Connect with us

Επικαιρότητα

Κατάπαυση πυρός στη Συρία συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία

Published

on

Διορία πέντε ημερών στις ένοπλες κουρδικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν ● «Δεν πρόκειται για εκεχειρία» λέει η Άγκυρα ● Αυτοαποθεώνεται ο Ντόναλντ Τραμπ ● Η αντίδραση της Συρίας και των Κούρδων

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, η αμερικανική και η τουρκική αντιπροσωπεία συμφώνησαν σε μια κατάπαυση πυρός στην περιοχή της Συρίας.

Στη συνάντηση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Μάικ Πενς αποφασίστηκε ανάπαυλα στρατιωτικών επιχειρήσεων για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων (YPG).

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν τη συμφωνία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε ο στρατηγός Μαζλούμ Αμπντι Κομπάνι, διοικητής των SDF. 

Ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η συμφωνία καλύπτει σε μήκος έκταση μόνον 100 χλμ κατά μήκος της μεθορίου, από το Ταλ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν — πολύ μικρότερη από αυτή που οραματίζεται η Τουρκία.

Από την πλευρά της Συρίας, η Μπουτάινα Σαμπάν, ανώτερη σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε πως η συμφωνία είναι «ασαφής» και πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέματα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Προθεσμία 120 ωρών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τονίστηκε ότι η Τουρκία συμφώνησε να δώσει χρονική προθεσμία 120 ωρών για να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, οι Κούρδοι είναι ενήμεροι για τη συμφωνία, βρίσκονται σε επαφές με την αμερικανική πλευρά και φέρονται να έχουν συμφωνήσει για να αποχωρήσουν.

Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας δεν θα τεθούν σε ισχύ, ενώ ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να καταπολεμήσουν από κοινού τον ISIS. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν θα διεξαχθεί καμία στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κομπάνι.

Τουρκία: Πήραμε ό,τι θέλαμε

Μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου μετά τον Μαικλ Πενς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία «πήρε αυτό που ήθελε» και υπογράμμισε ότι όπως προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τουρκικών δυνάμεων.

«Αυτό σημαίνει», τόνισε ο Τσαβούσογλου, «ότι οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη νομιμότητα της επιχείρησης μας και των στόχων μας».

Σε αντίθεση με αυτά που είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος λίγο νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «θα υπάρξει διακοπή, αλλά όχι παύση της επιχείρησης “Πηγή της Ειρήνης” προκειμένου σε διάστημα 120 ωρών να αποσυρθούν οι δυνάμεις του Κούρδων» (YPG) και ότι η συμφωνία προβλέπει επίσης τον αφοπλισμό των ενόπλων του YPG και της καταστροφής των βάσεων του. «Το να πάρουμε τα όπλα από τα χέρια τους δεν αρκεί» είπε ο Τσαβούσογλου, «θα πρέπει να ισοπεδωθούν και οι βάσεις τους και τα οχυρά τους».

Τέλος, επισήμανε ότι «εκεχειρία μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ δύο νόμιμα αναγνωρισμένων κρατών».

Η… αυτοαποθέωση Τραμπ

Για τα νέα είχε προλάβει να προϊδεάσει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, όπου έγραψε «σπουδαία νέα έρχονται από την Τουρκία. Σύντομα θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πολύ έντονη.

AP Photo

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις ακολούθησε νέα… ομοβροντία tweets από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτοαποθεώθηκε και έκανε λόγο για «νίκη του πολιτισμού».

«Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από τρεις ημέρες. Έπρεπε να υπάρξει λίγη “σκληρή αγάπη” για να γίνει η δουλειά. Είμαι περήφανος για όλους. Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον πολιτισμό. Είμαι περήφανος για τις ΗΠΑ που με στήριξαν, ακολουθώντας ένα απαραίτητο, αντισυμβατικό μονοπάτι. Προσπαθούν αυτή τη συμφωνία εδώ και χρόνια. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε όλους» έγραψε χαρακτηριστικά.

Πηγή efsyn.gr


Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz