Connect with us

Ελλάδα

Νέο μοντέλο προστασίας της α’ κατοικίας …

Published

on

Το περιθώριο -ισχύος του «νόμου Κατσέλη»- λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ήδη από σήμερα ξεκινούν οι συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με πρώτο ζήτημα στην ατζέντα αυτό της α’ κατοικίας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να υιοθετήσει ένα σχέδιο παρόμοιο με το «Εστία» που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση στις δόσεις του δανείου. 
Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, ερωτηθείς αν πρόκειται να μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας,  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πάμε σε Κατσέλη minus».

Θεωρείται η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για τον τρόπο με το οποίο θα γίνεται το «κούρεμα», όταν, για παράδειγμα, η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου.  Σύμφωνα με άλλες πηγές, πρόκειται να τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο σχήμα.

Το Ιταλικό μοντέλο των «κόκκινων δάνειων»: συζητούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με την ελληνική κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδιο του ΤΧΣ για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, που είχε προτείνει η Ιταλία και έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν. Το μοντέλο Ιταλίας, προβλέπει τη μεταφορά «κόκκινων» δανείων, ύψους 15- 20 δισ ευρώ, σε εταιρεία ειδικού σκοπού (Asset Protection Scheme), που θα αναλάβει να εκδώσει ομόλογα, με εγγυήσεις του Δημοσίου που θα φτάσουν στα 5- 6 δισ ευρώ, καλύπτοντας το 30%.  Για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» αντίστοιχα κεφάλαια από το «μαξιλαράκι» αποθεματικών που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών. 

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος ενδεχομένως να ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο, αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο θα περάσει από την κρησάρα της Κομισιόν, που μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή κρατικής ενίσχυσης. 

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz