Connect with us

Ελλάδα

ΚΕΔΕ: Το υπουργείο Υγείας καθόρισε τις προδιαγραφές των μασκών για τα σχολεία

Published

on

Εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε. Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

Μόνο την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις μάσκες και όχι τον καθορισμό των προδιαγραφών τονίζει ότι είχε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε. Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ και συνεχίζει:

«Στην ευθύνη που ανέλαβε ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια κι ευθύνη, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. πρωθυπουργός με δημόσια αναφορά του στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Κυριακής. Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη διάσταση μιας κατηγορίας μασκών, θεωρήσαμε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Και περιμέναμε μετά την ανακοίνωση αυτή να μας σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής των μασκών που με δική μας εντολή διακόπηκε. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Επίσης η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και για «την αποκατάσταση της αλήθειας» δηλώνει «προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην ΚΕΔΕ. Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Στην Επιτροπή, αναφέρει, «του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων, συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών».

Πώς φτάσαμε στο φιάσκο με τις μάσκες

Την Τρίτη το in.gr έφερε στη δημοσιότητα το πρακτικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας με το οποίο αναφέρονταν οι προδιαγραφές για τις μάσκες που θα μοιράζονταν στα σχολεία.

Στο απόσπασμα αυτό του πρακτικού φαίνεται τι ακριβώς ζητήθηκε και πώς τελικά φτάσαμε στο φιάσκο με τις μάσκες – γίγας που παρέδωσαν οι εταιρείες – ανάδοχοι. Κάποιοι προφανώς… χάθηκαν στη μετάφραση των οδηγιών με αποτέλεσμα τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς

Αναλυτικά το έγγραφο ανέφερε ότι «οι προδιαγραφές για τις μάσκες, όπως έτσι ήταν το σωστό, δόθηκαν (27/08/20) από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Και μάλιστα δόθηκαν δύο φορές, ύστερα από παρατηρήσεις ότι οι διαστάσεις των μασκών είναι μεγάλες. Τη δεύτερη φορά με σαφήνεια κατεγράφη ότι οι «διαστάσεις τελικού προϊόντος» πρέπει να είναι 22Χ12 και εστάλησαν στην ΚΕΔΕ. Όλη η προμήθεια έγινε με βάση αυτό που υποδείχθηκε από Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».

Το έγγραφο:

Απόσπασμα Πρακτικού  της 109ης Συνεδρίασης

της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19

Με την υπ’αριθμ. Α1β/Γ.Π.οικ.12406/23-02-2020 Απόφαση του Υπουργού Υγείας, συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η οποία τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Α1β/Γ.Π.οικ. 36676/12/06/2020. Στην Αθήνα στις 27/08/2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκε η 109η συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής και παρέστησαν οι κάτωθι:

  • Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.
  • Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
  • Καραούλη Βασιλική, Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.
  • Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  • Αρκουμανέας Παναγιώτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
  • Παπαευσταθίου Νικόλαος, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας (Ε.Κ.Α.Β.)
  • Γκογκόσης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημοσίας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
  • Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
  • Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας.

Γραμματέας: Τσιαμπαλή Βασιλική

Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη απαρτίας, έγινε έναρξη της συνεδρίασης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής με τα κάτωθι θέματα συζήτησης:

ΘΕΜΑ 2α: Προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

  • Ως προς το 2α Θέμα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής λαμβάνοντας το λόγο παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με τις προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας ως εξής:

Προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

  1. Πολύ καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα (100%), πυκνής ύφανσης, >180 TC.
  2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.
  3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος (πιο σκούρα η εξωτερική πλευρά και ανοιχτόχρωμη, ή καλλίτερα λευκή η εσωτερική για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της.  Στη περίπτωση που τα δύο στρώματα είναι ιδίου χρώματος θα πρέπει να υπάρχει διακριτή σήμανση  (στάμπα ή άλλη ένδειξη)  που θα υποδεικνύει τη φορά της μάσκας. Θα ήταν σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες προκειμένου η μάσκα να είναι πιο ελκυστική.
  4. Διαστάσεις τελικού προϊόντος :
  1. για ηλικίες <10 ετών 10 Χ 18 +/-1 εκ
  2. για ηλικίες >10 ετών 12 Χ 22 +/-1 εκ.
  3. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.
  4. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.
  5. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά  και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Μετά από διαλογική συζήτηση και εξέταση όλων των ανωτέρω προδιαγραφών τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα τις ανωτέρω προδιαγραφές.

Ευχαριστώντας τα μέλη της Επιτροπής για την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έληξε τη συνεδρίαση.

                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

πηγή: in.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz