Connect with us

Ελλάδα

Πέθανε ο Σπύρος Φωκάς σε ηλικία 86 ετών (ΦΩΤΟ)

Published

on

Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, σε ηλικία 86 χρονών, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Η σύζυγος του Σπύρου Φωκά, Λίλιαν, με συγκινητική μια ανάρτησή της στο Facebook έκανε γνωστό το θάνατό του.

«Καλή αντάμωση Σπύρο μου» γράφει η ανάρτηση, συνοδευόμενη από το τραγούδι «Τα Δειλινά» της Βίκυς Μοσχολιού.

O Σπύρος Ανδρουτσόπουλος (Πάτρα, 17 Αυγούστου 1937- 10 Νοεμβρίου 2023) καλλιτεχνικά γνωστός ως Σπύρος Φωκάς, είχε σημαντική καριέρα στο εξωτερικό.

Συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Στη συνέχεια ο Σπύρος Φωκάς κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή.

Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου», με την Κάθλην Τέρνερ και τον Μάικλ Ντάγκλα, και το «Ράμπο 3».

Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

Ο Σπύρος Φωκάς, που έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα.

Η Λίλιαν Φωκά την Τρίτη (24/10) είχε δημοσιεύσει ακόμα μία φωτογραφία του ηθοποιού. Σε εκείνη φαίνεται ο Σπύρος Φωκάς στο κρεβάτι του κέντρου αποκατάστασης.

Τα προβλήματα υγείας του Σπύρου Φωκά είχαν αρχίσει πριν από τρία χρόνια, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Κορίνθου και από εκεί να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Έκτοτε τα πολλαπλά προβλήματα καθώς και η πυρκαγιά στο Λουτράκι πέρσι, τον ανάγκασαν να αναζητήσει κέντρο αποκατάστασης, με σκοπό να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Η χειμμαρώδης προσωπική του ζωή
«Είχα τέσσερις γυναίκες στη ζωή μου και τις παντρεύτηκα όλες. Α, και μια γκόμενα. Πέντε σύνολο. Η τρίτη σύζυγος μου έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Μάλιστα λέει ότι έφυγε ο Φωκάς και δεν μας έδωσε φράγκο. Τα είχε πάρει όλα. Μισό εκατομμύριο δολάρια. Για εμένα είναι πολλά, για τον Λάτση μπορεί να μην είναι τίποτα.», αποκάλυψε τον Ιούνιο ο Σπύρος Φωκάς.

fok7

Οι προηγούμενοι τρεις γάμοι του Σπύρου Φωκά ήταν οι εξής. Σε ηλικία μόλις 21 ετών παντρεύτηκε στην Αγία Φιλοθέη τη Νία Λιβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για 10 χρόνια.

Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της «Ολυμπιακής» με την οποία πέρασε άλλα 10 χρόνια της ζωής του, ενώ η τρίτη του σύζυγος, με την οποία επίσης έζησε για περίπου 10 χρόνια ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Ρενέ Πάπας.

Η Ρενέ Πάπας αξίζει να αναφερθεί ότι για ένα διάστημα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ της Ολυμπίας (είχε φέρει τον σπουδαίο Μπαρίσνικοφ).

Ο πολιτικός γάμος το 2013

fork4

Ο Σπύρος Φωκάς είχε πει για τον 4ο γάμο του: «Παντρευόμαστε με τη Λίλιαν τον Απρίλιο με πολιτικό γάμο. Αποφασίσαμε μάλιστα να γίνει υπό το φως των “Παιδιών του πατρός”. Στη διάρκεια της επαφής μας δεθήκαμε πάρα πολύ. Έτσι θα μας παντρέψουν οι τέσσερις ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης και συγγραφέας της παράστασης Στέφανος Κακαβούλης. Εγώ πια τους λέω “τα κουμπαράκια μου”.

Θα παντρευτούμε στην Αθήνα. Ο γάμος μας θα γίνει μία από τις πρώτες εβδομάδες του Απρίλη, Δευτέρα ή Τρίτη και έπειτα θα πάμε να παίξουμε στο θέατρο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η ηθοποιός και σύντροφος του τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, και μικρότερη του σε ηλικία, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου.

Όσο για τον τρόπο που της έκανε την πρόταση γάμου, ο Σπύρος Φωκάς που έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1937, αποκάλυψε ότι της είπε απλά, «πρέπει να σε αποκαταστήσω».

Η αυτοβιογραφία του
Ο Σπύρος Φωκάς είναι ένας από τους Έλληνες ηθοποιούς που έκαναν διεθνή καριέρα, καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές στην Ευρώπη και το Χόλιγουντ. Σήμερα κλείνει τη ζωή του σε ένα βιβλίο με τίτλο «Σπύρος Φωκάς – Ένα πέρασμα…».

Ο Δημήτρης Μπούκουρας εξομολογεί τον παλιό καλό του φίλο Σπύρο Φωκά και μας ταξιδεύει στην περιπετειώδη ζωή του Έλληνα ηθοποιού με τη σπουδαία διεθνή καριέρα. H βιογραφία αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του και αφηγείται σπάνια περιστατικά με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες του Χόλιγουντ.

Ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει στην λαμπερή εποχή του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου. Στην παρουσίαση του βιβλίου του ο καλλιτέχνις είχε κάνει τις εξής δηλώσεις: «Όπου και να πας η Ελλάδα σε πληγώνει, έχεις αναμνήσεις, νοσταλγίες… οι δικοί μου έφυγαν νωρίς αλλά είχα την ανάμνησή τους και την ευλογία τους». Για τη σύζυγό του είπε ότι είναι το παν και είναι πρόσωπο ιερό. Χωρίς τη γυναίκα του μάλιστα είπε ότι θα αλήτευε.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz