Connect with us

EDITOR

Ουγγαρία: Τέταρτη θητεία για τον Βίκτορ Όρμπαν – Σε τροχιά σύγκρουσης με ΕΕ;

Published

on

Ο Εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία, εξασφαλίζοντας τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία, πιο εύκολα από ό,τι αναμενόταν.

Ο 58χρονος ήταν για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια ενωμένη αντιπολίτευση, αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον «αυταρχισμό και τη διαφθορά» των προηγουμένων 12 ετών. Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι εκλογές θα εξελιχθούν σε δύσκολη μάχη, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν εύκολη νίκη.

Το Fidesz, το κόμμα του Όρμπαν, συγκέντρωνε το 53,35% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 93% των ψηφοδελτίων, έναντι 34,75% για την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το Fidesz θα διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

«Σημειώσαμε μια εκπληκτική νίκη, μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι και σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες», δήλωσε χαμογελώντας ο Όρμπαν, ο οποίος συχνά κοντράρεται με την ΕΕ. «Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας», συμπλήρωσε. Παρουσίασε τη νίκη του ως εκδίκηση ενάντια σε πολλούς «αντιπάλους», κάνοντας λόγο για «τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, τα διεθνή ΜΜΕ, ακόμη και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ευθέως για την στάση του απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγχαρητήρια από Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Ορμπάν για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ελπίδα για μια ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη.

«Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, η μελλοντική ανάπτυξη των διμερών δεσμών και της σύμπραξης (ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη) θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της Ρωσίας και της Ουγγαρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική προεδρία.

Η Ουγγαρία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ;

Ενθαρρυμένος από μια τέταρτη συνεχόμενη συντριπτική εκλογική νίκη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται να μην υποστηρίξει τις ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία και να σκληρύνει τη στάση του στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για να ξεκλειδώσει τα παγωμένα κονδύλια της ΕΕ, σημειώνει σε ανάλυση του το Reuters.

 Ο εθνικιστής Όρμπαν, πιθανότατα θα συνεχίσει να απορρίπτει οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας ότι θα κατέστρεφαν μια οικονομία που ήδη επιβραδύνεται λόγω των επιπτώσεων του τον πόλεμο της Ουκρανίας. Χρησιμοποιώντας την ισχυρή του εντολή, ο Όρμπαν θα εδραιώσει επίσης τις συντηρητικές του πολιτικές στο εσωτερικό και θα μπορούσε να επιχειρήσει να αποσπάσει ξένες εταιρείες σε ορισμένους τομείς όπως το λιανεμπόριο όπου η ουγγρική ιδιοκτησία δεν είναι ακόμα κυρίαρχη, καθώς το κόμμα του Fidesz στοχεύει να σχηματίσει τη δική του τάξη πιστών βιομηχάνων.

Όμως ο Όρμπαν αντιμετωπίζει μερικές δύσκολες προκλήσεις: πρέπει να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με τους ανατολικούς συμμάχους του, όπως η Πολωνία, σχέσεις τεταμένες από την επιφυλακτική του στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά από μια δεκαετία στενών επιχειρηματικών δεσμών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρέπει επίσης να περιορίσει το διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού σε μια εποχή που η ουγγρική οικονομία πρόκειται να επιβραδυνθεί λόγω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα των αυτοκινήτων.

Το ξεκλείδωμα των κεφαλαίων ανάκαμψης που παρακρατήθηκαν από τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό του προϋπολογισμού, επομένως ο Όρμπαν αναμένεται να αγωνιστεί για αυτό, αλλά θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία.

Η ΕΕ ανέστειλε τις πληρωμές τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ουγγαρία από τα ταμεία ανάκαμψης της πανδημίας λόγω δημοκρατικών ελλείψεων.

«Η προσδοκία ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετικά γρήγορη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για τα κονδύλια της ΕΕ) είναι αμφισβητήσιμη τώρα, αφού στην ομιλία του ο Βίκτορ Όρμπαν έκανε επανειλημμένα χτυπήματα στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Peter Virovacz στο ING στη Βουδαπέστη.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η κυβέρνησή του, με πλειοψηφία δύο τρίτων τώρα, θα είναι τόσο έτοιμη για έναν συμβιβασμό όσο θα ήταν με μια απλή πλειοψηφία στις εκλογές».

πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz