Connect with us

Υγεία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας για την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Published

on

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Το κεντρικό μήνυμα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για το 2023, είναι «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα».

  • Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα
  • Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.
  • 537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • 1 στους 10 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που ασθενούν μ.ό. 10 χρόνια, έχουν αυξημένη συχνότητα για καρδιαγγειακή νόσο 40%, για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια 52%, για διαβητική νεφροπάθεια 32% και για διαβητική νευροπάθεια 65%.

Μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 6 με 8 χρόνια καταγράφει ο ασθενής μέσης ηλικίας 60 ετώνμε διαβήτη, ενώ όταν συνυπάρχει καρδιαγγειακή νόσο, τότε το προσδόκιμο μειώνεται κατά 12 έτη. Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).

Η παγκόσμια επιδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταβολική μάστιγα του αιώνα. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η πρόληψη αποτελούν τη βάση για τον ουσιαστικό περιορισμό της νόσου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας έχει πετύχει συνεργασίες με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και ειδικά με την Επιτροπή Ιατρών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της ΕΔΕ. Ταυτόχρονα διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με το Ελληνικό Κολλέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων και τον Επιστημονικό Φορέα Ιατρικής Μετεκπαίδευσης «ΕΠΙΛΥΩ» προς εκπαιδευτικό όφελος των μελών μας, αλλά προωθεί με έντονο ρυθμό τη συνεργασία όλων των φορέων προς όφελος των πολιτών.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz