, ο οποίος είχε δώσει κι εκείνος το «παρών», τον είχε ρωτήσει αν θυμόταν τα μαρκαρίσματα του στο φιλικό του 1961. Ο Βραζιλιάνος «βασιλιάς της μπάλας» του απάντησε: «Επειδή είμαστε σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα, μπορώ να σου δείξω το σημάδι που μου έχεις αφήσει στο πόδι και φαίνεται ακόμη. Ήσουν τυχερός, γιατί τότε δεν υπήρχε κόκκινη κάρτα».

Στις δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε ότι: «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην οικογένειά μου. Χαίρομαι που είμαι στην Ελλάδα», ενώ ο αείμνηστος, Γιάννης Διακογιάννης, από την πλευρά του, χρησιμοποίησε μια δήλωση του Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος είχε πει: «Ζηλεύω τη δόξα του Πελέ».

Πελέ Γιάννης Διακογιάννης
Ο αείμνηστος, Γιάννης Διακογιάννης χρησιμοποίησε μια δήλωση του Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος είχε πει: «Ζηλεύω τη δόξα του Πελέ».EUROKINISSI

newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz