Connect with us

Επικαιρότητα

Κορονοϊός: Πότε θα μπουν τα 800 ευρώ – Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας μαζί το καλοκαίρι

Published

on

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν όσοι πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ καθαρά, σε περισσότερους από 800.000 εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες, έκτακτο Δώρο Πάσχα στο νοσηλευτικό προσωπικό, προπληρωμή συντάξεων και διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές, ή έχουν μείωση τζίρου, να πληρώσουν το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους μετά τον Ιούνιο, μαζί με το επίδομα αδείας, προβλέπει η 3η δέσμη μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση που χτυπά την αγορά λόγω του κορονοϊού.

Τα μέτρα θα ισχύσουν άμεσα με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται 5 κατηγορίες:

  • Απολυμένοι από 1 ως 18 Μαρτίου 2020.
  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τις 11 Μαρτίου (εστίαση, φροντιστήρια, κομμωτήρια κ.ά.).
  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τις 18 Μαρτίου (λιανεμπόριο, ξενοδοχεία κ.ά.).
  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εταιρίες που λειτουργούν με μείωση τζίρου (βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας-ΚΑΔ), υπό τον όρο ότι θα αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας για έναν ή δύο μήνες.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις (μπλοκάκια) που πλήττονται, είτε αναστέλλουν είτε όχι τη δραστηριότητα.

Παράλληλα, 108.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, νοσοκόμοι, διοικητικό προσωπικό κ.ά.) καθώς και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παίρνουν εκτάκτως Δώρο Πάσχα για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στη μάχη κατά της νόσου.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί μετά τον Ιούνιο (μαζί με το επίδομα άδειας) στους εργαζομένους που σταμάτησαν να δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έχουν αναστολή λειτουργίας.

Η ίδια δυνατότητα (να πληρώσουν το Δώρο με το επίδομα άδειας καλοκαιριού) παρέχεται και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστολή και λειτουργούν μεν αλλά έχουν μείωση τζίρου.

Οσοι εργοδότες και επιχειρήσεις το επιθυμούν και το κρίνουν αναγκαίο για να στηρίξουν την αγορά, μπορούν να πληρώσουν το Δώρο κανονικά ως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Οσοι πάρουν παράταση (για Ιούνιο), αλλά δεν το καταβάλουν μαζί με το επίδομα άδειας, θα έχουν τότε τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Το Δώρο είναι μισός μικτός μηνιαίος μισθός εφόσον συμπληρώνονται 120 ημερολογιακές ημέρες (4 μήνες) εργασίας από 1/1/2020 ως 30/4/2020. Για λιγότερες μέρες δίδεται αναλογία Δώρου και σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται με προσαύξηση 4,16% από το επίδομα άδειας.

Πηγή:newsbomb.gr




.


Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz