Connect with us

Επικαιρότητα

Κοροναϊός : Σε εφαρμογή η επιχείρηση «Ελευθερία»: Έφτασαν τα πρώτα εμβόλια – Όλο το εμβολιαστικό σχέδιο

Published

on

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς ανήμερα Χριστουγέννων έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Από την Κυριακή τίθεται σε εφαρμογή η επιχείρηση «Ελευθερία» της κυβέρνησης, όποτε και ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Την ίδια μέρα θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα ακολουθήσει μετά ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις με τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων, ενώ οι μη ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν κατά την τρίτη φάση, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2021.

Συγκεκριμένα, σήμερα έφτασαν στην χώρα μας 9.750 δόσεις του εμβολίου. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επέβλεψε την όλη διαδικασία, καθώς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται να παραλάβουμε άλλες 429.000 και 333.450 δόσεις, αντίστοιχα. 

Η άφιξη του εμβολίου είναι το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο

Ως το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο χαρακτήρισε την άφιξη του εμβολίου κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα, η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Η απάντηση στα προβλήματά μας περνά μέσα από τα εμβόλια, είπε η  κ. Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ειδικά για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech τόνισε ότι τα δεδομένα του είναι εξαιρετικά από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και πως το κάθε άτομο που θα εμβολιαστεί θα έχει ανοσία μέσα σε περίπου τέσσερις εβδομάδες. Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, θα δημιουργηθεί μια ασφάλεια προστασίας και για εκείνους που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όπως για παράδειγμα για τα άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία ή έχουν προβλήματα ανοσοκαταστολής.

Η κ. Γκάγκα εκτίμησε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας σημειώνοντας ωστόσο ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας δύο με τρεις μήνες που θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ιδιαίτερα ενόψει του Ιανουαρίου που είναι ένας μήνας δύσκολος.

«Υπομονή και καλή διάθεση να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Στο σχέδιο περιγράφεται η διαδικασία αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων, αλλά και πώς ακριβώς θα διενεργείται ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αφού προγραμματιστεί το σχετικό ραντεβού. 

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε παραγωγός εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε παραγωγός εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.

  • Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
  • AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna: 1,8 εκατ. δόσεις
  • Curevac: 5,3 εκατ. δόσεις

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech, 1.265.550 δόσεις. 

Μέσω ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό – αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

 

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Πηγή:in.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz