Connect with us

EDITOR

Κόρινθος: Η θεωρία της διαβούλευσης, ο κουφός και ο εκλεγμένος

Published

on

Η «διαβούλευση» τείνει να γίνει ένας όρος αγαπημένος στην Κόρινθο. Διαβούλευση για το ένα, διαβούλευση για το άλλο, διαβούλευση γενικά! Κακώς; Βεβαίως όχι!

Η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων, η κατάθεση απόψεων και προτάσεων, η από κοινού χάραξη της πορείας του τόπου είναι θαρρώ για κάθε διοικούντα ζητούμενο. Είναι η πεμπτουσία του «ενεργού πολίτη», μια έννοια που επίσης αγαπούμε στην Κόρινθο, δυστυχώς όμως μόνο στα λόγια.

Η ουσιαστική διαβούλευση χάνει την ουσία της και δεν υπηρετεί τον στόχο της αφού η συμμετοχή είναι από μηδαμινή έως μηδενική. Οι «ενεργοί» επιλέγουν δυστυχώς να καταθέτουν την άποψή τους στο διαδίκτυο, στον «τοίχο» τους στο Facebook απολαμβάνοντας τα θετικά και υποστηρικτικά σχόλια των φίλων και μόνο.

Η έννοια του διαλόγου, της αντίθετης άποψης και εν τέλει της εύρεσης κοινού τόπου εκλείπει στον βωμό των όποιων εντυπώσεων.

Τρανό παράδειγμα η τελευταία διαβούλευση για το ΣΒΑΚ του δήμου Κορινθίων. Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη διαδικτυακά εξαιτίας των μέτρων που ακόμα ισχύουν λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης εκδηλώσεων ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους. Από τους 33 δημοτικούς συμβούλους οι 3 έκαναν τον…κόπο ένας εκ των οποίων ο Δήμαρχος. Παρέστησαν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων Πορεία Ευθύνης και Πνοή Δημιουργίας κύριοι Πνευματικός και Σταυρέλης.

Φορείς; Ένας! Από την Αρχαία Κόρινθο. Ενεργοί πολίτες; Τρεις μόνο με τον έναν να επιλέγει τη σιωπή αν και κατόπιν στον «τοίχο του» απέδωσε αριστεία στην δημοτική αρχή για την συμμετοχή ειρωνευόμενος. Η απουσία ήταν ηχηρή με την πρόφαση της αναγκαιότητας διεξαγωγής της εκδήλωσης δια ζώσης. Και ομιλώ για πρόφαση διότι στην πρώτη διαβούλευση του ΣΒΑΚ, τον Ιούλιο του 2020, σε δια ζώσης εκδήλωση στο Θωμάς Θωμαίδης η συμμετοχή και πάλι ήταν σχεδόν μηδενική.

Ομιλούμε λοιπόν σε αυτήν την πόλη όχι επι της ουσίας αλλά επί της δημιουργίας των εντυπώσεων.

Επ αυτού και η δημοσιοποίηση σχολίου του δημοτικού συμβούλου κ.Παναγιώτη Σπύρου, σε ανάρτηση που αφορά διαβούλευση για το φυσικό αέριο.

Γράφει ο κ.Σπύρου: Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Με τον διάλογο και την διαβούλευση έχουν ενα θέμα.» Απευθυνόμενος προφανώς προς την δημοτική αρχή.

Ο κ.Σπύρου, προφασιζόμενος το διαδικτυακό του ΣΒΑΚ και τις εργάσιμες ώρες που πραγματοποιήθηκε, απουσίασε.

Ξεχνώντας πως σαν εκλεγμένος έχει υποχρεώσεις οι οποίες δεν δύναται πάντα να προσαρμόζονται σε ωράριο όχι καταστημάτων!

 

 

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz