Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική

Published

on

Καθολική χρήση μάσκας και κλείσιμο μαγαζιών στις 10 το βράδυ

Τη Δευτέρα «κληρώνει», όπως όλα δείχνουν, για νέα μέτρα στην Αττική, με τους ειδικούς να έχουν θέσει στο «τραπέζι» δύο σενάρια που ελπίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και να μειώσουν την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας.

Τα δύο μέτρα που εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα -και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Ωστόσο το δεύτερο μέτρο, αυτό για το κλείσιμο των μαγαζιών, ενδέχεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από καταστηματάρχες, που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια πτώση στον τζίρο τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε το Σάββατο σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τόνισε ότι «τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά» υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησής τους από όλους.

Παράλληλα η κυβέρνηση και οι ειδικοί παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τόσο την κατάσταση στις ΜΕΘ όσο και τον αριθμό των κρουσμάτων και την πορεία της πανδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής.

Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ήδη ακούγονται τα μέτρα – εφεδρείες που θα γίνουν όπλα κατά του ιού.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εάν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί να επιβληθεί η καθολική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Τα τρία κριτήρια τα οποία λαμβάνει υπόψη για όλες τις αποφάσεις, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και οι αντοχές του ΕΣΥ.

Χαρακτηριστική ήταν και η σχετική ρήση του πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμά του, όπου και τόνισε ότι «η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».

Επίσης, παραμένει στο τραπέζι η πρόταση των λοιμωξιολόγων για απαγόρευση της μετακίνησης από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harrari, υπό τον συντονισμό της Λιζ Άλντερμαν, υπεύθυνης οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times» ανέφερε πως οι επόμενοι τρεις-τέσσερις είναι πολύ δύσκολοι μήνες και συνέχισε:

«Ελπίζω όμως και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε. Όμως αν ρωτήσει κάποιος αν αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η απάντηση είναι καθαρά “όχι”».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σχεδόν αδιανόητο» το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown στην Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πηγή: newsbomb.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz