Connect with us

Ελλάδα

Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής: Άλλο ένα βήμα της ΕΕ προς τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Published

on

Τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έκανε ένα ακόμη βήμα στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας.

Όπως ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία ως αποτελεσματικό μοχλό πίεσης για τον τερματισμό της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα:

  • Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι στην ίδια την Ένωση.
  • Διευρύνει τη λίστα των υποκείμενων σε κυρώσεις προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 γραπτή έκθεση, η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Σύνδεσης.
  • Καλεί τη γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταδικάζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και καλεί την Τουρκία σε πλήρη συμμόρφωση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  • Επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο.

Όλα αυτά είναι βήματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Πιο αργά ίσως από όσο θα θέλαμε». Και τόνισε: «Αλλά όλα μαζί συνθέτουν έναν μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική και προκλητική της συμπεριφορά».

Τι ανέφερε για τις τουρκικές Navtex

Σχολιάζοντας τις τουρκικές Navtex με τις οποίες η Άγκυρα αξιώνει αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Άγκυρα μόνο στα λόγια ζητά συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Αθήνα, πρόσθεσε, φροντίζει να ενισχύει τις συμμαχίες της αλλά και μόνη να ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz