Connect with us

Ελλάδα

Μαζικές και με παλμό οι πορείες για το Πολυτεχνείο σε όλη την Ελλάδα

Published

on

Με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων ολοκληρώθηκαν χθες οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σε πολλές πόλεις της Ελλάδα.

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χθες, συμμετέχοντας στις τρεις πορείες που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή.

Πρώτη ξεκίνησε η πορεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, των φοιτητικών συλλόγων, μελών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η πορεία φοιτητικών συλλόγων, ΠΑΜΑΚ, ΕΑΑΚ, ΚΕΕΡΦΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Είχε προηγηθεί η συγκέντρωσή τους στην Πολυτεχνική Σχολή. Τέλος, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν με αφετηρία την πύλη Εμπορίου μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του κόμματος.

Μετά το τέλος των πορειών στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε ένταση και περιορισμένα επεισόδια. Σε συνολικά 18 προσαγωγές και μία σύλληψη ανήλικου προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, με τους 18 προσαχθέντες να αφήνονται ελεύθεροι λίγο αργότερα καθώς δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο εναντίον τους, ενώ εις βάρος του ανήλικου, 16 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία.

Πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2019.

Μαζικές ήταν και οι τρεις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Σύμφωνα με το patrastimes.gr,  σε ρίψη μολότοφ προχώρησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας που πραγματοποιούσαν μέλη συσπειρώσεων, εξωκοινοβουλευτικές ομάδες και συσπειρώσεις, κουκουλοφόροι που ευρίσκοντο στο τέλος της πορείας στο ύψος της Κορίνθου με την Ερμού. Από την πλευρά τους, οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους μέχρι το κτήριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου.

Με πολύ κόσμο, τον περισσότερο των τελευταίων 2-3 ετών, ολοκληρώθηκαν, οι δύο πορείες για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στα Γιάννενα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του typos-i.gr, στις 5 είχε ραντεβού το ΠΑΜΕ στη Δομπόλη και ξεκίνησε νωρίτερα. Την πορεία του ακολούθησε και ένα μπλοκ του συλλόγου ΔΕΠ, με αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα, ένα κομμάτι αυτού του μπλοκ επέστρεψε και ακολούθησε και τη δεύτερη πορεία. Την δεύτερη και μεγαλύτερη πορεία την «οδήγησαν» οι σύλλογοι των εστιακών, του συλλόγου Μηχανικών Ε/Υ και Καλών Τεχνών.

Φέτος, δεκάδες χιλιάδες πολίτες αψήφησαν τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής καταστολής κι αυθαιρεσίας κι έδωσαν δυναμικό παρών στις πορείες για το Πολυτεχνείο. Στην Αθήνα η μαζικότερη διαδήλωση της επετείου τα τελευταία χρόνια. Παρά την πολύ έντονη αστυνομική παρουσία δεν σημειώθηκαν επεισόδια, με την πορεία να ολοκληρώνεται στην αμερικανική πρεσβεία.

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz