Connect with us

Επικαιρότητα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Κόρινθο

Published

on

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος εχθές Τετάρτη 27 Ιουλίου. Ο κ Γκουτέρες έχει επιλέξει την Κόρινθο μαζί με την σύζυγό του για τις  ολιγοήμερες διακοπές τους.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι ο  ένατος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2017.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα,  υπηρέτησε ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τον Ιούνιο του 2005 ως τον Δεκέμβριο του 2015, βρισκόμενος στο τιμόνι μιας από τις κυριότερες παγκόσμιες ανθρωπιστικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια των πιο σοβαρών κρίσεων εκτοπισμού εδώ και δεκαετίες.

Πριν τη θητεία του στην UNHCR, κατείχε για περισσότερα από 20 χρόνια θέσεις σε κυβερνητικούς και δημόσιους θώκους. Ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 ως το 2002, περίοδο κατά την οποία είχε ενεργή συμμετοχή στη διεθνή προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στο Ανατολικό Τιμόρ.

Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές του 2000, συνέβαλε στην υιοθέτηση της Ατζέντας της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την εργασία, ενώ συμπροέδρευσε στην πρώτη συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής. Ήταν μέλος του πορτογαλικού Συμβουλίου Επικρατείας από το 1991 ως το 2002.

Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής του πορτογαλικού Κοινοβουλίου το 1976, θέση που κατείχε για 17 χρόνια. Την περίοδο αυτή, υπήρξε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομίας, οικονομικών και σχεδιασμού, και αργότερα της κοινοβουλευτικής επιτροπής χωροταξίας, δήμων και περιβάλλοντος. Ήταν επίσης ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Από το 1981 ως το 1983, ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Δημογραφίας, Μετανάστευσης και Προσφύγων.

Για πολλά χρόνια δραστηριοποιούνταν στη Σοσιαλιστική Διεθνή, μια παγκόσμια οργάνωση σοσιαλιστικών κομμάτων. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 1992 ως το 1999, συμπροεδρεύοντας της επιτροπής για την Αφρική και αργότερα της επιτροπής για την ανάπτυξη. Από το 1999 μέχρι τα μέσα του 2005 κατείχε τη θέση του προέδρου. Επιπλέον, ίδρυσε το Πορτογαλικό Συμβούλιο Προσφύγων και την Πορτογαλική Ένωση Καταναλωτών DECO, διατελώντας επίσης πρόεδρος του Centro de Acção Social Universitário, μιας οργάνωσης που αναπτύσσει προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης σε φτωχές γειτονιές της Λισαβόνας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1949 και είναι πτυχιούχος μηχανικός του Instituto Superior Técnico. Μιλά άπταιστα πορτογαλικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος με την Catarina de Almeida Vaz Pinto,

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz