Connect with us

Επικαιρότητα

Ο πλανήτης “φλέγεται”: Στους 49,5°C έφτασε ο υδράργυρος στον Καναδά, στους 48°C στις ΗΠΑ – Ρεκόρ 120 ετών στη Μόσχα

Published

on

“Φλέγεται” ολόκληρος ο πλαντήτης από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που “σαρώνει” ολόκληρες χώρες και έχει χτυπήσει και την Ελλάδα η οποία διανύει τη δεύτερη εβδομάδα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Στον Καναδά το θερμόμετρο κατέγραψε την Τρίτη 49,5 ° Κελσίου στο Βανκούβερ ενώ στη Σιβηρία ο υδράργυρος έφτασε τους 48 βαθμούς.

Στη χώρα της Βόρειας Αμερικής και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βανκούβερ, σημειώθηκαν ξαφνικά δεκάδες θάνατοι οι οποίοι οφείλονταν άμεσα, σύμφωνα με τις αρχές στην αφόρητη ζέστη, Η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά (GRC, η ομοσπονδιακή αστυνομία) και η αστυνομία του Βανκούβερ ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης στις ακτές στον Ειρηνικό, που έχει πιαστεί στην αρπάγη ιστορικού κύματος καύσωνα, όπως και οι δυτικές ΗΠΑ.

“Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν”, τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του. Ο υδράργυρος πέρασε πολύ γρήγορα το όριο των 30 ° Κελσίου την Τρίτη στο Βανκούβερ, φθάνοντας πολύ ψηλότερα από το επίπεδο που θα θεωρείτο φυσιολογικό για την εποχή (21 ° Κελσίου), ενώ στην ενδοχώρα η κατάσταση ήταν αφόρητη. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: το θερμόμετρο έδειξε 49,5 ° Κελσίου, διευκρίνισε η καναδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Εξαντλήθηκαν τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες – Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί

Ο υδράργυρος έδειχνε παράλληλα 42 βαθμούς στον χιονοδρομικό σταθμό Ουίσλερ, βόρεια του Βανκούβερ. “Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα . Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη”, προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Πέραν της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Καύσωνας Καναδλας - ΗΠΑ

Και οι ΗΠΑ στον καύσωνα

Ο καύσωνας πλήττει επίσης αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Σιάτλ (στην πολιτεία Ουάσινγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940. Το θερμόμετρο έδειξε 46,1 ° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6 ° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του “θόλου ζέστης”, δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Καύσωνας Καναδλας - ΗΠΑ

Αυτό το φαινόμενο “είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως”, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει “νωρίτερα” και τελειώνει “αργότερα” και προοδευτικά έχει “αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας” κάθε χώρας, πρόσθεσε.

Ρεκόρ στη Μόσχα

Η Μόσχα πλήττεται επίσης από ένα πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα κύμα καύσωνα αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας θερμοκρασίες που είχαν να καταγραφούν εδώ και 120 και πλέον χρόνια την ίδια ημέρα του Ιουνίου και τις οποίες η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία Roshydromet αποδίδει στην κλιματική αλλαγή.

Την προηγούμενη Τρίτη ο υδράργυρος έφθασε τους 31,9 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που είχε σημειωθεί την ίδια ημέρα του Ιουνίου πριν από 142 χρόνια και συγκεκριμένα το 1879, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο μετεωρολόγος του μετεωρολογικού κέντρου “Fobos” Γκεβγκένι Τισκόβετς.

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Μόσχα που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν 38 βαθμοί Κελσίου τον Ιούλιο του 2010, όταν ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Ρωσίας είχε πληγεί από μαζικό καύσωνα και μεγάλες πυρκαγιές. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, έχει επίσης πληγεί αυτόν τον μήνα από κύμα καύσωνα με την θερμοκρασία να φθάνει τους 34 βαθμούς Κελσίου — η υψηλότερη από το 1998.

 

Πηγή:thetoc.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz