Connect with us

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Παραδίδεται αναβαθμισμένο το δάσος του Πευκιά – ποια είναι η ιστορία του

Published

on

Το ολοκληρωμένο έργο της αναβάθμισης του αισθητικού δάσους Πευκιά, στο Ξυλόκαστρο, το οποίο υλοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, εγκαινιάζει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στον περίβολο του ναού της Αγίας Βαρβάρας στο Ξυλόκαστρο.

Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας και δήμου, με προϋπολογισμό 756.492 ευρώ, αφορούσε σε παρεμβάσεις προστασίας του εν λόγω δάσους -ενός από τα συνολικά 19 χαρακτηρισμένα αισθητικά δάση της χώρας μας- και συγκεκριμένα:

  • α) στην προστασία του δάσους με την αντικατάσταση της φθαρμένης συρμάτινης περίφραξης,
  • β) στην αντικατάσταση των υφιστάμενων 9 πυλών εισόδου,
  • γ) στην τοποθέτηση ανάλογου φωτισμού για την ασφάλεια και προστασία πολιτών στο πεζοδρόμιο επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών και
  • δ) στην βελτίωση των συνθηκών αναψυχής με νέους τραπεζοπάγκους, καθιστικά, καλάθια απορριμμάτων και πληροφοριακές πινακίδες.

Ο Πευκιάς και η ιστορία του

Το Δάσος του Πευκιά δημιουργήθηκε για λόγους αισθητικής, (καθώς έχουν φυτευτεί και μη αυτόχθονα είδη), ωστόσο, θεωρείται και φυσικής προέλευσης. Έχει μήκος 1760μ. και πλάτος από 80 έως 220μ. ενώ καλύπτει συνολική έκταση 243,5 στρεμμάτων. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 140 έτη.

Δάσος Ξυλοκάστρου (Πευκιάς) | Πελοπόννησος Search

Χαρακτηρίστηκε “Δάσος” το 1926 και “Αισθητικό Δάσος” το 1974. Διακρίνεται για την ομορφιά του και είναι γνωστό ότι ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης αναφερόταν στο συγκεκριμένο δάσος στο στίχο του “το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας” (ποίημα Ύπνος της συλλογής “Νηπενθή”, ακούστε το εδώ με την φωνή του Δημήτρη Χορν). Αν και δεν καταγόταν από την περιοχή, εδώ ήταν η μόνιμη κατοικία του παππού του.

Ιστορία | Sikyon Coast Resort

Το δάσος υπήρξε πηγή έμπνευσης και για τον Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος είχε χτίσει στο ένα άκρο του εξοχική κατοικία, η οποία διασώζεται ως σήμερα. Η κατασκευή της βίλας που σχεδίασε ο ίδιος ο ποιητής, ολοκληρώθηκε το 1916, όπου μαζί με την αμερικανίδα πρώτη του σύζυγο, Έυα Πάλμερ, φιλοξένησαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Καρυωτάκης και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Το χαρακτηριστικότερο δέντρο του δάσους είναι η χαλέπιος πεύκη, απαντώνται ωστόσο 83 είδη φυτών, όπως σχίνος, μυρτιά, λυγαριά, πρίνος, αρμυρίκι, μοσχοϊτιά, ασπάλαθος, ράμνος, κουκουναριά, κυπαρίσσι, κουτσουπιά, χαρουπιά, φοινικικός κέδρος, κουμαριά, πικροδάφνη, πλάτανος, μηδική, αγριελιά, δάφνη απόλλωνος, ευκάλυπτος, τραχεία πεύκη, θαλάσσια πεύκη, γλαυκό κυπαρίσσι, αγγελική, κυανόφυλλη ακακία, αλπίζια. Κάποια από τα είδη αυτά φυτεύτηκαν σε διαφορετικές περιόδους.

Διαθέτει δίκτυο μονοπατιών, που καθιστά ιδιαίτερα ευχάριστη και εύκολη την πεζοπορία, ενώ φιλοξενεί και τρία αναψυκτήρια, το μεγαλύτερο και πληρέστερο εκ των οποίων ανήκει στον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού). Διαθέτει επίσης υποδομές ύδρευσης και πυρόσβεσης (πυροσβεστικοί κρουνοί).

“ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ”

Μετά την εκδήλωση των εγκαινίων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας θα παραστεί και θα χαιρετίσει -στην κεντρική αίθουσα της βίλας Σικελιανού, στο Ξυλόκαστρο- τις εργασίες του 1ου Συμποσίου Συμμάχων και Χορηγών του Προγράμματος “Ακούμε τους Νέους”.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διοργανωτής της οποίας είναι το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Τρίτο Πρόγραμμα και το σωματείο “Διάζωμα” και την οποία -μεταξύ άλλων- στηρίζει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο περιφερειάρχης αναμένεται να υπογράψει ακόμα σειρά συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 330.200 ευρώ, για διάφορα έργα στην Π.Ε. Κορινθίας.

Ειδικότερα, αντικείμενο των συμβάσεων είναι:

  • α) ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Π.Ε. Κορινθίας περιόδου 2023 – 2024, έργο 90.000 ευρώ,
  • β) η συντήρηση γεώτρησης του ΤΟΕΒ Ξυλόκαστρου στην περιοχή Βελανίδια, έργο 18.600 ευρώ,
  • γ) η κατασκευή δεξαμενής πολλαπλών χρήσεων στον ΤΟΕΒ Καμαρίου, έργο 74.400 ευρώ,
  • δ) η προμήθεια σωλήνων για τον ΤΟΕΒ Ρίζας και Μεγάλου Βάλτου, έργο 37.200 ευρώ,
  • ε) η συντήρηση της κεντρικής αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ για το 2023, έργο 50.000 ευρώ και
  • στ) η συντήρηση και η επισκευή συστημάτων άντλησης υδάτων σε αρδευτικές υποδομές της Κορινθίας, έργο 60.000 ευρώ.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz