Connect with us

Ελλάδα

Μεταλλάξεις κορονοϊού: Καλύπτονται από τα εμβόλια; Αγωνία για άλλα 10 δείγματα στην Ελλάδα

Published

on

Η βρετανική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλος από την μετάλλαξη του κορονοϊού, με τους ειδικούς να μελετούν ακόμα 10 δείγματα μετά τον εντοπισμό των δύο «ορφανών» κρουσμάτων σε Κάτω Πατήσια και Ηράκλειο.

Τα δύο κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν τυχαία, όπως γράφει η «Καθημερινή», με το μεταλλαγμένο κρούσμα να ανιχνεύεται στο Ηράκλειο επειδή το εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι εξοπλισμένο με αντιδραστήρια που δείχνουν τη διαφορά που προκαλεί το βρετανικό στέλεχος.

Όσον αφορά το δείγμα από τα Κάτω Πατήσια αυτό συνελέγη από την Α΄ Υγειονομική Περιφέρεια που στέλνει την εξέταση των τεστ μοριακού ελέγχου στο Κέντρο Γονιδιωματικής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το δείγμα του ασθενούς από το κέντρο της Αθήνας είχε μεγάλο ιικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

Μπορεί κάποιες μεταλλάξεις να «ξεφεύγουν» από το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στην συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού, τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει μια μετάλλαξη ή μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος του ιού οι οποίες να ξεφεύγουν από τα εμβόλια.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα. Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων παγκόσμια ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος σε σχέση με τα εμβόλια να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα».

Ο καθηγητής επεσήμανε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι το άνοιγμα γυμνάσιων – λυκείων.

«Έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων», σημείωσε μεταξύ άλλων και ανέφερε πως στην Ελβετία η λαβίδα της θείας της κοινωνίας γίνεται με άλλο τρόπο ποτέ δεν ακουμπάει στο στόμα.

«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία», σχολίασε και υπογράμμισε ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία.

Σχετικά με την έναρξη κυβέρνησης Μπάιντεν, ο ίδιος σχολίασε πως νομίζει ότι θα δούμε άλλη διαχείριση της πανδημίας που θα αλλάξει και για όλον τον πλανήτη και ότι ο Μπάιντεν έχει φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα επιστημονική.

Επιπλέον, σημείωσε πως η Ελλάδα πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε και ότι η εστίαση από την στιγμη που ανοίξει με την ιδια ωριμότητα όπως οι άλλες, έξω δηλαδή, δεν είναι δύσκολο να το σκεφτούμε.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz