Connect with us

EDITOR

Κόρινθος : Lock – «Town» Ανδρέας Κουρούπης: 6 μήνες ,60% απώλεια τζίρου και συνεχίζουμε!

Published

on

– Επιχειρηματίες σε… παρατεταμένη καραντίνα μιλούν στο Mypressnet για τις #ανησυχίες, τις #συνέπειες, το #μέλλον

Το δικό της «πράσινο φως» περιμένει η εστίαση για να επανέλθει που μετρώντας 6 μήνες κατεβασμένα ρολά! Η ημερομηνία επαναφοράς είναι ακόμα άγνωστη αφού για την Πολιτεία και τους ειδικούς η εστίαση αποτελεί «γρίφο» αφού αφενός ελλοχεύει ο κίνδυνος η επιδημιολογική εικόνα να επιδεινωθεί, αφετέρου όμως ο κλάδος είναι εκείνος που ουσιαστικά μετρά τις μεγαλύτερες συνέπειες και απώλειες σε επίπεδο επιχειρηματιών αλλά και εργαζομένων.

Ο Ανδρέας Κουρούπης, με επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της εστίασης (cafe, bar, νυχτερινή διασκέδαση) από το 2008, μιλά στο Mypressnet για την δική του «καραντίνα», για τις απώλειες, την ανασφάλεια, τις συνέπειες, το μικρό διάστημα που η εστίαση επανήλθε το καλοκαίρι αλλά και για την επαναφορά.
«Οι επιχειρήσεις στην κατηγορία της εστίασης, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου lockdown, το οποίο διήρκησε περίπου 70 ημέρες, παραμένουν κλειστές έως και σήμερα, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο για το επικείμενο άνοιγμα.
Επομένως, έχουμε χάσει μισή χρονιά, δηλαδή 6 μήνες. Έχοντας ήδη χάσει μισή χρονιά, η οποία περιλαμβάνει τις «δυνατές» περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων, συνεπάγεται πως η απώλεια του τζίρου ξεπερνά το 60%. Ακόμα περισσότερο, όταν γίνεται λόγος για καταστήματα στο κέντρο της Κορίνθου, όπου συνυπάρχει και η δική μου επιχείρηση. Την καλοκαιρινή περίοδο, αν και με περιοριστικά μέτρα, καταφέραμε να δουλέψουμε την άλλη επιχείρηση στα Καλάμια.

«Συναντούμε» τον Αντρέα από το 2015 στον πεζόδρομο της Κολοκοτρώνη στον αριθμό 5 με το MrBogArt. Από την περασμένη σαιζόν τον βρίσκουμε και στην Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα γνωστά σε όλους μας «Καλάμια» με το «kaze». Το νέο επιχειρηματικό του «άνοιγμα» ήρθε σε μια περίοδο δύσκολη, με μια εξέλιξη που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, έχοντας και εκείνος έρθει αντιμέτωπος πλέον με την αβεβαιότητα.

«Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας σε όλους τους κλάδους και ακόμα περισσότερο στον δικό μας είναι αναμφίβολα δύσκολη. Επομένως όσα μέτρα ανακοινώνονται και αφορούν «εκπτώσεις» ή αναστολές πληρωμών-φόρων, θεωρώ πως δεν λύνουν προβλήματα, ούτε ανακουφίζουν τον επιχειρηματία. Αντιθέτως, παρατείνουν το πρόβλημα, το οποίο φοβάμαι πως στη συνέχεια ενδέχεται να διογκωθεί.  Οι εργάζομενοι του κλάδου μπαίνοντας σε αναστολή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και επιβιώνοντας μόνο από το επίδομα του κράτους, έχουν χάσει και οι ίδιοι μεγάλο ποσοστό από τις αναμενόμενες αποδοχές».

Η εστίαση είναι εκείνη που κλήθηκε να σηκώσει το μεγάλο βάρος των μέτρων κατά την διάρκεια της λειτουργίας της το καλοκαίρι.  Είναι εκείνη που κατηγορήθηκε ωστόσο για την αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας και εκείνη που ως σήμερα παραμένει με τα ρολά κατεβασμένα και με άγνωστη ημερομηνία επαναλειτουργίας

«Τη χρονική περίοδο που λειτουργήσαμε φέτος το καλοκαίρι έως και τέλη Οκτώβρη υπήρξαν μέτρα που κάθε εβδομάδα τροποποιούνταν σε ολοένα και αυστηρότερο βαθμό. Θεωρώ, ότι η πλειοψηφία του κλάδου μας προσπάθησε να τηρήσει όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα, παρά το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά ήταν παράλογα και με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ας έχουμε πάντα υπόψιν μας,  πως όταν γίνεται λόγος για «διασκέδαση» και δη του Έλληνα, η δυσκολία της εφαρμογής τους εντείνεται ακόμη περισσότερο. Δεν ξέρω αν  μπορώ να τα χαρακτηρίσω ως «παράλογα», ωστόσο το σύστημα «ακορντεόν» που είχε προταθεί, δεν μας ευνοεί, ούτε μας συμφέρει σαν επιχείρηση.

Ποιες είναι οι απώλειες όμως; Είναι μετρήσιμα τα μεγέθη τους 6 αυτούς μήνες που οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν; «Έχοντας ήδη «χάσει» τις εορταστικές περιόδους, η κατάσταση είναι δύσκολη. Ωστόσο, το να μιλήσουμε για οικονομικά μεγέθη δεν είναι κάτι αντικειμενικά μετρήσιμο, καθώς η εκάστοτε επιχείρηση λειτουργεί με βάση τα δικά της δεδομένα. Σίγουρα οι απώλειες είναι μεγάλες και είναι αυτονόητο πως όλοι απευχόμαστε η πρόβλεψη που γίνεται για αναστολή επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ποσοστό 50% μετά την επαναφορά, να μην  επαληθευτεί . Επιλέγω να ελπίζω πως όλες οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν! Αν και η αίσθησή μου είναι πως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στα αστικά κέντρα, καθώς εκτιμώ πως στην επαρχία η κατάσταση είναι περισσότερο «ελεγχόμενη». Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά με υγεία και καλή δύναμη για να αντεπεξέλθουμε στη νέα πραγματικότητα.»

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Ανδρέα Κουρούπη για τον χρόνο και την συζήτηση. Η καταγραφή μας συνεχίζεται…

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz