Connect with us

Επικαιρότητα

Ινδο-Ειρηνικός: Οι Νήσοι Σολομώντος στην αγκαλιά της Κίνας; Σχέδιο ασφαλείας με τη Κίνα, ανησυχεί Αυστραλία και ΗΠΑ

Published

on

Οι Νήσοι Σολομώντος επιβεβαίωσαν ότι συντάσσουν μια συμφωνία για την ασφάλεια με την Κίνα – μια κίνηση που πυροδότησε συναγερμό στη γειτονική Αυστραλία και σε άλλους δυτικούς συμμάχους στον Ινδο-Ειρηνικό. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι μια κινεζική στρατιωτική βάση θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί στο νησί στα βόρεια της Αυστραλίας. Η Κίνα θα μπορούσε να αναπτύξει δυνάμεις

Οι λεπτομέρειες των σχεδίων που διέρρευσαν θέτουν ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Πεκίνο να αναπτύξει δυνάμεις για να «προστατεύσει την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και των μεγάλων έργων στα νησιά του Σολομώντα».

 

Το μικροσκοπικό έθνος του Ειρηνικού θα μπορούσε επίσης «να ζητήσει από την Κίνα να στείλει ένοπλη αστυνομία, στρατιωτικό προσωπικό και άλλες δυνάμεις επιβολής του νόμου και ένοπλες δυνάμεις», σύμφωνα με το έγγραφο. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την Κίνα να “πραγματοποιεί επισκέψεις πλοίων, να πραγματοποιεί υλικοτεχνική αναπλήρωση και να έχει ενδιάμεσο σταθμό και μετάβαση στα νησιά του Σολομώντα”.

 

Αναλυτές ασφαλείας: “τα σχέδια αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη σαφή πρόθεση της Κίνας για την περιοχή”

 

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρόκειται για «δυνητική στρατιωτικοποίηση της περιοχής» και ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον είπε ότι η Καμπέρα θα ανησυχούσε εάν η συμφωνία οδηγούσε σε μια κινεζική στρατιωτική βάση στον Ειρηνικό. Η Αυστραλία που βλέπει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού να δυναμώνει προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αυξήσει τις δαπάνες βοήθειας για να την περιορίσει. Το 2018, ξεκίνησε την πολιτική «Pacific Step Up» για να επανασυνδεθεί με την «οικογένεια του Ειρηνικού». Δημιούργησε επίσης ένα ταμείο υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θεωρείται ευρέως ως αντίσταση στα δάνεια και τις δαπάνες της Κίνας στην περιοχή.

 

Παρόλα αυτά, τα νησιά του Σολομώντα έχουν πλησιάσει περισσότερο την Κίνα, εγκαθιδρύοντας επίσημους διπλωματικούς δεσμούς το 2019 και εγκαταλείποντας τους δεσμούς με την Ταϊβάν.

 

Μετά από ταραχές στα νησιά πέρυσι, η Αυστραλία έστειλε στρατεύματα και επανίδρυσε μια προηγούμενη μακροπρόθεσμη αστυνομική αποστολή. Η Κίνα προσέφερε επίσης εκπαίδευση για την αστυνομία του νησιού. Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι σχεδίαζαν επίσης να ανοίξουν ξανά την πρεσβεία τους στα νησιά του Σολομώντα εν μέσω ανησυχιών για τα σχέδια της Κίνας. Να θυμίσουμε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία υπέγραψαν πέρυσι μια αμυντική συνθήκη ορόσημο, με το παρατσούκλι Aukus, για να ενισχύσουν την παρουσία των δυτικών συμμάχων στον Ινδο-Ειρηνικό.

 

Σογκαβάρε: «πολύ προσβλητική» η αντίδραση στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια με την Κίνα

 

Ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος, Manasseh Sogavare, δήλωσε ότι η αντίδραση στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια της χώρας του με την Κίνα είναι “πολύ προσβλητική”, στα πρώτα σχόλιά του για μια συνθήκη ασφαλείας που ήταν έτοιμος να υπογράψει. Ο Σογκαβάρε είπε στο κοινοβούλιο του την Τρίτη ότι το έγγραφο ασφαλείας που διέρρευσε ήταν προσχέδιο και δεν θα δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας. «Δεν πιεζόμαστε με κανέναν τρόπο από τους νέους μας φίλους και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ζητήσουμε από την Κίνα να χτίσει μια στρατιωτική βάση στα νησιά του Σολομώντα», είπε.  Στην ομιλία του ο Σογκαβάρε άσκησε κριτική στις μεγαλύτερες χώρες που δεν τους νοιάζει αν τα νησιά του Ειρηνικού πέφτουν κάτω από το νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής και θεωρούν την περιοχή “την πίσω αυλή των μεγάλων δυτικών δυνάμεων”. Απέρριψε τις προτάσεις ότι η παρουσία της Κίνας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και είπε ότι το έθνος των νησιών του Ειρηνικού δεν θα «διαλέξει πλευρά» και πως η συνθήκη ασφαλείας με την Αυστραλία θα παραμείνει σε ισχύ.

Πεκίνο: “Ελπίζουμε οι σχετικές χώρες να σέβονται την κυριαρχία του Σολομώντα και τις αποφάσεις που έλαβε”

 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin είπε σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο την Τρίτη ότι η “συνεργασία επιβολής του νόμου και ασφάλειας” με τις Νήσους του Σολομώντα ήταν σύμφωνη με το νόμο και τους διεθνείς κανόνες. «Ελπίζουμε οι σχετικές χώρες να σέβονται την κυριαρχία του Σολομώντα και τις αποφάσεις που έλαβε, αντί να σκέφτονται συγκαταβατικά ότι έχουν το δικαίωμα να απαιτούν ό,τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν οι Νήσοι του Σολομώντα», είπε ο Γουάνγκ.

πηγές: bbc reuters

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz