Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Κοινή απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να μπει τάξη στην αναρχία των πεζοδρόμων

Published

on

«Γεμίσαμε κλουβιά στην πόλη». Με αυτή την φράση ο Νίκος Σταυρέλης ανέδειξε κατά την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το πολύ σοβαρό θέμα της ανεξέλεγκτης και χωρίς μέτρο αυθαίρετης κατάληψης δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους πεζοδρόμους.

Καταρχάς, η εισήγηση του δημάρχου να συγκροτηθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο κάθε παράταξης (Μπονάτσου, Πούρος, Τζουτζόπουλος και Γκουργιωτης), δύο υπάλληλους της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας και έναν εκπρόσωπο των επιχειρηματιών της εστίασης (θα τον βρουν Μποζίκης και «Peter») έγινε δεκτή.

Στην εισήγησή του ο κ. Σταυρέλης ανέδειξε σε όλη του την έκφανση το πρόβλημα: «Ξήλωσαν φωτιστικά, ξήλωσαν παγκάκια, ξήλωσαν μάρμαρα, έκοψαν δέντρα. Τα υαλοπετάσματα κατακλύζουν τους πεζοδρόμους. Έχουμε δημιουργήσει νέα καταστήματα, με πόρτες και λουκέτα. Δεν διαμαρτύρονται μόνο οι πολίτες, διαμαρτύρονται πια και οι επιχειρηματίες γιατί 5-6 νοθεύουν τον ανταγωνισμό…», είπε ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν έχουμε δημοτική αστυνομία. Και δεν θα έχουμε πριν περάσουν 2 χρόνια. Θα αναγκαστούμε να απευθυνθούμε πλέον στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας. Θα μπορούσα να το δικαιολογήσω για 4-5 φορές το χρόνο. Στις εθνικές γιορτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα που κατεβαίνει ο κόσμος… Αλλά κάθε μέρα; Δεν καταλαβαίνω την απληστία…».

Για να καταλήξει: «Η ανομία στην πόλη τελειώνει. Θα φτιάξουμε μία επιτροπή η οποία θα αναλάβει να καταρτίσει μία νέα κανονιστική, πάνω στην οποία θα κινηθούμε…».

 

Ο κ. Νανόπουλος στην δική του τοποθέτηση εξήγησε γιατί συνέβη αυτή η επέκταση των επιχειρήσεων της εστίασης σημειώνοντας πως δόθηκαν νόμιμα, καθώς η κυβέρνηση λόγω covid χαλάρωσε τα μέτρα και έδωσε παραπάνω τετραγωνικά στις επιχειρήσεις. Για να του θυμίσει, πάντως, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Βασίλης Πανταζής πως η χαλάρωση των μέτρων ανακλήθηκε από τον Ιανουάριο του 2023. Ο τέως δήμαρχος σημείωσε πως υπάρχει ενεργή κανονιστική, αυτή του 2009, και πως δεν χρειάζεται να συσταθεί νέα επιτροπή, ωστόσο, δεν θα την καταψηφίσει. Παραδέχτηκε πως υπάρχουν υπερβολές από ορισμένους επιχιερηματίες, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν, αλλά υποστήριξε πως πρέπει και οι πολίτες που θέλουν να πιουν τον καφέ τους να νιώθουν καλά στον χώρο που πάνε, προστατευμένοι από το κρύο.

 

Ο κ. Πρωτοπαππάς υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των πεζών τα οποία, όπως υποστήριξε καταστρατηγούνται από την άναρχη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Υποστήριξε και αυτός πως πρέπει να εφαρμοστεί πως υπάρχει κανονιστική η οποία μπορεί να εφαρμοστεί ενώ σημείωσε και δύο ακόμα πράγματα: «τι θα γίνει αν χρειαστεί να περάσει ένα πυροσβεστικό και δεν θα μπορεί, γιατί θα μπλοκάρει από μια κατασκευή; Θα βρεθούμε όλοι κατηγορούμενοι…». Ζήτησε ακόμα να αποσυρθούν τα πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν μειώσεις σε δημοτικά τέλη για τους κοινόχρηστούς χώρους, μέχρι να συμμορφωθούν οι επιχειρηματίες… Ανεφερε ακόμα κάτι σωστό: «καταστήματα με άδεια για 20 τετραγωνικά, καταλαμβάνουν εξωτερικούς χώρους 100 τετραγωνικά».

 

Από τη μεριά του ο Αλέξανδρος Γκουργιώτης ανέφερε πως η πρωτοβουλία του δημάρχου είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε πως δικαίως συζητάμε το θέμα, αλλά πρέπει να αφήσουμε πίσω ό,τι έγινε και να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

 

Ενδιαφέρον έχει πως δύο σύμβουλοι της Συμμαχίας Πολιτών, ο Αντώνης Κυριαζής και Γιώργος Πούρος ανέφεραν πως είναι στην σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του δημάρχου. Ο κ. Πούρος συμπλήρωσε ακόμα πως στην διάρκεια της θητείας του ως αντιδήμαρχος μαζί με υπαλλήλους του δήμου συγκέντρωσαν όλες τις κανονιστικές που έχουν ψηφιστεί και έχουν έτοιμο έναν φάκελο που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ο Μιχάλης Χατζής επέρριψε ευθύνες για το χάλι στην προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς, όπως υποστηρίζει η νέα κανονιστικη του 2016 δεν είχε ακυρωθει αλλά ήταν σε αναστολή και από το 2019 μπορούσε να εφαρμοστεί.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz