Connect with us

Ελλάδα

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: Τι σημαίνει η νίκη του Τραμπ για την Ελλάδα

Published

on

Για την διακυβέρνηση Τραμπ χύθηκαν τόνοι μελάνης, κατά κύριο λόγο εναντίον του. Κατηγορήθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης και εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και από μεγάλη μερίδα του ελληνικού πολιτικού φάσματος.

Βεβαίως όσοι τον κατηγόρησαν δημοσίως, στη συνέχεια, άλλαξαν γνώμη όταν τον γνώρισαν από κοντά. Ένα από τα καυτά ερωτήματα που απασχολούν και τον πολιτικό κόσμο, αλλά και την κοινή γνώμη είναι τι ακριβώς θα συμβεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί τελικώς στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ και πώς μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την Ελλάδα;

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν απαντούν ευθέως, αλλά αντιπαραθέτουν το επιχείρημα ότι αν βγει ο Μπάιντεν «η Ελλάδα θα σωθεί από τους Τούρκους».

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν προκύπτει από πουθενά. Αντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον Ερντογάν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι κρατάει τις ισορροπίες και δεν δίνει κανένα πράσινο φως στον Τούρκο Πρόεδρο για καμία προκλητική ενέργεια. Ο Τραμπ είναι άνθρωπος της «αγοράς» και ξέρει πολύ καλά να παίζει το παιχνίδι των διπλωματικών ισορροπιών, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του έμαθε πράγματα που δεν ήξερε, ιδιαίτερα επί της γεωστρατηγικής σκακιέρας.

Κατά κοινή ομολογία παρά τις εξάρσεις και τις παρορμήσεις που παρουσιάζει στην συμπεριφορά του έχει κρατήσει σε καλό σημείο τις παγκόσμιες σχέσεις του τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Βόρεια Κορέα, αλλά και με την Κίνα παρά το γεγονός ότι με την τελευταία βρίσκεται σε έναν ιδιότυπο ψυχρό πόλεμο.

Από την άλλη μεριά όσοι πιστεύουν ότι η «συμπάθειά» του προς το πρόσωπο του Ερντογάν θα τον οδηγήσει στο να αφήσει τη Μεσόγειο στο έλεος του σουλτάνου, μάλλον πλανώνται πλάνη οικτρά.

Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν θα υπέπεφτε σε τέτοιο ατόπημα, πόσο μάλλον ο Τραμπ που ξέρει πολύ καλά ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας του τα οποία υπερασπίζεται όσο κανείς άλλος.

Θυμίζουμε ότι όταν ο Ερντογάν εκτροχιάστηκε, στις 26 Αυγούστου 2020, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την επόμενη μέρα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα αναφορικά με τις συνεχόμενες παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και έπειτα ενημέρωσε και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της συζήτησης.
Τόσο η Ελλάδα όσο και Τουρκία, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και κάτι τέτοιο έσπευσε να το διαφυλάξει στο ακέραιο ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου 2020, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκεί μίλησαν τόσο για την αγορά νέων πολεμικών εξοπλισμών, που θα κάνουν την Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή στρατιωτικά στη Μεσόγειο, όσο και για τις Τουρκικές προκλήσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μια μέρα πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 έκλεισε και η νέα Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Αμερικής, με την οποία η βάση της Σούδας όχι μόνο θα συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά πήρε και το πράσινο φως της επέκτασής της.

Παράλληλα θα υπάρξει νέα Αμερικάνικη βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες – την οποία και θα χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Ναυτικό.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το πλέον κομβικό σημείο στα Βαλκάνια. Μάλιστα με την βοήθεια του Αμερικανικού στρατού και ειδικών έγινε ο καθαρισμός του βυθού του λιμανιού από παλαιότερα ναυάγια, ώστε να είναι έτοιμο να δεχτεί τα Αμερικάνα πλοία του ναυτικού.

Στις 17 Οκτωβρίου 2017 είχε συναντηθεί με τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας και σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον, ενθαρρύνοντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε αρχίσει τότε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιζε εκείνη την περίοδο σε διάφορα ταμπλό και με τους Ρώσους και με τους Κινέζους.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Τραμπ είχε δηλώσει για τον Τσίπρα: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος. Έχουμε μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας. Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου».

Αναμφίβολα ο Ντόναντ Τραμπ είναι από τους Αμερικανούς Προέδρους που σέβεται και τιμά, τόσο τις Εθνικές μας επετείους και συμμετέχει σε εκδηλώσεις που γίνονται γι’ αυτές στην Αμερική, όσο και τις Θρησκευτικές μας παραδόσεις. Η μέχρι τώρα διακυβέρνηση του Τραμπ, έχει αποδείξει πως η παρούσα Αμερικάνικη Κυβέρνηση αποτελεί σταθερό στρατηγικό σύμμαχο της χώρας μας, απέναντι στις πολιτικο-οικονομικές προκλήσεις και στις διαφόρων ειδών ασύμμετρες απειλές που έχουν παρουσιαστεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει έστω και αθόρυβα, όπου χρειάζεται.
Το πολιτικό εκτόπισμα του Τραμπ, είναι το μοναδικό αυτή τη στιγμή που μπορεί να σταθεί απέναντι στις ορέξεις του Ερντογάν για το Αιγαίο και σε αυτό συνομολογούν αρκετοί.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz