Connect with us

Υγεία

Οι καλύτερες τροφές για μεγαλύτερη συγκέντρωση και δυνατό μυαλό

Published

on

Ο εγκέφαλός σου χειρίζεται πολλά. Στέλνει οδηγίες για την κίνηση των μυών, διασφαλίζει ότι τα όργανα λειτουργούν, θυμάται πληροφορίες, έχει δημιουργικές ιδέες και τροφοδοτεί κάθε σύστημα στο σώμα σου. Συχνά τρώμε τροφές που ενισχύουν τους μυς μας ή μας δίνουν περισσότερη ενέργεια – αλλά και οι εγκέφαλοι χρειάζονται τροφή!

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τροφών που μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση στην καθημερινότητά σου, κάνοντας το μυαλό πιο δυνατό. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και τα τρόφιμα που βοηθούν τον εγκέφαλο, προστατεύουν επίσης την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι όταν καταναλώνεις υγιεινές τροφές, δίνεις την κατάλληλη ώθηση στο μυαλό σου, ενώ ταυτόχρονα φροντίζεις για την γενική υγεία σου.

Τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να φροντίζεις να υπάρχουν στη διατροφή σου είναι:

Η βιταμίνη Β
Η βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Ε
Το φολικό οξύ
Η Β καροτίνη
Τα ωμέγα 3 λιπαρά

Από παιδιά, ακούμε πόσο σημαντικό είναι να τρώμε λαχανικά. Όσον αφορά συγκεκριμένα την υγεία του εγκεφάλου, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία και να επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Μετάφραση: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το μυαλό σου και να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή καθώς μεγαλώνεις. Φρόντισε λοιπόν να καταναλώνεις τουλάχιστον μία μερίδα την ημέρα από:

Λάχανο
Σπανάκι
Μπρόκολο
Μαρούλι Romaine

Υγιεινά λιπαρά

Δεν είναι όλα τα λιπαρά επικίνδυνα για την υγεία μας. Τα υγιεινά λιπαρα, είναι σημαντικά τόσο για την καρδιά όσο και για τον εγκέφαλό μας. Χαρίζουν ενέργεια στον εγκέφαλο, βοηθάνε στην συγκέντρωση και βελτιώνουν τη μνήμη. Τροφές πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά είναι:

Το ελαιόλαδο
Τα αβοκάντο
Τα αμύγδαλα
Τα φουντούκια
Ο σολομός
Μούρα
Τα μούρα δεν είναι απλά νόστιμα. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μούρων έχει θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη για την απώλεια μνήμης και να μειώσουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου. Μερικά από τα μούρα που είναι τα καλύτερα για την υγεία του εγκεφάλου είναι τα βατόμουρα και οι φράουλες.

Ψάρια
Μια πηγή πρωτεΐνης που συνδέεται με την τόνωση του εγκεφάλου είναι τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά ψάρια. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά, καταπολεμούν τα επιβλαβή επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς στο αίμα, τα οποία σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Προσπάθησε να εντάξεις τα ψάρια στη διατροφή σου, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Προτίμησε ποικιλίες ψαριών που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως:

Ο σολομός
Ο τόνος
Η πέρκα

Ξηροί καρποί, σπόροι και σοκολάτα
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η οποία συνδέεται με λιγότερη γνωστική έκπτωση καθώς μεγαλώνουμε. Η μαύρη σοκολάτα έχει επιπλέον ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει φυσικά διεγερτικά όπως η καφεΐνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις, είναι να μην το παρακάνεις με την ποσότητα αυτών των τροφών, προκειμένου να αποφύγεις περιττές θερμίδες, λίπος ή ζάχαρη.

Μερικοί από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς για τον εγκέφαλο είναι:

Καρύδια
Κάσιους
Αμύγδαλα
Σπόροι λιναριού
Σπόροι κολοκύθας
Ηλιόσποροι

Καφεΐνη
Ορισμένες ουσίες, όπως η καφεΐνη, μπορούν να σου δώσουν ενέργεια και να σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς. Η καφεΐνη που βρίσκεται συνήθως στον καφέ και τη σοκολάτα, σου χαρίζει αυτή την ώθηση, αν και τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, εναλλαγές στη διάθεση, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, προβλήματα ύπνου και να επιδεινώσει το άγχος. Τα πιο υγιεινά ροφήματα με καφεΐνη είναι:

Καφές
Μαύρο τσάι
Πράσινο τσάι

Φυτικές ίνες

Κάθε όργανο του σώματος εξαρτάται από τη ροή του αίματος, ειδικά η καρδιά και ο εγκέφαλος. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την κακή χοληστερόλη. Αυτό ενισχύει τη ροή του αίματος, προσφέροντας έναν απλό και νόστιμο τρόπο για να αναζωογονηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι:

Τα φασόλια
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως
Η βρώμη
Η κινόα
Το καστανό ρύζι
Οι σπόροι Chia
Τα αβοκάντο
Τα κεράσια
Τα σταφύλια
Το λάχανο
Το μπρόκολο

Πηγή: ladylike.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz