Connect with us

Επιστήμη & Τεχνολογία

«Ματωμένα» αβγά: Η γενετική μηχανική υπόσχεται να ξεπλύνει τη μεγάλη αμαρτία της πτηνοτροφίας

Published

on

Περίπου 7 δισεκατομμύρια αρσενικά κοτοπουλάκια θανατώνονται κάθε χρόνο επειδή θεωρούνται άχρηστα για τους πτηνοτρόφους.

Η μακάβρια πρακτική θα μπορούσε σύντομα να τερματιστεί μετά την ανακοίνωση ισραηλινών ερευνητών ότι βρήκαν τρόπο ώστε να εκκολάπτονται μόνο θηλυκά κοτόπουλα.

Οι κόκορες είναι γενικά ανεπιθύμητοι στην πτηνοτροφία επειδή δεν δίνουν αβγά και το κρέας τους έχει περιορισμένη ζήτηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αρσενικοί νεοσσοί συνθλίβονται μέχρι θανάτου σε περιστρεφόμενους βιομηχανικούς καταστροφείς, με τα ματωμένα υπολείμματα να χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως ζωοτροφή.

Σε άλλες περιπτώσεις, θανατώνονται με ασφυξία ή με ηλεκτροπληξία. Και σε ορισμένες χώρες «οι πτηνοτρόφοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να θανατώσουν τα αρσενικά όπως πρέπει» πριν τα βάλουν σε σακούλες, λέει στο Reuters ο Γιουβάλ Σιναμόν του Ινστιτούτου Βολκάνι κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η θανάτωση των αρσενικών νεοσσών μία μέρα μετά την εκκόλαψή τους «είναι το πιο καταστροφικό πρόβλημα ευημερίας των ζώων σε όλο τον κόσμο» σχολιάζει.

Στο εργαστήριο του Σιναμόν, όλα τα κοτόπουλα είναι θηλυκά. Η ομάδα του χρησιμοποίησε μεθόδους «γονιδιακής επεξεργασίας» για να δημιουργήσει κότες των οποίων τα αβγά ενσωματώνουν έναν ασυνήθιστο μοριακό μηχανισμό.

Η έκθεση των αβγών σε μπλε φως μπλοκάρει την ανάπτυξη των αρσενικών εμβρύων ενώ αφήνει ανεπηρέαστα τα θηλυκά αβγά, τα οποία οδηγούνται στη συνέχεια προς επώαση.

Η ανάπτυξη των αρσενικών εμβρύων μπλοκάρεται όταν τα αβγά εκτεθούν σε μπλε φως (Ori Peretz)

Μάλιστα οι θηλυκοί νεοσσοί δεν φέρουν κανένα ίχνος γενετικής τροποποίησης και δεν ξεχωρίζουν από τα κανονικά κοτόπουλα, δεδομένου ότι ο γενετικός μηχανισμός που ενεργοποιείται με το μπλε φως δεν κληροδοτείται στα θηλυκά, χάρη σε μια περίπλοκη διαδικασία διασταυρώσεων.

Την εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας έχει αναλάβει η εταιρεία πτηνοτροφικών προϊόντων Poultry by Huminn, η οποία σχεδιάζει να τη φέρει στη διεθνή αγορά εντός δύο ετών.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που η πρακτική της θανάτωσης των αρσενικών νεοσσών συναντά όμως όλο και πιο έντονες αντιδράσεις.

Η Γερμανία απαγόρευσε την πρακτική και το ίδιο σκέφτεται να κάνει η Γαλλία, εν μέσω εκκλήσεων για αντιμετώπιση του ζητήματος με νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

in.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz