Connect with us

Ελλάδα

Παρέμβαση Τσιόδρα για την πανδημία

Published

on

Τη συνέχιση των κυμάτων της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό. Ειδικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.

Αυτά επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε παρέμβασή του σε επιστημονική εκδήλωση με αντίκειμενο τα επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το πανεπιστήμιο της Αθήνας με τη συμμετοχή κορυφαίων λοιμωξιολόγων, εντατικολόγων και πανεπιστημιακών γιατρών συναφών ειδικοτήτων, υπό το συντονισμό του πρύτανη, καθηγητή Θάνου Δημόπουλου.

Στην παρέμβασή του, ο κ.Τσιόδρας εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών του χειμώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό «ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό σημείωσε επιπλέον: «Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την Αμερικανική ήπειρο (κυρίως Λατινική Αμερική και την Ασία (κυρίως Ινδία).

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό 2ο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας. Η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκαταγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Η παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο».

Η εκδήλωση του ΕΚΠΑ

Η εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας έγινε νωρίτερα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και live streaming, και στη διάρκειά της δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας όπως η γρίπη, ο νέος κορωνοϊός (SARS-Cov-2) και οι παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2020-2021 .

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία, με ειδική αναφορά, επίσης, στον νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2), καθώς και στις ευάλωτες ομάδες, όπως επίσης και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά.

Πηγή: akous.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz