Connect with us

Ελλάδα

Κλυδωνισμοί και στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση της Thomas Cook

Published

on

Ο παλαιότερος ταξιδιωτικός οργανισμός στον κόσμο Thomas Cook κατέρρευσε τη Δευτέρα, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες παραθεριστές ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης στη βρετανική ιστορία.

Με 48 ξενοδοχεία υπό το σήμα του στην Ελλάδα, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα, μεγάλο πρόγραμμα κρατήσεων και προγραμματισμένες επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά, η ανακοίνωση κατάρρευσης, έχει προκαλέσει χάος στην Ευρώπη και στον ελληνικό τουρισμό.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί ελληνικού εδάφους, οι πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για 50.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 22.000 αναμένεται να επαναπατριστούν άμεσα με αεροπλάνα που καταφθάνουν στην Ελλάδα. Με την ανακοίνωση της πτώχευσης του tour operator, όλα τα πακέτα διακοπών ακυρώθηκαν, το ίδιο και οι πτήσεις και οι τουρίστες θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους. Από το πρωί γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο Τουρισμού και εντός ολίγου αναμένεται επίσημη ενημέρωση.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ντόμινο εξελίξεων τις επόμενες ώρες αλλά και τις επόμενες ημέρες που θα επηρεάσει ταξιδιώτες, προμηθευτές, ξενοδοχεία, εργαζομένους και ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των υπαλλήλων της Thomas Cook ανέρχεται σε 650 άτομα.

Παράγοντες του χώρου όμως μιλούν τις τελευταίες ώρες για μεγάλο πλήγμα στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό, δεδομένου πως η Thomas Cook διακινεί πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Η αγωνία μεγαλώνει σε προορισμούς που ο ταξιδιωτικός οργανισμός έχει πολύ ισχυρή παρουσία, ειδικά σε Κρήτη, Κω, Ρόδο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Όπως σημείωσε στο Capital.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, αυτή τη στιγμή βασική προτεραιότητα είναι ο επαναπατρισμός των πελατών που έχουν μείνει στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται συνολικά η κατάσταση. Αναφερόμενος στον ελληνικό τουρισμό πρόσθεσε: “Μπορεί να βγούμε ζημιωμένοι αλλά και κερδισμένοι με σωστή διαχείριση της κατάστασης”. Αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε, υπάρχει πρόβλημα όπου υπάρχει μαζικός τουρισμός, χάνονται οι κρατήσεις του Οκτωβρίου, ενώ η Ελλάδα χάνει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Ξενοδόχοι, πράκτορες και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου βρίσκονται σε στάση αναμονής τόσο και για τους τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα ή είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα, όσο και για τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί με τον tour operator. Κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη κατάρρευση των τελευταίων ετών στον τουριστικό κλάδο και για ένα μεγάλο κενό στην τουριστική αγορά που πρέπει να καλυφθεί.

Από τη βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνηθεί να σταλούν 40 αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο. Η διάρκεια του επαναπατρισμού υπολογίζεται σε δύο εβδομάδες και θα καλυφθούν τα προγράμματα κρατήσεων έως τις 6 Οκτωβρίου.

Vicky.kourlibini@capital.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz