Connect with us

Επικαιρότητα

Μεγάλες ποσότητες νερού σε Φενεό και Στυμφαλία

Published

on

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τον τελευταίο καιρό είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσει ο Όλβιος ποταμός και να συσσωρευτούν μεγάλες ποσότητες νερού στον κάμπο του Φενεού. Το μέρος του κάμπου στις καταβόθρες – στο δρόμο προς Λυκούρια – έχει μετατραπεί και πάλι σε λίμνη ενώ η γέφυρα που συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά της περιοχής δηλαδή από Μεσινό προς Αρχαία Φενεό, Πανόραμα και Αγ.Γεώργιο, κατέρρευσε. Επίσης η τεχνητή λίμνη Δόξα βρίσκεται σε συνεχή υπερχείλιση.

Οι κάτοικοι αν και συνηθισμένοι στις καιρικές αντιξοότητες του χειμώνα, σημειώνουν ότι έχουν πολλά χρόνια να δουν τόσο νερό στη περιοχή. Η μετακίνηση τους γίνεται με αγροτικά οχήματα από εναλλακτικούς δρόμους στον κάμπο και με πολύ δυσκολία καθώς πρόκειται για δύσβατους αγροτικούς δρόμους με λάσπες και φυσικά εμπόδια από την διάβρωση.  

Το θέμα της κατάρρευσης της γέφυρας στον Όλβιο ποταμό έφερε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της ζημιάς αλλά και μέριμνα για έλεγχο ασφαλείας των υπόλοιπων υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Επίσης σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα απάντησε ο ΓΓ υποδομών και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Γιώργος Δέδες σημειώνοντας ότι μετά από επικοινωνία με τον δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σπ. Σταματόπουλο θα διατυπωθεί από την πλευρά του δήμου αίτημα προς τη ΓΓ υποδομών και η γραμματεία θα ανταποκριθεί άμεσα ώστε το συντομότερο δυνατό η γέφυρα να ανακατασκευαστεί.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή εκτελούνται έργα κατεδάφισης της υπάρχουσας γέφυρας και οι πληροφορίες λένε ότι θα κατασκευαστεί πρόχειρη γέφυρα στρατιωτικού τύπου για να αποκατασταθει η επικοινωνία των δύο πλευρών της περιοχής και η μετακίνηση των κατοίκων.

Ωστόσο η οριστική λύση στο πρόβλημα ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετά καθώς πρώτα πρέπει να προχωρήσει η στάθμη των νερών και βρισκόμαστε ακόμα στη μέση του χειμώνα μη μπορώντας να ξέρουμε τι καιρικά φαινόμενα θα ακολουθήσουν και αν θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.  

Επίσης η κίνηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Κεφαλάρι μέχρι Φενεό θέλει μεγάλη προσοχή καθώς οι εναλλαγές από χιόνι σε πάγο και από πάγο σε βροχή έχουν διαβρώσει την άσφαλτο δημιουργώντας λακκούβες μεγάλης επικινδυνότητας.

Αξιοσημείωτη ήταν η προσπάθεια των κατοίκων οι οποίοι τις πρώτες μέρες της υπερχείλισης του Όλβιου επεχείρησαν συντονισμένα προκειμένου να αλλάξουν τη ροή του ποταμού σε κάποια σημεία προστατεύοντας παραποτάμιες αγροικίες και κατοικίες.

Σημαντική επίσης αύξηση έχει σημειώσει το νερό στο κάμπο της Στυμφαλίας.  

Της Έφης Ροκανά

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz