Connect with us

Ελλάδα

Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όλους

Published

on

Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες.

Ο “ΆΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ” δεν κάνει «φιλανθρωπία», ούτε «ελεημοσύνη», με την τρέχουσα έννοια των λέξεων.

Όπως αναφέρουν στο blog τους, η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα.

Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό. 

Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 122, στον Κεραμεικό η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» αποφάσισε μετά από 9 χρόνια συνεχούς παρουσίας της να αλλάξει κάποιες από τις βασικές της συνήθειες και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής.

Καθημερινά από το 2011 μαγειρεύουν για όσους ανθρώπους το έχουν ανάγκη , πηγαίνοντας σε σημεία που γνώριζαν ότι υπάρχουν άτομα που δεν έχουν κάποια στέγη και τους προσφέρουν εκτός από τους πιάτο φαγητό, και μία συντροφιά.

Όπως αναφέρει ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η καθημερινότητα της κουζίνας έχει αλλάξει σημαντικά. «Πριν γίνει η ανακοίνωση για την απαγόρευση κυκλοφορίας, μία εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, αποφασίσαμε για να μην μεταδώσουμε τον ιό πουθενά να αναστείλουμε όλες τις δράσεις που κάναμε καθημερινά σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα και να συγκεντρωθούμε μόνο στη σίτιση των ανθρώπων που μένουν στον δρόμο.

Το κάναμε αυτό έξω από τον χώρο που υπάρχει στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 122 στον Κεραμεικό με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις» σημειώνει.

Πλέον ένα με δύο άτομα ετοιμάζουν και μαγειρεύουν μέσα στον χώρο, σκουπίζουν και περνούν όλα τα μπολ με απολυμαντικό, καθαρίζουν το τραπέζι που πρόκειται να αφήσουν τις συσκευασίες με το φαγητό, κλείνουν τις συσκευασίες, βγάζουν το τραπέζι έξω από τον χώρο και τα αφήνουν κλειστά και συσκευασμένα εκεί.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο κάθε μέρα σιτίζονται 150-200 άνθρωποι χωρίς να έχουν καμία επαφή μαζί τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί μας ευχαριστούν αλλά πλέον είναι αρκετά φοβισμένοι. Ο φόβος τους είναι τι κάνουμε, δεν ξέρουν τι έχει γίνει γιατί έχουν κλείσει όλα. Πιο πολύ θέλουν να μιλήσουν σε άλλους ανθρώπους, και εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους το προσφέρουμε. Αυτό για εμάς είναι το πιο δύσκολο κομμάτι… διότι δεν είναι ωραίο να τους πηγαίνεις απλά ένα πιάτο φαγητό να τους το παρατάς και να φεύγεις. Η ομορφιά σε αυτή την πράξη είναι και το κομμάτι της επικοινωνίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των δράσεων τους ο κ. Πολυχρονόπουλος συνεργάζεται πλέον με άτομα που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και να παίρνουν 20-30 μερίδες φαγητό την ημέρα αφήνοντας τις έξω από τα σπίτια ανθρώπων που δεν μπορούν να βγουν.

«Ειδικά τώρα η αλληλεγγύη πρέπει να είναι πιο δυνατή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν είμαστε μαζί ενωμένοι δεν πρόκειται να κάνουμε κανένας τίποτα. Να μην ξεχνάμε ποτέ ο ένας τον άλλο και να συνεχίζουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με όποιες δυνάμεις έχουμε», υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονόπουλος στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Η ομάδα της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» μας καλεί να βοηθήσουμε για να συνεχίσουν το έργο τους.

Επίσης, όποιος/α επιθυμεί να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια μπορεί να κάνει παραγγελία σε σουπερμάρκετ μέσω ίντερνετ με παράδοση στο χώρο εκεί πέρα και με τηλέφωνο επικοινωνίας “ο Άλλος Άνθρωπος” 6940882355 (Κωνσταντίνος).

Οι ανάγκες είναι:
Ζυμαρικά
Όσπρια
Ρύζι
Πελτέδες
Πουμαρο
Ελαιόλαδο
Λαχανικά
Μπαχαρικά
Φρούτα
Γάλατα,καφέδες,ζάχαρη
Χαρτοπετσέτες
Ρόλο κουζίνας
Χλωρίνη,οινόπνευμα,γάντια

Επίσης:
Μπολάκια συσκευασίας με καπάκι από Σοφοκλέους και Σωκρατους γωνία 6 ευρώ τα 100 τεμ (2105232182 Παναγιώτης)

Τέλος:
Τα στοιχεία για οικονομική ενίσχυση είναι τα ακόλουθα:

PayPal Account: https://www.paypal.me/oallosanthropos

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 084/609402-35 και
IBAN GR7801100840000008460940235 Παναγουλα Πολυχρονοπουλου του Μιχαηλ
SWIFT / BIC: ETHNGRAA.

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz