Connect with us

Επικαιρότητα

Μόσχα και Πεκίνο συμφωνούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους

Published

on

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους στην Κίνα, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα. Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

 

Λαβρόφ: Η Κίνα μέρος της νέας «δίκαιης, δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης»

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτισε την Κίνα ως μέρος μιας νέας «παγκόσμιας τάξης» ενόψει της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από τη συνάντησή του, ο Λαβρόφ είπε: «Εμείς, μαζί με εσάς και με τους συμπαθούντες μας θα κινηθούμε προς μια δίκαιη, δημοκρατική, με πολλούς πόλους παγκόσμια τάξη πραγμάτων». Ο Λαβρόφ και ο Γουάνγκ φωτογραφήθηκαν έπειτα μαζί μπροστά από τις εθνικές τους σημαίες.

 

Κινέζος ΥπΕξ: Κίνα και Ρωσία «πιο αποφασισμένες» να ενισχύσουν τους δεσμούς 

 

Η Κίνα και η Ρωσία είναι «πιο αποφασισμένες» να αναπτύξουν διμερείς δεσμούς και να ενισχύσουν τη συνεργασία, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.Ο Γουάνγκ είπε ότι οι διμερείς δεσμοί είχαν αντέξει σε νέες δοκιμές εν μέσω της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, αλλά διατήρησαν τη «σωστή» κατεύθυνση ανάπτυξης και επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Κίνας για συνεχείς ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Συνάντηση κορυφής Κίνας- ΕΕ την Παρασκευή

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα συναντηθούν με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση από την πλευρά της Κίνας ότι αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση κορυφής Κίνας – ΕΕ. Η συνάντηση αυτή είχε αναβληθεί αρκετές φορές με φόντο μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ηγέτες θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

 

Στην Ινδία την Πέμπτη ο Λαβρόφ 

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί το Νέο Δελχί την Πέμπτη για διήμερο ταξίδι, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι δύο χώρες αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν το εμπόριο και άλλες σχέσεις παρά την κρίση στην Ουκρανία. Θα είναι μόνο η τρίτη επίσκεψη του Λαβρόφ στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μετά από ένα ταξίδι στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του στις αρχές του μήνα και συναντήσεις στην Κίνα την Τετάρτη.  Πριν από την επίσκεψη Λαβρόφ, Ινδοί αξιωματούχοι θα έχουν συνομιλίες με διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των δύο χωρών. Και οι δύο θέλουν η Ινδία να απομακρυνθεί σταδιακά από τη Ρωσία.

 

Η Ινδία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών εμπορευμάτων αφού η διεθνής κοινότητα άρχισε να απομονώνει τη Μόσχα για την επίθεση στην Ουκρανία.

 

Δελεασμένη από τις έντονες εκπτώσεις στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια από τις 24 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια που εισήχθησαν από τη χώρα για ολόκληρο το περασμένο έτος και εξετάζει το ενδεχόμενο διπλασιασμού των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα οπτανθρακοποίησης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα.  Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι η Ινδία συμφώνησε να αγοράσει 45.000 τόνους ρωσικού ηλιελαίου για την παράδοση Απριλίου μετά τη διακοπή των προμηθειών από την Ουκρανία, υπερδιπλάσιο από τον μηνιαίο μέσο όρο πέρυσι. 

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-naftemporiki

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz