Connect with us

Ελλάδα

Η Μονή Πορετσού στα Καλάβρυτα, θα στεγάσει μητέρες πρόσφυγες με τα παιδιά τους

Published

on

Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, η ιστορική μονή Πορετσού θα στεγάσει δεκάδες πρόσφυγες, μητέρες με ανήλικα παιδιά. Πρόκειται για  ένα ιστορικό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έξω από το χωριό Αγράμπελα στα Καλάβρυτα. Αντιρρήσεις εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ οι πρόσφυγες, που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο μοναστήρι, έχουν ήδη φτάσει  στον Πειραιά, από την Μυτιλήνη.

Η μονή, χρονολογείται στον 11ο αιώνα, έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της επανάστασης του -21 και  το -43 λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς. Ανήκει στη Μητρόπολη Ηλείας, ενώ γεωγραφικά ανήκει στο νομό Αχαΐας και στο δήμο Καλαβρύτων. Εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί ως μοναστήρι.

Προς το παρόν οι ενστάσεις των κατοίκων, στο να φιλοξενήσουν 50 γυναίκες και παιδιά στο ανενεργό και πρόσφατα ανακαινισμένο μοναστήρι, εστιάζονται στην έλλειψη ενημέρωσης, για το τι ακριβώς έχει δρομολογηθεί εν αγνοία τους για την μονή. Όπως όμως διευκρίνισε στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ, ο επίτροπος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγραμπέλων, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος,  έχουν αντίρρηση στο να φιλοξενήσουν αλλόθρησκους σε μια ιστορική μονή, λίκνο του χριστιανισμού. Επιφυλάχθηκε ωστόσο να διευκρινίσει, πως σκοπεύουν οι κάτοικοι της περιοχής να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, ενώ επισήμανε ότι άλλος χώρος κατάλληλος για φιλοξενία δεν υπάρχει στην περιοχή.

Στους χώρους της μονής,  έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια για να υποδεχθούν τις μητέρες με τα παιδιά τους, που ήδη έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», το οποίο μετέφερε 259 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 88 από τη Χίο, για να προωθηθούν σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Την απόφαση της Μητρόπολης Ηλείας, να φιλοξενήσει οικογένειες αιτούντων άσυλο από τα νησιά, σε μοναστήρι της περιοχής , χαιρέτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας «Η Μητρόπολη Ηλείας δίνει φωτεινό παράδειγμα και μας γεμίζει περηφάνια και ελπίδα. Τα παιδιά των προσφύγων χρειάζονται αγάπη και σχολείο» για να καταλήξει:«Η ελληνική κοινωνία αναζητά θετικά πρότυπα και λύσεις. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να στηρίξει την προσπάθεια».

Στη μονή Πορετσού, βρίσκονται από το πρωί εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης, αλλά και περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής.

Πηγή: ΕΡΤ

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz