Connect with us

Κόσμος

Καρχαρίας της Γροιλανδίας ξεβράστηκε στην Καραϊβική – Σοκ για τους επιστήμονες η “τροπική” βόλτα του άρχοντα των πάγων

Published

on

ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ

Το σπίτι του καρχαρία της Γροιλανδίας είναι τα παγωμένα νερά του αρκτικού ωκεανού γύρω από τη Γροιλανδία και την Ισλανδία.

Η αναπάντεχη εμφάνιση στη δυτική Καραϊβική του γίγαντα των ωκεανών, ανάμεσα στους κοραλλιογενείς υφάλους ανοιχτά των ακτών του Μπελίζ προκάλεσε σοκ στους μελετητές του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Την παρουσία του κήτους, που είναι φόβος και τρόμος για λουόμενους και αλιείς, ανακοίνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FIU).

 

 

Την ανακάλυψή του, σε μια απόσταση μεγαλύτερη των 4.000 ναυτικών μιλίων από τα συνηθισμένα νερά του, έκανε μια διδακτορική φοιτήτρια του πανεπιστημίου η οποία σε συνεργασία με αλιείς της περιοχής έκανε έρευνες για να εντοπίσει κάποιον καρχαρία-τίγρη, που κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι σκούρες ραβδώσεις στο σώμα του, οι οποίες μοιάζουν με το τρίχωμα της τίγρης.

Αντί για το αναμενόμενο κήτος, η Ντεβάνσι Κασάνα εντόπισε ένα μεγάλο και νωθρό πλάσμα. Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας κατέληξε ότι πρόκειται είτε για έναν καρχαρία της Γροιλανδίας είτε για ένα υβρίδιο μεταξύ του καρχαρία της Γροιλανδίας και του υπνοκαρχαρία του Ειρηνικού.

 

Ένας από τους ψαράδες που συμμετείχε στην ερευνητική αποστολή εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακάλυψη. “Είμαι πάντα ενθουσιασμένος που παίρνω μέρος σε αποστολές στα βαθιά νερά, γιατί ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα εκεί κάτω που δεν έχουμε δει ακόμα στο Μπελίζ, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπιανα έναν καρχαρία της Γροιλανδίας”, δήλωσε ο Ομάρ Φο, ένας από τους ψαράδες του Μπελίζ.

Καρχαρίας της Γροιλανδίας: Ζει 400 χρόνια

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι το μακροβιότερο σπονδυλωτό στον κόσμο στη Γη, ικανό να ζήσει μεταξύ 300 και 500 χρόνων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016. Το βραδυκίνητο και αργά αναπτυσσόμενο είδος μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα μήκος και έως και 1,5 τόνο βάρος, σύμφωνα με το National Geographic.

 

Καθώς οι καρχαρίες προτιμούν τα πολύ κρύα, βαθιά νερά, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να τους παρακολουθήσουν.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας εκτιμά ότι ενδεχομένως κυκλοφορούν πολλοί περισσότεροι καρχαρίες της Γροιλανδίας στα τροπικά ύδατα σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια, εκεί όπου τα νερά είναι τόσο κρύα όσα τα προτιμούν.

thetoc.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz