Connect with us

Επικαιρότητα

Καρχαρίας 330 κιλών στα δίχτυα ψαράδων στην Καβάλα

Published

on

Η χθεσινή αλίευση πάντως του καρχαριοειδούς προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις

Ένα ψάρι της οικογένειας των καρχαροειδών, βάρους 330 κιλών, αλιεύτηκε χθες από μηχανότρατα ανοιχτά της Καβάλας και μεταφέρθηκε στην κεντρική ιχθυόσκαλα της πόλης.

Πρόκειται για τον καρχαρία «προσκυνητή» (επιστημονική ονομασία Cetorhinus maximus – Κητόρινος ο μέγιστος)- γνωστός και ως παπάς ή σαπουνάς. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι δώδεκα μέτρα και βάρος 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα οκτώ μέτρα μήκος και τους πέντε τόνους βάρος.

Ο καρχαρίας «προσκυνητής» έχει συνήθως γκρίζο- καφέ χρώμα και συχνά φαίνεται να φέρει στίγματα. Το ουραίο πτερύγιο έχει ισχυρή πλευρική καρίνα και σχήμα ημισελήνου. Είναι μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζει σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστεί είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνος του. Ο καρχαρίας «προσκυνητής» δεν είναι επιθετικός και γενικά είναι αβλαβής για τους ανθρώπους.

Εδώ και καιρό είναι εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής. Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς του σε σημείο που ορισμένοι να έχουν προφανώς εξαφανιστεί κι άλλοι να χρειάζονται προστασία.

Η χθεσινή αλίευση πάντως του καρχαριοειδούς προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και σχόλια στην τοπική κοινωνία με κάποιος να επαινούν τους ψαράδες για την καλή ψαριά και κάποιους άλλους να εκφράζουν την αντίδρασή τους καθώς το συγκεκριμένο ψάρι που αποτελεί προστατευόμενο είδος οπότε δεν έπρεπε να θανατωθεί.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το καρχαροειδές πιάστηκε τυχαία στα δίχτυα των ψαράδων ή αν αλιεύτηκε.

Πηγή:news.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz