Connect with us

EDITOR

Νίκος Σταυρέλης: Αυτά είπα στην λαική συνέλευση για το νερό

Published

on

Στην δημοσιότητα έδωσε πριν απο λίγο ο επικεφαλής της παράταξης ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Νίκος Σταυρέλης την τοποθέτηση που έκανε χθες στην λαική συνέλευση του Λεχαίου με αντικείμενο το νερό.
“Στην ανοικτή λαϊκή συνέλευση των αγροτών παραγωγών της δημοτικής ενότητας Άσσου-Λεχαίου στο κλειστό Γυμναστήριο Λεχαίου με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσσου και των τεσσάρων προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής.
Βασικό θέμα ήταν η έλλειψη νερού άρδευσης και τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η απόγνωση και η κούραση η ψυχική είναι ορατή σε όλους τους αγρότες.
Ακούσαμε λόγια πολλά, από πολλούς, ότι έγιναν πολλά.
Ακούσαμε και υποσχέσεις ότι ΘΑ γίνουν άλλα πολλά.
Προσωπικά επικεντρώθηκα στη σύντομη τοποθέτησή μου στο νερό του βιολογικού καθαρισμού Κορίνθου για να χρησιμοποιηθεί για άρδευση των κτημάτων.
Ανέφερα χαρακτηριστικά ότι:
“Σας υποσχέθηκαν ότι το νερό του βιολογικού θα έλθει στο Λέχαιο, το Περιγιάλι και τον Άσσο το καλοκαίρι του 2020, στη συνέχεια έγινε το καλοκαίρι του 2021 και τέλος το καλοκαίρι του 2022. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα από όλες αυτές τις υποσχσεις με το νερό του βιολογικού.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί το αρχικό έργο άρδευσης καλλιεργειών Κορίνθου, Εξαμιλίων και Αρχαίας Κορίνθου (4 χρόνια κατασκευάζεται). Ούτε 15 αγρότες δεν πότισαν τα κτήματά τους. Το νερό χύνεται στη θάλασσα.
Πρέπει να λέμε αλήθειες στο κόσμο.
Για να πάει νερό για άρδευση στην ενότητα Άσσου Λεχαίου πρέπει να πάρουμε σήμερα αποφάσεις, όχι αύριο. Θα είναι αργά πλέον.
Υπάρχει μελέτη από τον Μάιο 2022 στη ΔΕΥΑΚ προϋπολογισμού 2.187.000 €. Η μελέτη προβλέπει την άρδευση 3.450 στρεμμάτων στην περιοχή νότια του οικισμού Λεχαίου, βόρεια του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ και δυτικά του χειμάρρου Ράχιανη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη. Δεν προβλέπεται να αρδευτούν ούτε το Περιγιάλι, ούτε ο Άσσος, ούτε φυσικά ο Κάτω Άσσος. Γιατί δεν λέμε την αλήθεια στους αγρότες;
Το διαθέσιμο νερό είναι 200 κυβικά την ώρα.
Αυτά αναφέρει η μελέτη και δεν χωρούν αμφισβήτηση από επίσημα χείλη που ακούστηκαν ότι θα αρδευτεί όλη η έκταση των 10.000 στρεμμάτων (Λέχαιο, Περιγιάλι, Άσσος, Κάτω Άσσος), όπως επίσης θα έρχονται στην περιοχή 1.200 κυβικά την ώρα.
Πρότεινα να ζητήσουμε σήμερα κιόλας δάνειο από τραπεζικό ίδρυμα ως ΔΕΥΑΚ (σε 15 ημέρες θα έχουμε αποτέλεσμα) για να δημοπρατήσουμε έστω αυτό το κουτσουρεμένο έργο των 2.187.000€. Να προλάβουμε μέσα στο Δεκέμβριο τη δημοπράτηση με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Διαφορετικά θα πάμε τον επόμενο Απρίλιο ή Μάϊο με τον νέο προϋπολογισμό 2023.
Στην πορεία αν μας εγκριθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχει υποβληθεί αίτημα από τον Μάϊο 2022 και ακόμα τίποτα, θα αλλάξει απλά ο τρόπος της χρηματοδότησης, αλλά ο διαγωνισμός θα έχει τρέξει και θα έχουμε κερδίσει αρκετούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση νερό άρδευσης από τον βιολογικό την επόμενη καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή δεν θα φθάσει. Απαιτούνται πάνω από 18 μήνες από σήμερα (δημοπράτηση, εγκρίσεις πρακτικών, Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμβαση, κατασκευή, παράδοση).
Κάποτε θα πρέπει να λέμε αλήθειες στο κόσμο.”

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz