Connect with us

Ατζέντα

Η λαμπρή ιστορία της οικογένειας Παμπούκη αναβιώνει από το Λαογραφικό Μουσείο

Published

on

Ο Χαράλαμπος Παμπούκης γεννήθηκε το 1784 στα Χαλκιάνικα του Δήμου Νωνάκριδος της Επαρχίας Καλαβρύτων. Γονείς του ήταν ο Πανάγος και η Καλομοίρα, άνθρωποι ευσεβείς και ενάρετοι. Διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο της πατρίδας του και αργότερα πήγε στη σχολή του γειτονικής κωμόπολης της Αγίας Βαρβάρας για ανώτερη εκπαίδευση. Στη συνέχεια πήγε στο Άγιο Όρος και στις Κυδωνίες όπου υπήρχε αξιόλογη σχολή και μετά από εξαετείς σπουδές απέκτησε την ιδιότητα του δασκάλου.

Είχε μυηθεί ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας πριν το 1818 και από τότε φρόντιζε να διαδίδει την ιδέα της επανάστασης στους πιο σημαντικούς πολιτικούς της Πελοποννήσου και στους κληρικούς. Ανακαλύφθηκε και καταζητήθηκε από τον Πασά της Τριπολιτσάς, αλλά κατέφυγε στην Ύδρα και από εκεί στην Ιταλία, για να ξεφύγει από τον Πασά που τον κυνηγούσε αδίστακτα. Στην Τοσκάνη συναντήθηκε με τους περίφημους και ανώτερους αποστόλους, τον Τσακάλωφ, τον Αναγνωστόπουλο και τον Δημητρίου. Έμεινε εκεί πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και γράφοντας παρακινώντας και συμβουλεύοντας τους αδελφούς και περιμένοντας την ημέρα της επαναστάσεως.

Όταν ξεκίνησε η επανάσταση επέστρεψε αμέσως και έλαβε ενεργό μέρος υπέρ του αγώνα. Υπηρέτησε ως στρατιώτης και ως δεινός ρήτορας. Πήρε μέρος στις Εθνοσυνελεύσεις, ενώ πήγαινε και στα στρατόπεδα για να παρακινεί τους στρατιώτες εναντίον του Δράμαλη.

Η ιστορία αυτού του εξαιρετικού Έλληνα, αλλά και όλης της οικογένειας Παμπούκη, που συνδέθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο με την Κορινθία, θα αναδειχτεί την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 11.30 το πρωί, στο Επιμελητήριο Κορινθίας. Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Ι.Λ.Μ.Κ.), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.), συνδιοργανώνουν μία εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορική οικογένεια Παμπούκη της Κορινθίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες 2022-2024: Άνθρωποι-Ιστορίες-Μνήμες».

Για τον ιερέα και Φιλικό Νικηφόρο Παμπούκη και  τον αδελφό του Χαράλαμπο, οι οποίοι υπηρέτησαν τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία την περίοδο 1784-1844, όσο και για την πορεία των απογόνων τους στην Κορινθία θα μιλήσουν

  • ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χάρης Παμπούκης, απόγονος της οικογενείας,
  • ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας ΕΠΚΑ Ιωάννης Ευδοκιμίδης και
  • ο πολιτικός μηχανικός, ιστορικός ερευνητής και γραμματέας της Εταιρείας Κορίνθιων Συγγραφέων, Γιώργος Κωστούρος,

Την προσφορά έως σήμερα της οικογένειας Παμπούκη, θα αναδείξουν με παρεμβάσεις τους, η κυρία Λένα Παμπούκη, ιστορικός, συγγραφέας, και ο κύριος Γιώργος Παμπούκης, πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz