Connect with us

Κορινθία

Mypress ΘΕΜΑ: «Κουβάρι» το Περιφερειακό για τους κόμβους της Κορίνθου

Published

on

  • 19 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ των ενστάσεων – προτάσεων του δήμου Κορινθίων – Εμπλοκή με την αναφορά Βυτινιώτη περι διοικητηρίου στο 6ο Σύνταγμα

 

Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Παλιάς Εθνικής Οδού από τον Ισθμό έως το στρατόπεδο Κορίνθου κλήθηκε να συζητήσει το Περιφερειακό συμβούλιο την Τρίτη. Γι αυτήν την μελέτη  το Δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων είχε λάβει σε έκτακτη συνεδρίαση του απόφαση ενστάσεων – παρατηρήσεων ζητώντας την δημιουργία περισσότερων ισόπεδων κόμβων ώστε να εξυπηρετούνται κάτοικοι και επιχειρήσεις, υπενθυμίζεται ότι το έργο διέρχεται του οικιστικού ιστού της Κορίνθου.

Η Μ.Π.Ε μετά από μια και πλέον ώρα συζήτησης καταψηφίστηκε από 19 συμβούλους οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης της μελέτης και της ένταξης των παρατηρήσεων του δημοτικού συμβουλίου Κορίνθιων στην τελική μελέτη. 14 σύμβουλοι συμφώνησαν με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ.Χάρη Βυτινιώτη για ψήφιση της μελέτης ως έχει και σταδιακή μελέτη και δημιουργία ισόπεδων κόμβων, όπου κριθεί απαραίτητο, στην διάρκεια εκτέλεσης του έργου, κατά τις υποδείξεις του δήμου Κορινθίων.

 

 Η εισήγηση Βυτινιώτη και η αναφορά που έφερε εμπλοκή!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης ήταν ο εισηγητής του θέματος επο πλευράς Περιφέρειας και Π.Ε Κορινθίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης είχε ήδη κάνει συναντήσεις με το δήμο Κορινθίων και είχε στην διάθεση του την απόφαση του οργάνου επι των αιτημάτων για περισσότερους ισόπεδους κόμβους. Στην αρχή της εισήγησης του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου αλλά και σε κάποιες παρατηρήσεις του ιδίου σχετικά με τον τίτλο του έργου , το Ιουστινιάνειο τείχος και βεβαίως στην ιδιαιτερότητα του έργου ακριβώς επειδή διέρχεται οικιστικού ιστού.  «Πολύ σημαντικό έργο που αφορά την βελτίωση της ΠΕΟ Ισθμό ως την Ολυμπία οδό , ο τίτλος θέλει διόρθωση διότι δεν αφορά τον Ισθμό με τον συνδετήριο κόμβο της Ολυμπίας Οδού αλλά με την κάτω διάβαση της Ολυμπίας οδού, κι αυτό αποδεικνύεται από την χιλιομετρική απόσταση  η οποία είναι 8,5 χλμ ενώ  με τον κόμβο είναι 12,5 χλμ.  Το έργο είναι δαπάνης 18 εκ ευρώ και αλλάζει την μορφή της ΠΕΟ . Είναι σε μια περιοχή 3,5 χιλιομέτρων που ελέγχεται από την αρχαιολογία και έχει αδειοδοτηθεί. Για μένα εκείνο που δεν έχει μελετηθεί είναι η περιοχή του Ιουστινιάνειου τείχους που περνά θεωρητικά πάνω από αυτό. Η ΜΠΕ λέει ότι στην εξέλιξη ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να έχει την αρχαιολογία και να ελέγχει το έργο. Ένα ακόμα φάουλ είναι τα στερεά. Λέει ότι τα στερεά θα τα διαθέσει σε χώρους που θα υποδείξει ο δήμος Κορινθίων. Υπάρχει υπουργική απόφαση που αδειοδοτεί χώρους για την διάθεση των στερεών αποβλήτων . Συνεπώς χρειάζεται υπόδειξη εγκεκριμένου χώρου και όχι κάποιου χώρου

Ο δρόμος αυτός διασχίζει το οικιστικό περιβάλλον της Κορίνθου και περνά από τον οικισμό Μπαθαρίστρας. Ο δρόμος τον χωρίζει σε δυο κομμάτια, δυτικότερο και ανατολικότερο. Θα πρέπει να έχει πάρα πολλές εγκεκριμένες επικοινωνίες με το οδικό δίκτυο με τον υπάρχοντα οικισμό.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ονομαστικά στους 4 κόμβους που προβλέπονται «Παρατηρώντας τις ΜΠΕ βλέπω ότι οι επίπεδοι κόμβοι είναι 4 στις διασταυρώσεις δρόμων ίσθμια, επίδαυρο, ιουστινιάνειο τείχος και στρατώνα», η επισήμανσή του όμως  «Εκεί γνωρίζετε την μικρή περιπέτεια που περνά η περιφέρεια για την εξασφάλιση οικοπεδικής έκτασης για την κατασκευή νέου διοικητηρίου» προκάλεσε εμπλοκή και σύγχυση στο σώμα, τουλάχιστον αυτό προέκυψε ως συμπέρασμα με το σώμα και τον Περιφερειάρχη μια να μιλούν για τους κόμβους και μια για το νέο διοικητήριο, την κόντρα, τις απόψεις που αναπτύσσονται στο θέμα αυτό. (Το θέμα του διοικητηρίου θα αποτελέσει αντικείμενο άλλου δημοσιεύματος).

 

Ο Χάρης Βυτινιώτης ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του καλώντας το σώμα να υπερψηφίσει ώστε να υλοποιηθεί το έργο, χωρίς να περιλαμβάνει τις προτάσεις του δήμου Κορινθίων και παρ ότι ο κ.Βυτινιώτης είχε αναγνωρίσει την αναγκαιότητα τους.  «Ο δήμος, τον οποίον ειδοποίησα και έδωσα προς έγκριση και γνωμάτευση τις ΜΠΕ , έκανε και έκτακτο ΔΣ, έχω την απόφαση και προκύπτει, επειδή ο δρόμος γίνεται οικιστικού ενδιαφέροντος ζητεί το ΔΣ αυξημένες συνδέσεις με ισόπεδους κόμβους. Αυτό όμως μπορούμε να το ξεπεράσουμε ως ΜΠΕ διότι όταν αυτό το έργο δεν προσκρούει πουθενά περιβαλλοντικά και οι υπηρεσίες που ενέκριναν και συνέταξαν  δεν σημαίνει ότι αναστέλλει την εξέλιξη του έργου

Το έργο έχει τελειώσει μένει μόνο η ΜΠΕ , αν στο τέλος ο δήμος κρίνει ότι πρέπει να αυξήσει τις συνδέσεις τότε μπορεί να το κάνει Η άποψη της αρχής είναι να εγκρίνουμε την μελέτη ως έχει.»

 

Η Παρέμβαση Πετρίτση και η διευκρίνιση Βυτινιώτη για την μη ένταξη

Ο Σύμβουλος εκ Κορινθίας Γιώργος Πετρίτσης υπενθύμισε στο σώμα πως το έργο είχε μελετηθεί από την Προηγούμενη περιφερειακή αρχή και πως δεν πρόκειται για νέα μελέτη. Υπενθύμισε ακόμα πως και τότε η δημοτική αρχή Κορίνθου με Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Πνευματικό είχε μεγάλες αντιρρήσεις, ο πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην δική του τοποθέτηση μίλησε για «σύγκρουση με τον τότε Δήμαρχο» και ζήτησε ο μελετητής να λάβει υπόψιν τα όσα ο δήμος ζητά.

«Είμαι επιφυλακτικός στο θέμα της  άποψης του δήμου, να το δούμε σοβαρά. Να προβλέψει ο μελετητής πριν να ψηφίσουμε . Άλλο να υπάρχει μια έξοδος και άλλο 3-4 στο στρατόπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά με τον εισηγητή κ.Βυτινιώτη να συμφωνεί και να επαυξάνει!  Υπερίσχυσε ωστόσο η ένσταση του μελετητή την οποίαν και μετέφερε στο σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης. «Αυτό που ζητάει ο δήμος είναι δίκαιο και σωστό. Αλλά μου εξήγησε ο κ.Φωτόπουλος ότι η μελέτη υπάρχει και δεν μπορεί να ανασυνταχθεί. Ας μείνουν ξεχωριστά, ας προχωρήσει το έργο, μιλάμε για ισόπεδους κόμβους που μπορούν να γίνουν όταν και όπου προκύψουν. Θα μπουν σε ένα μελλοντικό έργο γιατί και τα 18 εκ δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστούν.»

 

Η Παρέμβαση Νικολάκου και το «ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ» Νίκα

«Δεν μπορούμε να το προχωρήσουμε εάν δεν λυθεί το θέμα του δήμου Κορινθίων. Πρέπει να έχουμε επικαιροποιημένη μελέτη με την άποψη  του δήμου Κορινθίων» ανέφερε η κ.Νικολάκου καταθέτοντας ερώτημα περι διοικητηρίου και προκαλώντας ακαριαία αντίδραση Νίκα. « Μου προκάλεσε ερώτημα μεγάλο ότι είπατε ότι η αρχή ψάχνει να βρει ένα χώρο για το διοικητήριο στο στρατόπεδο» είπε η Ντίνα Νικολάκου για να ακουστεί η ορθή και κοφτή απάντηση του Περιφερειάρχη «ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ».

Ερωτήματα για τους λόγους που δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα του δήμου με αναθεώρηση μελέτης κατέθεσαν τόσο ο Θανάσης Πετράκος όσο και ο Τάσος Μποζίκης. Μάλιστα η παράταξη του κ.Μποζίκη ζήτησε και κόμβο στις τεχνικές σχολές ώστε να αρθεί η κατά γενική ομολογία επικινδυνότητα του σημείου με δεκάδες περιστατικά στην διάρκεια των ετών. «Είναι τελειωμένη η μελέτη του έργου , χρωστάμε μόνο την Μπε. Πρέπει να προχωρήσει το έργο» απάντησε ο Χάρης Βυτινιώτης εμμένοντας στην αρχική του θέση.

 

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΝΙΚΑ και το «ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»

«Φωτιά» στην συζήτηση έβαλε η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη ο οποίος ορθά και κοφτά μιλώντας στο σώμα ενημέρωσε πως «λεφτά για την υλοποίηση του δεν υπάρχουν» και πως η συζήτηση δεν αφορά την κατασκευή του έργου αλλά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μόνο! « Κουβεντιάζετε λες και έχουμε τα λεφτά στο πουγκί και όπου να ναι το έργο ξεκινάει. Χρήματα δεν υπάρχουν. Το ΕΣΠΑ έχει 29 εκ ευρώ όλα κι όλα, απο το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται δυο οδικά έργα ,Ε65 και ΒΟΑΚ και παλεύουμε να εντάξουμε και ένα μέρος της παλιάς γραμμής Κόρινθος – δερβένι (διαδικασία προμελέτης και υποβολής πρότασης)

Σήμερα μιλάμε για την ΜΠΕ, αυτή θα ψηφίσετε. Πότε θα γίνει το έργο; Όταν υπάρξουν τα χρήματα. Μέχρι να γίνει αυτό μπορεί και η μελέτη αυτή που συζητάμε σήμερα να χρειάζεται επικαιροποίηση.

 

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Είχαμε δεσμεύει 12 εκ ευρώ για το έργο!

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό συμβούλιο και πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης λαμβάνοντας το λόγο και αφορμή της αναφοράς Νίκα περί ανυπαρξίας χρημάτων. «Αντιλαμβάνεστε πόσο εξαιρετικά και επισταμένα είχαμε σχεδιάσει την μεγάλη παρέμβαση στην Κόρινθο η οποία θα είχε γίνει γιατί η Κόρινθος χρειάζεται την είσοδο της. Χωρίς τη νέα είσοδο η Κόρινθος θα έχει τεράστιο μειονέκτημα. Το πρόβλημα τότε ήταν η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων. Κάναμε προσπάθεια για 2 χρόνια για να βρεθεί λύση η οποία ξεπερνούσε τα προβλήματα μελέτης οριοθέτησης χειμάρρων περιοχής. Και τότε υπήρχε σύγκρουση με την  δημοτική αρχή. Ο προϋπολογισμός ήταν τότε 12 εκ ευρώ τα οποία είχαμε δεσμεύσει από το πρόγραμμα. Δεν εντάχθηκε λόγω των προβλημάτων των ομβρίων»

Ο πρώην Περιφερειάρχης αναγνώρισε την αναγκαιότητα των συνδέσεων και μίλησε για ανατροπή ολόκληρης της συγκοινωνιακής μελέτης.  «Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο, οι περισσότερες συνδέσεις είναι θέμα. Αλλάζει τελείως η συγκοινωνιακή μελέτη στο σύνολό της. Και πάνω απ όλα οι πολλές συνδέσεις δημιουργούν θέμα στην λειτουργία του συστήματος των παραδρόμων , σημαντικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης της Κορίνθου. Να προσέξει ο μελετητής να δώσει σχεδιαγραμματικά την παράπλευρη οδοποιία για να μην υπάρξουν προβλήματα που θα καταστρέψουν επιχειρήσεις κατά μήκος του δρόμου. Εμείς πιστεύουμε ότι γρήγορα πρέπει να δοθούν οι παρατηρήσεις στον μελετητή.»

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

 

Η παράταξη του Πέτρου Τατούλη δια της Ντίνας Νικολάκου στην τελική τοποθέτηση της ζήτησε την αναβολή του θέματος λέγοντας: «Δεν ξέρω ποιος θα ψηφίσει μια ΜΠΕ που ο δήμος έχει αρνητική θέση. Να αναβληθεί γιατί θα δημιουργήσουμε πρόβλημα με θετική απόφαση μας.» Εν τέλει η παράταξη καταψήφισε. Ο Γιώργος Πετρίτσης από την πλευρά του κάλεσε την περιφερειακή αρχή να συνδέσει το έργο με την τεράστια παρέμβαση στον Ισθμό και να μην το υποτιμά. «Δεν θα γίνει δεν έχουμε λεφτά είπε ο κ.Νίκας. Ας περάσουμε τη ΜΠΕ και το έργο να πάει  στις καλένδες. Όταν εισηγούμαστε ένα τέτοιο έργο πρέπει να δίνουμε την πρέπουσα βαρύτητα. Να παλέψετε να τα βρείτε τα 18 εκ ευρώ. Τα είχαμε βρει εμείς. Το έργο είναι συναφές με τον Ισθμό το οποίο ο κ.Νίκας έκανε «σημαία

 

Η παράταξη του Νίκου Γόντικα μίλησε για έργο με χίλια προβλήματα, χρήσεις γης και αλισβερίσι λόγω στρατοπέδου, καταψηφίζοντας. « Αναγκαίο έργο με χίλια προβλήματα. Στις χρήσεις και στην αξία γης είναι το θέμα. Με τέτοια έργα μερικοί καταστρέφονται και μερικοί φτιάχνονται. Και εκεί ξεκινάει το αλισβερίσι. Το μεγάλο φιλέτο είναι το στρατόπεδο»

Η παράταξη του Θανάση Πετράκου επέμεινε στην θέση της αναθεώρησης της μελέτης καταψηφίζοντας. « Αφού θεωρείτε δικαιολογημένες τις απαιτήσεις του δήμου Κορινθίων, έτσι έπρεπε να είχε γίνει η μελέτη εξ αρχής, θεωρούμε αδιανόητη την κατάληξη σας. Να την πάρει πίσω και να την διορθώσει ο μελετητής. Επειδή το έκανε ο μελετητής θα πούμε οκ; Κακώς έγινε. Να την διορθώσουν. Γι αυτό γίνεται διαβούλευση. Είναι ουσιώδη όσα ζητά ο δήμος τα παραδεχτήκατε και εσείς, είναι η λογική. Να πούμε ότι κάναμε έργο που δεν λύνει τα προβλήματα; Να προσαρμοστεί η μελέτη. Δεν σας καταλαβαίνω γιατί λέτε να προχωρήσει».

 

Η παράταξη Δέδε δια του ειδικού αγορητή Τάσου Μποζίκη έθεσε προϋποθέσεις ψήφισης και εν τέλει καταψήφισε. “Σημαντικό έργο για την είσοδο της Πελοποννήσου , να γίνουν συντονισμένες ενέργειες, να δούμε τις εκκρεμότητες της μελέτης και οι προηγούμενοι, να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα με το Ιουστινιάνειο με τη Αρχαιολογία, μην γίνει Τζάνε – Καλαμάκι , να γίνουν με σχέδιο οι συνδετήριες οδοί και να περιληφθούν στην μελέτη και να γίνουν στοχευμένα έργα»

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως ο Περιφερειάρχης στην τελική του τοποθέτηση αρνήθηκε πως υπήρξε δέσμευση χρημάτων της τάξεως των 12 εκ ευρώ από την Περιφερειακή αρχή Τατούλη για το συγκεκριμένο έργο. «Λέτε ότι είχαν δεσμευθεί 12 εκ ευρώ. Που; Να τα ψάξουμε να τα βρούμε. Το πρόγραμμα τελείωσε 31.12.23 δεν είχαν δεσμευθεί πουθενά. Σέρνατε μια μελέτη για χρόνια.»

Το θέμα είχε έρθει προς συζήτηση και στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2022 είχε ωστόσο αναβληθεί. Χθες απασχόλησε και το Δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου με τον πρώην Δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό να μέμφεται την δημοτική αρχή για το αποτέλεσμα της συζήτησης κατηγορώντας την για ασυνεννοησία και ψεύδη. 

Ο Δήμαρχος επανέλαβε τα γεγονότα όπως αυτά είχαν υλοποιηθεί σε συναντήσεις στην Π.Ε Κορινθίας παρουσία αντιπεριφερειάρχων, Περιφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων. Το ρεπορτάζ λέει πως ο δήμος Κορινθίων θα προχωρήσει μελετητικά μόνος ώστε το έργο να υλοποιηθεί. Θα επανέλθουμε. 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz