Connect with us

Άρθρα

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος: Κόρινθος, μια γκρίζα πόλη

Published

on

Θα προτιμούσα να τιτλοφορούσα το άρθρο μου “Κόρινθος, μια πόλη μια ιστορία”.

Δυστυχώς όμως πολλά χρόνια τώρα η λέξη “Κόρινθος” θυμίζει ένα καράβι από την Περσία ή στην καλύτερη περίπτωση σου έρχεται η λέξη Ισθμός, όπου διοικητικά και αυτός ανήκει στο Λουτράκι.

Η εικόνα της Κορίνθου -της πύλης της Πελοποννήσου-μιας κατά τα άλλα όμορφης πόλης, έχει γκριζάρει, γιατί απλούστατα δεν την βρίσκεις πουθενά στον πολιτιστικό και αθλητικό χάρτη. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δραστηριότητα, που να εξιτάρει τον Μακεδόνα ή τον Κρητικό, να την επισκεφτεί και να την βάλει στο μυαλό του και για μελλοντική επίσκεψη.

Τι εννοώ:

Κάποτε καρναβάλι θύμιζε Πάτρα, τώρα υπάρχουν δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα που αξίζει να τις επισκεφτείς για το καρναβάλι τους, όπως Νάουσα, Σύρος, Ρέθυμνο, Ξάνθη κ.α.

Τον Τύρναβο τον θυμάσαι για τα περίφημα καζάνια του και την παραγωγή του τσίπουρου.

Το Νεστόριο για το τριήμερο πάρτυ του, που μαζεύει κόσμο από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλές άλλες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα που βάζουν στον χάρτη τις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας.

Με θλίβει αφάνταστα το γεγονός, ότι δεν έχει αναδείξει κανείς, κάποιο γεγονός από την μεγάλη ιστορία της πόλης μας ή ακόμα και τα πολλά αγαθά, που παράγει η εύφορη γη της, που να τα κάνει “σημαία” της  και να γίνουν αφορμή για γιορτή. Μια γιορτή που θα φέρει κόσμο, να γιορτάσει μαζί μας, θα την κάνει γνωστή και εν τέλει θα την εντάξει στον πολιτιστικό χάρτη της Πατρίδας μας.

Είναι αυτονόητο ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Φαντάζεται κανείς τι σημαίνει μεγάλος αριθμός επισκεπτών, για κάποιες μέρες στην πόλη μας, τι οικονομική ανάσα θα υπάρξει για σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων. Και πόσο σημαντικό είναι αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, για την οικονομία της πόλης.

Ας πούμε για παράδειγμα, την εποχή που γιορτάζουμε τον πολιούχο της πόλης μας, τον Απόστολο των Εθνών, τον Απόστολο Παύλο, να το συνδυάζαμε και με διάφορες πολιτιστικές ή και αθλητικές εκδηλώσεις  τριών -τεσσάρων ημερών, σε συνδυασμό ακόμα και με μια γιορτή για το βερίκοκο που είναι το φρούτο της εποχής και υπάρχει άφθονο στην περιοχή μας. Θα το βάζαμε στο μυαλό του κάθε Έλληνα και για αυτόν Ιούνιος θα σήμαινε Κόρινθος.

Εδώ βέβαια πρέπει να θυμηθούμε ότι κάποιες παλιότερες προσπάθειες, πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, όπως η εβδομάδα jazz ή η βαλκανιάδα ερασιτεχνικού θεάτρου, ακόμα και η ναυτική εβδομάδα – που όμως δεν είχαν την απαιτούμενη προβολή, ώστε να γίνουν γνωστές και στην υπόλοιπη Ελλάδα – μοιραία μαράζωσαν και σιγά σιγά σταμάτησαν. Δεν υπάρχει η βοήθεια που τους αρμόζει από την τοπική αυτοδιοίκηση και  για να είμαι πιο σαφής, δεν βλέπω καμία πολιτική σχετικά με τον πολιτισμό ή τον αθλητισμό στην πόλη μας, μια πολιτική προώθησης πανελλαδικά,  που θα μπορούσε και νέους καλλιτέχνες-αθλητές να αναδείξει και ώθηση θα έδινε στο πολιτιστικό και αθλητικό γίγνεσθαι της πόλης.

Θέλω να κλείσω αυτό το σύντομο άρθρο, με μια ευχή, να δοθεί η ευκαιρία, στην πόλη μας να μπει στο μυαλό του κάθε Έλληνα και να του δημιουργήσουμε την επιθυμία να μας επισκεφθεί, να γιορτάσει μαζί μας και όταν επιστρέψει σπίτι του να το κάνει έχοντας δώσει την υπόσχεση ότι του χρόνου θα είναι και πάλι εδώ και η πόλη μας να πάψει να είναι γκρίζα, τα φώτα να πέσουν πάνω της , να γίνει “φωτεινή” και έγχρωμη όπως της αξίζει, σύμφωνα με την πολύχρονη και ένδοξη ιστορία της.

  • Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος είναι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολήςοικονομολόγος και προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών της ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας. Κατοικεί στην Κόρινθο, είναι πατέρας 2 παιδιών και ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Πνοή Δημιουργίας” του Νίκου Σταυρέλη στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz