Connect with us

Ελλάδα

Ν. Δένδιας: Κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα

Published

on

Ουκρανία, διμερείς σχέσεις και ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα, την Δευτέρα, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Σε κοινές δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα. Εξίσου, τόνισε πως η καταδίκη πρέπει να είναι άμεση και πρέπει να υιοθετούνται βαριές κυρώσεις σε όποιους παραβαίνουν τους κανόνες. Προσέθεσε πως η Ελλάδα όπως και η Ολλανδία έχουν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία παρά το τίμημα που έχει η απόφαση αυτή και για τις δύο οικονομίες.

 «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι το δυνατόν για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία» 

Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε πώς μπορούν ως Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση του 21ου αιώνα, όπως τη χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τη χθεσινή του επίσκεψή του στην Οδησσό, κατά την οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής ομογένειας της πόλης, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, τον δήμαρχο της Οδησσού και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ελληνικού γενικού προξενείου στην πόλη, του μόνου ευρωπαϊκού προξενείου που υπάρχει εκεί.

Ο κ, Δένδιας ευχαρίστησε τους Γιατρούς του Κόσμου για τη συνεισφορά τους και ανακοίνωσε πως θα υπάρξει συνέχεια υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Διακόπουλο.

 

Αποτροπιασμός για τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά Ουκρανών αμάχων

Ο Ελληνας Υπ.ΕΞ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα «φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον Ουκρανών αμάχων που ανακαλύφθηκαν χθες στην Μπούκα, κοντά στο Κίεβο» και κατέστησε σαφές ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτές τις πράξεις τους, τις οποίες καταδίκασε απερίφραστα. Περαιτέρω, δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα, με τις όποιες δυνατότητές της, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

 

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ολλανδίας παρουσιάζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια»

Πέρα από την Ουκρανία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, «συμφωνούμε ότι οι οικονομικές μας σχέσεις μπορούν να διευρυνθούν», παρατηρώντας ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι δραματικά εις βάρος της χώρας μας και προέταξε πως θέλει οι δύο χώρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι πιο ισοσκελισμένη η εικόνα. Στο πρίσμα των διμερών σχέσεων, προσέθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά της Ολλανδίας, η οποία αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. 

Ακόμη, εξετάστηκε η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, με έμφαση την αμοιβαία υποστήριξή τους για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη συμμετοχή της Ολλανδίας στη Frontex, στην επιχείρηση «Ποσειδών», και άρα στην προστασία των ελληνικών εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπως σημείωσε. 

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την  Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την κοινή υποστήριξη της Ελλάδας και της Ολλανδίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σημειώνεται πως δίπλα από τα αναλόγια των δηλώσεων είχε τοποθετηθεί, μαζί με τις σημαίες των δύο χωρών και της ΕΕ, και αυτή του ΝΑΤΟ, λόγω της σημερινής επετείου της υπογραφής της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, της ιδρυτικής πράξης του ΝΑΤΟ. 

 

Ολλανδός ΥΠΕΞ: Η σχέση Ελλάδας – Ολλανδίας είναι σημαντική και εξαιρετική 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα σημείωσε: «Για παραπάνω από 40 χρόνια έχουμε συνεργαστεί στενά στους κόλπους της ΕΕ και για περισσότερα από 70 χρόνια στεκόμαστε μαζί ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» και υπογράμμισε πως η διμερής σχέση είναι σημαντική και εξαιρετική λέγοντας πως χαίρεται πολύ που «θα μπορέσουμε να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον των δύο μας κρατών και να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα ευημερήσει». 

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όπως επισήμανε, οι θεσμοί της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν πολύ μεγάλη σημασία και τόνισε πως η Ελλάδα και η Ολλανδία έχουν κάνει άλματα για την προώθηση της διεθνούς έννομης τάξης, της ασφάλειας και μια βιώσιμη, καινοτόμα και σύγχρονη Ευρώπη.  Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο χώρες και η ΕΕ πρέπει να σταθούν ενωμένες σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και θα πρέπει να ενεργήσουν για να σταματήσει ο πόλεμος.

Προσέθεσε πως η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τις ενέργειες αυτές και επισήμανε πως η Ολλανδία στηρίζει την εξέταση αυτών των εγκλημάτων από το Διεθνές Δικαστήριο, όπως και ότι θα στηρίξει οικονομικά την έρευνα για να εξασφαλιστεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

πηγή: ΑΠΕ

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz