Connect with us

Uncategorized

Ξεμπλοκάρουν Δημοτική Αγορά και Μικρασιατικό Μουσείο – Στην διεκδίκηση όλου του στρατοπέδου προχωρά η δημοτική αρχή

Published

on

Τρεις σημαντικές αποφάσεις έλαβε χτες το δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων, με τις δύο απο αυτές να ξεμπλοκάρουν έργα τα οποία είναι “παγωμένα” εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για την απόφαση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης και της Δημοτικής Αγοράς, αλλά και για την σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διεκδικήσει ολόκληρη την έκταση του στρατοπέδου Καλογερογιάννη (6ο ΣΠ).

Ειδικότερα:

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ

Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο και έγινε δεκτή η πρόταση για εκκίνηση των διαδικασιών ανέγερσης του πολυπόθητου Μουσείου.

Η απόφαση αυτή προβλέπει κατασκευή διόροφου κτιρίου με υπόγειο εμβαδού 200 τ.μ. κάθε όροφος.

Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι η εγκεκριμένη από το 2013 του αρχιτέκτονα μηχανικού Χρυσόστομου Γαλλίκα.

Στην εξωτερική όψη του κτιρίου θα υπάρχουν οι συμβολισμοί του Μικρασιάτικου στοιχείου, όπως είναι οι τρεις κίονες ιωνικού ρυθμού στην κεντρική είσοδο, η κυματοειδής τοποθέτηση των τζαμωτών της κύριας όψης, ως παραπομπή στη θάλασσα του Αιγαίου, οι χρωματισμοί κλπ.

Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τα εκθέματα της Μικρασιατικής Στέγης ενώ ο ένας όροφος είναι για εκδηλώσεις του Δήμου, της Μικρασιατικής Στέγης και της Ένωσης Ποντίων.

Θα ακολουθήσει η ανάθεση εκπόνησης όλων των σχετικών μελετών (στατική, Η/Μ, ακουστική, γεωτεχνική κλπ).

Στη συνέχεια θα γίνει έγκριση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου.

Το έργο αναμένεται να αρχίσει τέλος 2024 με αρχές του 2025.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής έτυχε της θετικής ψήφου του κ. Αλέξανδρου Γκουργιώτη, ενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις των κ. Βασίλη Νανόπουλου και Δημήτρη Πρωτοπαπά.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Δημάρχου για την αναπαλαίωση, εκσυγχρονισμό, ανάπλαση και ανάδειξη του υπάρχοντος ιστορικού κτιρίου της δημοτικής αγοράς. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι βασισμένο σε αντίστοιχο του 1932.

Προβλέπεται η κατασκευή θολωτού τζαμιού  στο αίθριο της αγοράς για εκδηλώσεις και λειτουργία δύο ή τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύντομα θα αποδοθεί η στατική μελέτη για να διαπιστωθεί η δυνατότητα επέκτασης ενός ακόμα ορόφου για την φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων (τζαζ, χορωδίες, παραδοσιακοί χοροί κ.ά.).

Στη συνέχεια θα ανατεθεί η εκπόνηση πλήρους οικονομοτεχνικής μελέτης (στατικής, Η/Μ, κλπ) και θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου. Στόχος είναι μέχρι τέλους του έτους να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Η απόφαση αυτή  έτυχε της θετικής στάσης του Αλέξανδρου Γκουργιώτη, την καταψήφισαν οι παρατάξεις των κ.κ. Νανόπουλου και Πρωτοπαπά, ενώ απείχε ο δημοτικός σύμβουλος Αντ. Κυριαζής.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

Τέλος, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της δημοτικής αρχής για συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, προκειμένου να διεκδικήσει τη δωρεάν παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του στρατοπέδου «Καλογερογιάννη» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πέραν της Δημοτικής Αρχής η πρόταση υπερψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Πρωτοπαππά και τον κ. Γκουργιώτη, ενώ καταψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Νανόπουλου.

Η επιτροπή απαρτίζεται από τους:

  • Γεώργιο Παπαβενετίου-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου ως Πρόεδρο
  • Νίκο Σταυρέλη Δήμαρχο
  • Δημήτρη Πρωτοπαππά Δημοτικό Σύμβουλο
  • Αλέξανδρο Γκουργιώτη Δημοτικό Σύμβουλο

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz